Pentru tineri. Citeşte mai multe despre istoria modei!


pentru tineri

Istoria modei pentru tineri reflectă evoluția cronologică de îmbrăcăminte. Pe parcurs, omul și-a pierdut părul, care a trebuit înlocuit cu piei de animale, sau mai târziu, cu lână sau produse din plante, cum ar fi inul și bumbacul.

În primă necesitate, în timp, rochia a dobândit un caracter estetic, deoarece reflecta gustul și caracterul purtătorului. De asemenea, despre o anumită poziție socială, religioasă sau sexistă – rochia a fost, adesea, un obiect al diferențierii sexuale.

Evoluția modei

Moda a trecut prin numeroase schimbari de-a lungul timpului. Dacă înainte de 1900, un anumit trend în modă putea dura chiar şi 100 de ani sau mai mult, în secolul 20, moda s-a schimbat într-un ritm mult mai accelerat.
De la deceniu la deceniu, putem observa cum trendurile se schimbă din ce în ce mai rapid, ajungând până la ceea ce numim tendințe de sezon.

Anii ’20

Anii ’20 au fost cu adevarat revoluționari. Tivul rochiilor s-a ridicat până la jumatatea gambei, ceea ce era foarte mult pentru vremea aceea, iar croiala rochiilor s-a îndepărtat tot mai mult de ideea de corset. Rochiile de seară erau opulente si fluide, iar stilul flapper, decadent, și extrem de sexy, oferea bărbatţlor un nou motiv să suspine.

Anii ’50

Cristian Dior creează una dintre cele mai iconice colecții ale tuturor timpurilor – New Look. Designerul reintroduce corsetul, subțiază talia, în timp ce şoldurile iau amploare. New Look reprezintă o întoarcere la modelul tradițional al femeii, fiind controversat, atât pentru folosirea corsetului, cât și pentru cantitatea uriașă de materiale folosite. Cu toate astea, amprenta sa asupra modei anilor ’50 este evidentă.

Anii ’90

Dacă în anii ’70 moda e influențată de starurile rock, iar în anii ’80 de actrițele din serialele TV, în anii ’90 modelele devin noile celebrități. Chiar dacă există un vadit pluralism stilistic, este decada în care se fac simțite ultimele curente majore în modă. Muzica iși pune accentul pe moda strazii: stilul grunge sau hip-hop dictează vestimentația tinerilor. Kate Moss este noul fashion icon.

Odată cu anii 2000, intrăm în era internetului. Interesul pentru modă este sporit, însă nu mai există niciun curent major. Trendurile se schimbă de la un sezon la altul, moda este interpretată și reinterpretată, iar magazinele online facilitează accesul la branduri exclusiviste, care, până acum, le erau rezervate doar celor privilegiați.

Moda trăiește nu doar în rochii, moda persistă în aer, ea este adusă de vânt, iar noi o presimțim, o respirăm. Ea e în cer și pe drum, ea este inseparabilă de oameni, obiceiuri, evenimente.

Dacă ţi-a plăcut articolul pentru tineri, nu uita să scrii pe pagina de facebook a Youth.md!

Reporter: Proţap Erica

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Articol creativ dedicat tinerilor: Oare eu sunt mințit?
Next Subiect de dezbatere: PRO sau CONTRA telefoanelor mobile în școli?
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × three =