Proiecte pentru tineri: Naționala Moldovei de Robotică a câștigat 3 medalii de aur la olimpiada mondială „FIRST Global Challenge – 2019”


proiecte pentru tineri

Proiecte pentru tineri: Echipa Națională de Robotică a Moldovei este campioana celei de-a treia ediții a olimpiadei mondiale specializate – „FIRST Global Challenge (FGC) – 2019”. Ghidați de mentorii Florin Cazac și Veronica Eșanu, cei șase membrii ai echipei  –  Andrei Copaci, Cristian Comendant, Elena Graur, Nicolae Mihalache, Cosmin Ciornă și Dorina Levca  – au concurat alături de selecționatele altor 190 de țări și au reușit să-și adjudece 3 medalii de aur.

Dând dovadă de performanțe inginerești excelente și o strategie eficientă, echipa națională de Robotică a fost medaliată cu aur la 3 categorii:

  • Premiul „Grand Challenge” pentru cel mai mare punctaj cumulativ;
  • Alianța Învingătoare „FIRST Global” – performanță obținută în colaborare cu echipele din Belarus, Norvegia și echipa „Hope” (formată din refugiați sirieni).
  • Premiul „Ustad Ahmad Lahori” pentru Inovație în Inginerie.

Ediția din acest an a competiției s-a desfășurat cu tematica „Ocean Opportunities” („Oportunitățile Oceanului”), iar sarcina echipelor a fost să simuleze curățarea oceanelor de poluanți solizi de diferite dimensiuni, reprezentați prin mingi de cauciuc. Roboții participanților au concurat, în cadrul a 9 runde, scopul final fiind acumularea unui număr cât mai mare de puncte.

Echipele au putut face față acestei provocări doar prin conjugarea forțelor și coordonarea strategiilor de joc. În etapa de playoff, fiind în alianță cu echipele din Belarus, Norvegia și echipa „Hope”, selecționata țării noastre a devansat ceilalți concurenți, devenind campioană a ediției curente FGC. Tinerii ingineri în devenire au demonstrat că dețin cunoștințe complexe în domeniu, gândire strategică, voință enormă și spirit de echipă pentru soluționarea problemelor globale.

Echipa Moldovei

Cosmin Ciorbă, membru al echipei naționale de Robotică: „FIRST Global Challenge este o competiție care ne ajută să conștientizăm importanța comunicării și puterea lucrului în echipă. Suntem foarte bucuroși pentru că am avut fericita ocazie să colaborăm cu reprezentanții mai multor țări, iar datorită eforturilor comune și a unei strategii ingenioase, am obținut într-un final rezultate extraordinare.”

Elena Graur, membră a echipei naționale de Robotică: „Olimpiada de Robotică din Dubai a fost pentru mine o inspirație și o experiență de neuitat. Am avut oportunitatea să cunosc și să interacționez cu tineri care reprezintă diverse culturi, dar împărtășesc cu noi aceeași pasiune pentru tehnologii.”

Cristian Comendant, membru al echipei naționale de Robotică: „Încă de acasă eram siguri că robotul nostru poate atinge cele mai înalte rezultate. Sunt extrem de fericit că efortul nostru a fost recunoscut în fața lumii întregi și am reușit să facem Moldova vizibilă pe harta tinerelor talente în inginerie.”

Dean Kamen, Președintele Fundației U.S. FIRST, inginer și inventator prolific: „Acești tineri vor moșteni lumea noastră și este foarte important ca ei să conștientizeze puterea tehnologiei și colaborării pentru rezolvarea problemelor globale. La FIRST Global Challenge nu folosim copiii să construiască roboți, ci prin intermediul roboților «construim» copiii.”

Membrii echipei naționale de Robotică sunt cei mai buni discipoli ai programului de studiere a Roboticii educaționale, care a fost lansat în anul 2014 printr-un parteneriat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, USAID, Suedia, UKaid și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), având drept scop creșterea interesului tinerilor față de domeniul STEM (științe, tehnologie, inginerie și matematică) și dezvoltarea abilităților necesare pentru carierele viitorului. Datorită acestui program, 15 000 de elevi au beneficiat de lecții de robotică desfășurate în peste 140 de instituții educaționale.

Participarea echipei de Robotică în cadrul competiției internaționale a fost susținută de USAID, Suedia și UK aid, prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova, Centrul de Excelență în Domeniul TIC „Tekwill”, companiile IT „Codwer” și „Ellation”, Tekwill Academy Kids și FabLab Chișinău.

Alte articole, oportunități și proiecte pentru tineri găsești pe pagina noastră.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ești un tânăr antreprenor? Participă la Global Entrepreneurship Express Academy
Next Vino la CinePOLSKA şi bucură-te de 5 evenimente culturale!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 16 =