Liceu sau colegiu? Câteva păreri pentru a face o alegere corectă


colegiu liceu

Foarte des în viața adolescenților vine momentul în care aceștia sunt puși la răscrucea viitorului, fiind presați de timp să decidă ce vor face mai departe după terminarea gimnaziului – să urmeze liceul sau colegiul. Mulți întâmpină probleme din cauza cunoașterii a prea puține informații sau ideii că nu sunt încă deciși deci nu vor schimba nimic, astfel pierzând oportunitățile disponibile.

Urmărește articolul de mai jos pentru a cunoaște diferențele dintre un liceu și un colegiu.

Să începem cu explicarea  hărții studiilor superioare: după gimnaziu sunt două căi: ori rămâi trei ani la liceu, dai BAC-ul și după mergi la universitate; ori te duci la colegiu patru ani (aici te poți opri pentru că după colegiu locul de muncă e garantat, dar dacă vreai să continui …) dai BAC-ul și mergi la universitate. 

Diferența dintre colegiu și liceu

Diferența dintre colegiu și liceu este: la colegiu sunt predate aceleași materii și e urmată aceeași programă ca la liceu doar că se pune accent pe obiectele de specialitate (ca economia, psihologia, bazele afacerilor, bazele dreptului, etc) care se schimbă în fiecare semestru, adăugându-se altele noi și dând examene pe ele fiecare semestru. La sfârșitul fiecărui an se mai face și practica de o lună în care elevii activează sau gustă din profesia pentru care au optat. 

Mulți rămân la liceu din considerentul că nu s-au decis încă cu viitoarea lor direcție, ceea ce e destul de logic, însă o idee nu tare bună dat fiind ca după clasa a 12-a pentru a fi angajat deplin în câmpul de muncă complexă este obligatorie universitatea (în timp ce după colegiu poți imediatt să lucrezi).

Și, din experiența proprie, nu pierzi absolut nimic dacă termini un colegiu într-o direcție dar vrei să lucrezi în cu totul altă direcție , existând mereu universitatea și cursurile. Iar profesia învățată la colegiu poate rămâne ca planul B, fiindu-ți asigurat un oarecare loc de muncă chiar și dacă nu dai BAC-ul.

Pe scurt, colegiu e ca un liceu cu lecții adăugătoare despre o profesie. Eu însuși am optat pentru el, deoarece chiar dacă mă greșesc cu specialitatea, obțin experiență, cunoștințe noi care niciodată nu-mi vor încurca, o oarecare schimbare de atitudine și de context și un plan B în caz în care nu mi se primește cu BAC-ul și universitatea. 

Admiterea la liceu și colegiu

Despre admitere: desigur la liceu e mai ușor, după înmânarea atestatului alegi doar profilul (real sau uman) și mergi mai departe. La colegiu însă, trebuie să depui actele la o oarecare specialitate care îți place și să aștepți rezultatele dat fiind că nu pe toți îi admit.

Sunt la fel două opțiuni în privința finanțării colegiului: la buget ( dacă ai medie destul de înaltă ca sa te admită acolo, statul plătește pentru tine toți anii de colegiu și e posibil și să îți dea bursă ) sau la contract, pe care ori tu ori părinții îl achită în fiecare an, taxa fiind diferită la fiecare colegiu.

Recomandare: dacă tu alegi colegiul, alege o specialitate care te va ajuta în viața de zi cu zi, nu doar la muncă; pentru că 70% dintre cei ce au ales o oarecare direcție a muncii în adolescență nu o urmează și în maturitate, însă afirmă că informația primită i-a ajutat în dezvoltarea personală mult.

Un link cu toate colegiile din Molodova: http://colegiulmeumd.blogspot.com/p/lista.html

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Naduh Mădălina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 10 filme inspirate din fapte reale
Next Shared Breakfast: Cum se creează hărți online?
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − 5 =