Elena Oprea, autoarea Selftalk: „Ce m-a motivat să dezvolt o aplicație mobilă pentru psihoterapie”


„În august 2021, am încercat o experiență extremă: am mers la un retreat de meditație în tăcere de 10 zile. Asta a însemnat 8 ore de meditație pe zi, fără telefon, cărți, muzică sau vorbit cu alte persoane – doar eu și vocea din capul meu. Această practică se numește meditație Vipassana și există retreaturi în care se practică în mod organizat.

De ce am făcut asta? 

Trecusem recent printr-o despărțire și simțeam nevoia de a sta cu mine însămi, să înțeleg ce vreau. După 7 zile de vorbit doar cu mine, am luat o decizie: acum sau niciodată e timpul să încep o afacere. De câteva luni, aveam o idee care îmi părea cea mai bună până acum.

Care era ideea? 

Voiam să creez o aplicație mobilă care m-ar ajuta să îmi înțeleg emoțiile și să le gestionez la fel cum ar face un psiholog într-o sesiune de psihoterapie. Făceam terapie de ceva timp și eram șocată de rezultate. Dacă ar fi să dau un exemplu despre impactul terapiei în viața mea aș zice că m-am transformat din Nokia în iPhone. 

Cum am ajuns la așa idee? 

În 2018, când m-am mutat în Londra, am crezut că toate problemele mele interioare se vor rezolva când voi avea un salariu bun și un job de succes în domeniul start-up-urilor în birourile din centrul Londrei. Odată ce am obținut acest „succes” am observat că problemele mele interioare încă sunt acolo. Simțeam un stres constant, viața părea grea și fără prea mult sens – chiar dacă pe plan profesional consideram că sunt împlinită. 

Aveam nevoie de o schimbare și nu o mărire de salariu, un alt premiu sau un alt iubit – o schimbare interioară. 

Decizia de a face psihoterapie

În 2019, la un eveniment am întâlnit un psihoterapeut, i-am povestit cu ce stări mă confrunt și ea mi-a propus serviciile ei care costau 250 de lire sterline per sesiune. În acel moment m-am gândit că va trebui să îmi cheltui tot salariul pe un an pentru a-mi rezolva toate problemele pe care le am. 

În 2020 a început pandemia și atunci a fost momentul în care am decis să învăț terapie ca și hobby. Fiind mare fan al Marisei Peer, un hipnoterapeut vestit din Marea Britanie, am decis să urmez o licențiere la școala ei de hipnoterapie numită Terapie Rapid Transformațională. 

Jobul meu de vis 2.0 

În acea perioadă lucram deja full-time ca Ventures Manager la un studio de start-up-uri de top din Londra și credeam că este jobul meu de vis. Cu toate acestea, după doar câteva sesiuni de practicare a hipnoterapiei, am descoperit un nou nivel al iubirii față de ceea ce fac. 

În timpul sesiunilor pierdeam noțiunea timpului și vedeam direct impactul meu asupra altor oameni. În acele prime sesiuni am simțit că sunt făcută pentru asta. 

Ideea meaSpotify pentru terapie cognitiv-comportamentală

Licențierea mea a durat un an, iar în ultimele luni mi-a venit o idee: ce ar fi dacă toată lumea ar putea asculta ceea ce zice un psihoterapeut pentru soluționarea anumitor probleme. Un fel de Spotify, unde în loc să asculți muzică – să asculți terapie personalizată pe emoțiile și provocările tale. Mi-am luat licența și am început a lucra la această idee. 

Primii pași în business

Primul pas a fost să validez dacă și alți oameni ar vrea o astfel de aplicație și nu-s doar eu interesată. Am făcut un plan de validare și am convins doi investitori angel să investească 20,000 de lire sterline ca finanțare pre-seed. De asemenea, am invitat-o pe prietena mea Viorica Vanica să lucrăm împreună pentru a valida conceptul. 

Mai întâi am făcut o cercetare de piață, o analiză a competitorilor, și după am urmat o cercetare științifică și una practică. Pentru cercetarea practică ne-am propus să întrebăm 100 de oameni ce gânduri negative au și să le facem fiecăruia un audio de terapie personalizat.

Modelul de business 

Pe la audioul cu numărul 50 am decis să testăm dacă oamenii ar plăti pentru ceea ce facem noi și am început să vindem. Am testat diferite prețuri între 9$ și 79$. S-au găsit cumpărători la toate prețurile și în total am vândut audio-uri de terapie în valoare de 1.386 de lire sterline. 

Între timp, în vara anului 2022, am fost invitați să participăm la un pre-accelerator în Silicon Valley organizat de miliardarul Tim Draper și după toată această validare și testare – totul arăta destul de bine pentru a începe programarea. 

Prima versiune a aplicației Selftalk 

La sfârșitul anului 2022, am mai atras o investiție de tip angel în valoare de 130,000 de lire sterline și un grant de 50,000 de la Guvernul Marii Britanii și prima versiune beta a aplicației a fost gata în februarie 2023. După o lună de teste și interviuri cu primii utilizatori am realizat că avem o problemă serioasă cu conținutul. Aveam nevoie de unul mai bun.

Așadar, în martie 2023, a început o provocare nouă de a crea conținutul aplicației 2.0. Această provocare ne-a dus în multe locuri, inclusiv la discuții cu psihologi de la Oxford și Cambridge, lucru intens cu life coaches și psihologi locali, participarea la peste 20 de workshop-uri intense focusate pe identificarea și deconstruirea tiparelor de gândire disfuncționale. 

După 6 luni de lucru intens am încărcat în aplicație audiourile 2.0 și am relansat-o! 

Acum o poți descărca și tu: Apple Store (iPhone) sau Google Play (Android).

Misiunea noastră 

Misiunea pe care ne-am setat-o la Selftalk este de a democratiza accesul la terapia cognitiv comportamentală. Personal cred că la fel cum atragem atenție corpului când ne doare ceva, așa ar trebui să tratăm și mintea. 

Natura minții umane 

Mintea umană este făcută dintr-un set de credințe și tipare de gândire care evoluează în timp. De multe ori aceste credințe, sau tipare de gândire sunt disfuncționale. 

Credințele disfuncționale fie au fost adoptate de la alții (de exemplu, adoptăm fricile părinților) sau le-am creat noi, în evenimente mai mult sau mai puțin traumatice. 

Acum acestea ne limitează felul cum ne trăim viața. De obicei, în aceste cazuri, un psiholog ne-ar ajuta să facem un „update” acestor feluri de a gândi, pentru că multe din ele sunt stocate în subconștient. Să lucrezi cu acestea desinestătător este dificil, iar să apelezi la serviciile unui specialist este costisitor.

Din această motivație am lansat Selftalk – o alternativă ce nu își dorește să înlocuiască psihologii, dar vine ca o soluție complementară ce îți oferă psihoterapie personalizată atunci când ai nevoie. 

Dacă ești curios și rezonezi cu misiunea noastră, scrie-ne! 

Lansăm o serie de materiale pe subiectul sănătății mintale și ne-ar plăcea să aflăm anume ce subiecte te interesează.

Link-uri 

Marisa Peer: https://www.instagram.com/marisapeertherapy/?hl=en 

Viorica Vanica: https://www.instagram.com/vioricavanica/?hl=en

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Proiecție // Deportări în Siberia – scurtmetraje de animație de Ghenadie Popescu
Next Inițiativa ONU de a recunoaște și promova dezvoltarea durabilă a satelor
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =