10 tehnici pentru a scrie melodii memorabile


Muzica este una dintre cele mai importante elemente din viața noastră. Ea este cea care ne definește, care ne ajută să supraviețuim și să ne echilibrăm starea emoțională. Dacă te-ai gândit vreodată cum este să compui o melodie dar nu ai știut cum, acum e momentul. Youth.md te ajută cu 10 tehnici care cu siguranță te vor ajuta în crearea unei melodii remarcabile. 

COMPUNE O MELODIE CAPTIVANTĂ

Există milioane de cântece care au aceleași progresii de trei și patru acorduri. De ce ni se blochează unele dintre aceste cântece în cap? Răspunsul poate fi melodia. Melodia este cea mai importantă parte a procesului de compunere a cântecelor. Melodiile de succes se mișcă de obicei pas cu pas (în sus sau în jos, fie o jumătate de pas, fie un pas întreg) cu câteva salturi (în sus sau în jos orice interval mai mare). De asemenea, au adesea un punct vocal – o notă înaltă într-un pasaj melodic care ancorează restul liniei melodice.

FOLOSIȚI TOATE TIPURILE DE ACORDURI

Dacă te ții doar de aceleași câteva acorduri, vei limita sfera ideilor tale muzicale. Încercați să compuneți melodii care conțin toate tipurile de acorduri – majore, minore, dominante, diminuate și augmentate – pentru un sunet mai complex și mai interesant.

Songwriting Archives - Musician on a Mission

CREAȚI UN RITM MEMORABIL 

Multe dintre cele mai atractive și mai populare melodii – de la hituri country la bijuterii hip hop – sunt memorabile datorită unui motiv ritmic. Data viitoare când veți asculta melodiile preferate, țineți cont de modul în care o melodie sau o pistă de fundal funky sau sincopată poate fi cea mai atractivă parte a cântecului, apoi fiți creativ cu ritmul propriilor melodii.

CONSTRUIEȘTE-ȚI MELODIA ÎN JURUL UNUI RIFF

Indiferent dacă ești chitarist, pianist, basist sau non-instrumentist, poți compune riff-uri care ancorează o melodie întreagă. De la versurile de chitară funk-metal ale lui Tom Morello pe „Bombtrack” de la Rage Against the Machine până la sintetizatorul produs de Timbaland pe „Dirt Off Your Shoulder” de Jay-Z, riff-urile pot purta o piesă. Ca atare, sunt unul dintre cele mai bune instrumente de compoziție de cântece pe care le aveți la dispoziție.

SCRIEȚI O MELODIE PE CARE O PUTEȚI REDA LIVE

Software-ul de producție muzical de astăzi le permite compozitorilor să creeze simfonii digitale în studiourile lor de înregistrări de acasă. Software-ul pentru stația de lucru audio digitală (DAW) este un instrument remarcabil pentru a crea muzică, dar ar trebui să vă gândiți și la modul în care vă puteți interpreta melodiile live. Directorii caselor de discuri doresc să vadă cum muzicienii se conectează cu publicul live, așa că muzica ta ar trebui să fie la fel de convingătoare atunci când este redată live ca și în formă înregistrată.

1,171 Live Music Restaurant Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images -  iStock

ÎNDEPĂRTEAZĂ-TE DE INSTRUMENTUL TĂU PENTRU A SCRIE

Logica comună ar sugera că ar trebui să scrieți cântece în timp ce sunteți așezat la pian sau țineți o chitară. De cele mai multe ori, acest lucru funcționează grozav, dar vă poate face să renunțați la tropi familiare, ceea ce vă poate lăsa într-o rută de compoziție. Încercați să așezați instrumentul jos, să ieșiți afară și să scrieți melodii și ritmuri în cap. Dacă aveți câteva idei bune, cântați-le într-un înregistrator de voce de pe smartphone. Apoi, întoarceți-vă la instrumentul dvs. și aflați cum să le cântați instrumental.

FII AMBIȚIOS CU STRUCTURA CÂNTECULUI 

Majoritatea melodiilor conțin o combinație a următoarelor elemente: o intro, un vers, un pre-refren, un refren, un pod, solo-uri instrumentale și o codă sau outro. Provocați-vă să scrieți o melodie care face mai mult decât să comuteți înainte și înapoi între versuri și refren. Cel puțin, încercați structura cântecului bine stabilită: vers/ refren/ vers/ refren/ punte/ refren. Multe melodii pop de succes folosesc această structură.

ABORDAȚI-VĂ SCRIEREA VERSURILOR ATÂT CU STRUCTURĂ, CÂT ȘI CU SPONTANEITATE

Scrierea versurilor este dificilă. Aveți un plan pentru procesul de scriere a versurilor, dar lăsați spațiu pentru descoperire. De exemplu, s-ar putea să știți despre ce va fi melodia în termeni largi sau s-ar putea să aveți un titlu de melodie ales și câteva idei de versuri deja scrise; dar la fel ca un poet, învață să lași versurile să vină la tine. S-ar putea să te simți atras de anumite linii bazate pe nimic mai mult decât consonanța și asonanța cuvintelor.

Famous song lyrics - Classical Music

FOLOSEȘTE RIMA CA INSTRUMENT 

Schema de rime poate face versurile cântecelor captivante, coezive și ușor de memorat. Dar rima nu este întotdeauna necesară pentru compozitori. Uneori, o idee nu poate fi exprimată adecvat în rimă; dacă acesta este cazul, urmează ideea, nu rima.

ÎNVAȚĂ SĂ SPARGI BLOCUL SCRIITORULUI 

O modalitate excelentă de a lupta împotriva blocajului scriitorului este să vă variați procesul creativ. În mod normal, scrii mai întâi muzică și apoi versuri? Încercați să o faceți invers. În mod normal, strunești acordurile și apoi improvizezi o melodie pe deasupra? Așezați chitara și începeți cu o melodie sau un riff. Încercați să scrieți o melodie pe un instrument nou sau într-un gen care nu vă este familiar. Ieșirea din zona de confort vă poate ajuta să vă declanșați creativitatea.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Berehoi Laura

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Află totul despre memoria celulară
Next Excursii gratuite prin Moldova pentru copiii și tinerii refugiați din Ucraina
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 7 =