Tips for our dental health: Surprinzător sau nu, cert este că oamenii pun tot mai mult accent pe sănătatea dentară și toate metodele de albire și curățare a lor. Atunci când vorbim despre igiena dentară, inconștient ne gândim la pasta și periuța de dinți – indispensabile unei igiene corecte. Însă pentru o bună igienă orală este necesar să cunoaștem și alte câteva trucuri sau chestii simple, dar foarte utile atunci cand vine vorba despre dinți.
Pentru a afla mai multe despre aceasta te invit să citești în continuare!
Peria și pasta de dinți
Despre periajul dinților sau despre cât de des trebuie să o facem nu este necesar să menționăm, însă vom face reitera câteva recomandări spuse de către specialiști:
- Peria trebuie să fie cât mai comodă și ușor de utilizat.
- Firele periei trebuie să fie cât mai moi pentru a nu deteriora foarte mult smalțul dinților.
- Pasta de dinți trebuie să fie pe bază de fluor și din ingrediente cat mai naturale.
- Schimbați peria o dată la 3-4 luni.
Paiele de băut
Cum credeți? Ce legătură au paiele de băut cu dinții? Cum ne pot proteja acestea dinții?! De ce și când le folosim?
Paiele de băut din plastic ar trebui să fie demult istorie. Astăzi există o mulțime de alternative sustenabile precum paiele comestibile (pe bază de zahăr) pentru băuturile reci sau cele biodegradabile/compostabile sau reutilizabile (din hârtie, din amidon de porumb, de grâu sau din bambus, sticlă sau metal) pentru toate tipurile de băuturi.
Excesele
Organismul uman nu iubește excesele (prea rece sau prea fierbinte de exemplu). Afecțiunea numită „hipersensibilitate dentară” sau „sensibilitate dentară” sunt cele mai frecvente cauze de deteriorare a smalțului dentar sau de retragere a gingiilor. Dentina (învelișul exterior al dintelui) conține canale cu terminațiuni nervoase, care permit transmiterea mai departe a excitantului și stimularea nervului din centrul dintelui, rezultatul fiind durerea. Paiele de băut minimalizează contactul cu excitantul termic, adică o băutură prea rece sau prea fierbinte.
Citricele
Citricele au numeroase beneficii pentru sănătate, fiind o sursă excelentă de vitamine, însă când vine vorba despre dinți, consumul excesiv de sucuri acidulate (băuturi carbogazoase, sucuri din fructe etc.) poate provoca așa-zisa „eroziune dentară” unul dintre exemplele de deteriorare a smalțului. Acidul citric poate să distrugă și să sensibilizeze dinții, evitând contactul acestora cu dinții noștri prin consumarea băuturilor „riscante” în cantități moderate și prin utilizarea paielor, o să avem doar de câștigat!
Băuturile intens colorate
Consumul băuturilor intens colorate (ceai negru, cafea, suc de sfeclă roșie, vin roșu) duc la fenomenul de colorare numit „discromie dentară extrinsecă”. Agenții cromogeni/ pigmentii aderă la structura externă a smalțului dentar și provoacă acest fenomen, cunoscut în popor „îngălbenire dentară“. Utilizarea paielor de băut reduce semnificativ contactul direct între substanță colorată și dinți și respectiv scade potențialul ei de modificare a culorii fiziologice a acestora.
Sper că acest articol ți-a stârnit curiozitatea. Pentru mai multă informație poți vizita site-ul nostru Youth.md. Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Andriana Rusu
No Comment