Cum va schimba învățământul profesional tehnic viitorul de pe piața muncii


Imediat după absolvire, tinerii din Republica Moldova se confruntă cu unele bariere în procesul de integrare profesională și de dezvoltare a carierei. Pentru a promova și susține angajabilitatea specialiștilor tineri și consolidarea formării lor profesionale, la Chișinău va avea loc conferința „Perspective și oportunități de angajare pentru tinerii din Republica Moldova”. La eveniment vor participa oficiali guvernamentali, invitați speciali din țară și de peste hotare, precum și tineri specialiști și absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional.

Conferința va fi un punct de lansare în identificarea direcțiilor strategice pentru Inițiativa pentru angajabilitatea tinerilor, care facilitează colaborarea dintre instituții și actorii implicați în dezvoltarea și calificarea specialiștilor. Inițiativa pune accent pe promovarea angajabilității tinerilor în țară, consolidarea conexiunii cu piața muncii, prin formarea profesională de calitate, orientată spre satisfacerea necesităților mediului de afaceri și asigurarea domeniilor prioritare ale economiei naționale cu cadre calificate pe termen scurt, mediu și lung.

În cadrul evenimentului vor fi abordate subiecte care se referă la principalele obstacole de integrare a tinerilor pe piața muncii din țară și prezentarea unor soluții. De asemenea, conferința va fi și o platformă de identificare a acțiunilor de suport a tinerilor, în vederea creșterii capacităților de integrare profesională, dar și de dezvoltare a unei cariere, cu implicarea organizațiilor neguvernamentale.

Conferința va fi structurată în trei paneluri de discuții, cu următoarele subiecte:

  • Strategii și necesități privind suportul tinerilor, pentru integrarea pe piața muncii;
  • Implicarea mediului de afaceri în sporirea angajabilității tinerilor;
  • Abordări și soluții din partea sectorului asociativ, pentru sprijinirea integrării profesionale a tinerilor;

Ideea de a fi dezvoltată o Inițiativă pentru ocuparea tinerilor a fost lansată la conferința națională „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”, desfășurată anterior. În cadrul evenimentului, la discuții și dezbateri au fost prezenți peste 150 de participanți, care au identificat împreună oportunități de formare, dar și perspective de angajare, în funcție de nevoile pieței muncii, pentru a îmbunătăți competențele tinerilor și a le spori șansele de a obține un job.

Conferința „Perspective și oportunități de angajare pentru tinerii din Republica Moldova” va avea loc pe data de 26 octombrie 2022.

Pentru a participa, vă puteți înregistra accesând acest link.

Evenimentul este organizat cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vrei să devii Trainer Național Y-PEER Moldova? Aplică la Școala Trainerilor pentru Tineri
Next Produse ecologice ca alternativa celor chimice sau cum ne dezvoltăm creativitatea? Podcast Ecologia Minții #3
Ecaterina Braguță
About the author

Ecaterina Braguță

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five − three =