Startup School by Dreamups: Cum pregătim elevii pentru profesiile viitorului și rolul important al învățătorilor în ghidarea unei generații de tineri inovatori


Într-o lume accelerată de progresele tehnologice, peisajul profesional se transformă rapid, creând un viitor în care profesiile de mâine sunt profund înrădăcinate în domeniul tehnologiei. Acest viitor nu este doar o proiecție îndepărtată, ci o realitate care cere ca elevii de astăzi – inovatorii și liderii de mâine – să fie bine pregătiți, nu doar în materii tradiționale, ci și în cele mai actuale și relevante domenii, precum antreprenoriatul tehnologic și lumea startup-urilor.

Ce înseamnă, de fapt, un startup?

Simplu spus, un startup (afacere tehnologică) este o companie nou-înființată, axată pe inovație și dezvoltare rapidă, având ca scop rezolvarea unei probleme specifice printr-o idee unică și scalabilă. Cu ajutorul tehnologiei și  gândirii creative, afacerile tehnologice pot ajunge rapid la oameni din toată lumea, schimbându-ne felul în care trăim, muncim și comunicăm. Exemple celebre de succes includ companii precum Canva, pentru design grafic simplificat sau Google cu extensiile sale, precum Google Drive, Google Classroom.   Revolut, în domeniul financiar, sau AirBnB, care a reinventat modul în care călătorim și ne cazăm.

În acest context, profesorii joacă un rol esențial, fiind mentori care au responsabilitatea de a inspira, ghida și pregăti tinerii pentru această nouă realitate. O realitate în care antreprenoriatul se extinde dincolo de afacerile tradiționale, pătrunzând adânc în sfera tehnologică.

Cu toate acestea, provocarea de a aduce aceste cunoștințe în sala de clasă nu trebuie să fie o sarcină solitară pentru profesori, școli sau consiliile raionale pentru tineret. Startup School vine în sprijinul lor, oferind un cadru structurat, resurse și suport pentru a face educația despre antreprenoriatul tehnologic nu doar accesibilă, ci și captivantă și relevantă pentru elevi.

Programul Startup School a fost gândit să fie accesibil și incluziv, vorbind limba elevilor și asigurându-se că fiecare tânăr, indiferent de contextul său educațional sau social, are șansa de a explora și de a înțelege potențialul antreprenoriatului tehnologic.

În acest sens, ne-am propus să răspundem la cele mai frecvente întrebări despre program, pentru a oferi claritate și direcție profesorilor și elevilor interesați. 

Ce oferă mai exact Startup School?

Startup School este un program de 6 săptămâni, în care prin intermediul lecțiilor înregistrate și sarcinilor practice de pe platforma tehnologică UpFactory, elevii sub supravegherea profesorilor învață ce este un startup și implementează în practică.  Pentru mai multe informații despre beneficiile programului atât pentru elevi cât și pentru învățători, consultați bookletul programului.

Cine poate aplica pentru Startup School?

Programul este deschis pentru orice profesor sau cadru didactic din Moldova care dorește să-și îndrume elevii, cu vârste între 14 și 17 ani, spre lumea antreprenoriatului tehnologic. Se pot forma echipe într-o școală, dar și din colaborări între mai multe localități sau instituții, inclusiv centrele raionale sau culturale. Fiecare echipă trebuie să aibă 8 membri, iar fiecare profesor sau cadru didactic poate înscrie de la una până la 3 echipe. Pentru detalii suplimentare, consultați regulamentul disponibil aici.

Cum funcționează programul Startup School?

Programul derulează online, 6 săptămâni, folosind platforma UpFactory pentru a oferi lecții înregistrate în română, rusă și limbajul semnelor. Profesorii primesc acces anticipat și participă la un atelier online pentru pregătire.

Elevii, ghidați de profesori, trec săptămânal prin module care îi conduc de la teorie la practică, prin studierea lecțiilor înregistrare pe fiecare temă și realizarea sarcinilor bazate pe ele.  Programul se încheie cu prezentarea pitch-urilor video ale echipelor, iar cele mai bune echipe vor prezenta ideea lor într-un eveniment online în fața juriului calificat și vor avea șansa de a câștiga premii.unde cele mai bune 10 vor fi premiate.

Cum sunt formate echipele de elevi?

Echipele pot fi alcătuite din elevi din aceeași clasă sau școală, sau prin colaborări între instituții (colegii, centre raionale pentru tineret sau consilii raionale), oferind flexibilitate în crearea echipelor.

Care sunt pașii pentru a te înscrie la Startup School?

Foarte simplu: studiază regulamentul aici, completează formularul de aplicare aici, și expediază dosarul completat, inclusiv lista de elevi înscriși, la adresa de email: hello@dreamups.md.

Care este termenul limită pentru aplicare? Nu ratați șansa de a vă înscrie până pe 20 martie, ora 23:59.

Programul Startup School este dezvoltat în cadrul inițiativei „De la liceu la lider: Sprijinirea tinerilor specialiști și a viitorului în Republica Moldova prin incluziune și accesibilitate”, implementat de Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups, în cadrul proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și cofinanțat de Uniunea Europeană. 

Proiectul MYCS își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor. Mai multe informații despre proiect și activități: www.tdh.md/MYCS.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la Youth Peace Camp 2024
Next Implică-te în campania de Paști „Masa Bucuriei” pentru a ajuta bătrânii singuri
Dreamups
About the author

Dreamups

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − 1 =