10 filme inspirate din fapte reale


Nu știi ce filme bune să mai privești? De la comedie, la acțiune sau dramă, iată câteva producții pe care neapărat trebuie să le privești în acest an. În acest articol am selectat o listă cu 10 filme sau drame care au fost inspirate din viața reală.

  1. „First they killed my father” (2017)

În anii 70′, în Cambodgia a fost instaurat un regim dictatorial extrem de sângeros, condus de Pol Pot. Adepții partidului comunist, Khmerii Roșii, au făcut milioane de victime. Filmul, regizat de Angelina Jolie și scris de ea și Loung Ung este bazat pe memoriile lui Ung cu același nume, și spune povestea tragică a unei supraviețuitoare.

  1. „The Two Popes” (2019)

„The Two Popes” este un film drama, biografic din 2019 regizat de Fernando Meirelles și scris de Anthony McCarten. Filmul ne oferă o viziune intimă asupra tranziției ce a avut loc în fruntea Bisericii Catolice acum câțiva ani, atunci când Papa Francisc l-a înlocuit pe Benedict al XVI-lea. Anthony Hopkins și Jonathan Pryce se potrivesc de minune în rolurilor celor doi papi.

  1. „The Boy Who Harnessed the Wind” (2019)

   

 „The Boy Who Harnessed the Wind” este un film britanic dramatic din 2019 scris, regizat de Chiwetel Ejiofor și cu rolul principal în debutul său în regie. Filmul se bazează pe memoriile cu același nume. Acest film spune povestea reală și emoționantă a unui băiat simplu din Malawi, care, fiind pasionat de fizică, găsește o modalitate ingenioasă de a-și salva comunitatea în urma unei secete care-i lasă pe oameni fără hrană și apă.

  1. „Miracle in cell no.7” (2019)

 „Miracolul din celula 7” spune povestea unui tată cu dizabilități intelectuale care este nevoit să-și dovedească nevinovăția după ce este despărțit de fiica lui și încarcerat pentru uciderea fiicei unui comandant. Filmul este despre iubire, valoare, dar și despre abuzul de putere. Despre diferențele sociale care îți decid destinul, dar și despre lecția de viață pe care o dă iubirea sinceră.

  1. „The Book Thief” (2013)

„The Book Thief” este un film dramatic de război din 2013 regizat de Brian Percival. Filmul se bazează pe romanul cu același nume din 2005 scris de Markus Zusak și adaptat de Michael Petroni. Filmul este despre o tânără care trăiește cu familia ei adoptivă din Germania în timpul epocii naziste, puțin înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial. Învățată să citească de tatăl ei adoptiv cu inimă bună, fata începe să „împrumute” cărți și le împarte cu fugarul evreu adăpostit de părinții ei adoptivi în casa lor, cu care dezvoltă o relație specială.

  1. The Boy in The Striped Pajamas” (2008)

„The Boy in the Striped Pajamas” este un film bazat pe romanul cu același nume, scris în 2006, de către John Boyne. Acțiunea acestuia este plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, implicit, al Holocaustului. Are ca personaj principal un băiețel german numit Bruno, un băiețel de 8 ani, fiul comandantului unui lagăr de concentrare nazist. El dezvoltă o prietenie imposibilă cu un copil evreu prins în lagărul tatălui său. 

  1. „The Theory of Everything” (2014)

     

„The Theory of Everything” este un film de dramă romantică, biografică din 2014 în regia lui James Marsh. Amplasat la Universitatea din Cambridge, acest film relatează viața fizicianului Stephen Hawking. A fost adaptat de Anthony McCarten din memoriile din 2007 „Traveling to Infinity: My Life with Stephen” de Jane Hawking, care tratează relația ei cu fostul ei soț Stephen Hawking, diagnosticul său de scleroză laterală și succesul său în domeniul fizicii. Un film romantic ce ne dă accesul în lumea privată a lui Stephen Hawking alături de soția sa. 

  1. „The Impossible” (2012)

„The Impossible” este un film de dramă spaniolă în regia lui J. A. Bayona și scris de Sergio G. Sánchez. Se bazează pe experiența Mariei Belón și a familiei sale în tsunami-ul din Oceanul Indian din 2004. 

  1. „The Glass Castle” (2017)

 „The Glass Castle” este un film dramatic biografic american regizat de Destin Daniel Cretton și scris de Cretton, Andrew Lanham și Marti Noxon. Se bazează pe cele mai bine vândute memorii ale lui Jeannette Walls din 2005 cu același nume.

Este povestea adevărată și tulburătoare a unei familii nonconformiste. Soții Walls își cresc cei patru copii învățându-i să nu se teamă de nimic, să gândească liber, să fie independenți, dar toate acestea vin cu prețul unei vieți de nomazi, al absenței unei case decente și, de multe ori, al lipsei mâncării și hainelor. Peste ani, fiica cea mijlocie, Jeannette, își povestește copilăria într-o carte unică, de un umor extraordinar, dar și de o profunzime emoționantă.

  1.  „Hotel Rwanda” (2004)

„Hotel Rwanda” este un film dramatic regizat de Terry George. A fost adaptat dintr-un scenariu scris de George și Keir Pearson. Bazat pe genocidul din Rwanda, care a avut loc în primăvara anului 1994, filmul documentează eforturile lui Rusesabagina de a salva viața familiei sale și altor 1.000 de refugiați, oferindu-le adăpost în Hôtel des Mille Collines asediat. „Hotel Rwanda” explorează genocidul, corupția politică și repercusiunile violenței.

Aici se încheie lista de filme inspirate din viața reală. Alege o zi din weekend sau poate chiar din săptămână și fă un maraton de filme. Cred că se potrivește la fix cu vremea ploioasă de afară. Vizionare plăcută! 😉

Urmăreste paginile noastre Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Bucur Bianca-Ionela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Cum putem face față crizei de mediu?
Next Liceu sau colegiu? Câteva păreri pentru a face o alegere corectă
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve + fourteen =