Porțile deosebite – una dintre cele mai frumoase atracții în Lozova (foto)

irex europe, centrul media pentru tineri, lozova porti

Satul Lozova din raionul Criuleni este unul dintre cele mai vechi sate din Moldova. Datorită acestui fapt, plimbându-te pe ulițele localității, poți observa o varietate de porţi – mai vechi, mai noi, mai mari sau mai mici. Unii locuitori au ales să își păstreze porțile din copilărie, care le amintesc de vremurile trecute și păstrează încă părți mici din istoria comunei.

Alții au ales să își renoveze porțile, transformându-le în niște lucrări artistice. Spre deosebire de alte localități, lozovenii au preferat mereu porțile înalte, masive și trainice.

Rătăcind pe unele din cele mai îndepărtate ulicioare, am observat porți seculare, care au fost confecționate din lemn. Majoritatea dintre ele însă sunt încuiate, evidențiindu-se situația generală din țară.

De asemenea, în sat este o tradiție foarte frumoasă. De Sfântul Andrei, porțile tinerelor domnițe trebuie bine păzite, deoarece băieții fură porțile de la casele unde locuiesc fetele care le sunt dragi.

 

Autori: Micaela Lozovanu, Iuriana Grigoraș, Vasile Ursu, Melania Boboc, elevi ai Liceului „Mitropolit Nestor Vornicescu”, satul Lozova, raionul Criuleni.

Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.

Previous Vino la evenimentul „Welcome to IT!” și află cum să-ți construiești o carieră în acest domeniu
Next „Ignite Chisinau: the Future” revine cu noi forțe și cu speakeri renumiți din România, Ucraina și Cehia
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *