Mituri despre vaccinarea împotriva Covid-19


mituri

Pe cât de așteptat a fost vaccinul în contextul pandemiei, pe atât de multe mituri au apărut din momentul dezvoltării acestuia. Atunci când e vorba de un vaccin nou este firesc să ne întrebăm cât de sigur este? care sunt riscurile legate de administrare? la ce reacții adverse ne putem aștepta? Cu toate acestea, nu trebuie să ne lăsăm pradă dezinformării, ci să verificăm informațiile controversate, apelând la specialiștii în domeniu.

Haideți să demontăm în acest articol cele mai frecvente mituri legate de vaccinul împotriva Covid-19 

#1 Vaccinul a fost dezvoltat foarte repede, deci nu este suficient de sigur

Este adevărat că vaccinul împotriva Covid-19 a fost dezvoltat într-un timp record, însă au fost respectate toate standardele de siguranță. Această realizare se datorează mai multor factori: chiar dacă SARS-CoV-2 a fost un virus nou pentru știință, coronavirusurile au fost cercetate anterior de zeci de ani; din cauza răspândirii pe toate continentele, am asistat la o colaborare mondială a comunității științifice; testele clinice s-au desfășurat pe un eșantion mare datorită numărului mare de voluntari; nu au fost impuse restricții financiare. Prin urmare, vaccinul a fost dezvoltat rapid, dar fără a compromite siguranța.

#2 Vaccinul mă poate infecta cu noul coronavirus?

În mod cert că nu. Vaccinurile împotriva Covid-19 nu conțin componente ale virusului care să declanșeze boala. Ideea este că după vaccinare este necesară o anumită perioadă ca organismul să dezvolte anticorpii necesari, respectiv te poți infecta imediat înainte sau după vaccinare. Respectă măsurile de protecție împotriva Covid-19 chiar și după ce te-ai vaccinat.

#3 Vaccinul este un instrument de control al populației. Vaccinul conține un microcip.

Cu siguranță este un mit. Vaccinul împotriva COVID-19, de rând cu celelalte vaccinuri dezvoltate până în prezent nu conține niciun fel de microcip. De altfel, ar fi imposibil să introduci un dispozitiv în organism cu ajutorul unui ac. Iar scopul acestui vaccin este de a preveni răspândirea virusului, de a reduce numărul de spitalizări și decese. 

#4 Vaccinul împotriva COVID-19 afectează fertilitatea

Discuții despre posibile consecințe negative asupra fertilității au existat și în cazul altor tipuri de vaccin produse până astăzi. Însă studiile clinice pe termen lung nu au confirmat informația. Această suspiciune legată de vaccinul împotriva Covid-19 este, de asemenea, un mit.

#5 Dacă sunt alergic, nu trebuie să mă vaccinez

Principala precauție: persoanele care au suferit în trecut de o reacție alergică la oricare dintre componentele vaccinului nu ar trebui să fie vaccinate. Oricine a avut în trecut o reacție alergică severă la orice vaccin ar trebui să discute mai întâi cu medicul său. Această restricție nu se aplică persoanelor alergice la alimente, animale de companie, venin, latex.

#6 Vaccinul împotriva COVID-19 schimbă ADN-ul?

Vaccinurile împotriva COVID-19 nu modifică și nu interacționează în niciun fel cu AND-ul celulelor umane. Vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate și recomandate, sunt de mai multe tipuri. Două dintre aceste tipuri: cele pe bază de ARNm și cele cu vector viral, furnizează material genetic către celulele noastre pentru a iniția procesul de protecție împotriva virusului care cauzează COVID-19, dar acest material nu pătrunde niciodată în nucleul celulei unde se păstrează AND-ul nostru. ARN-ul mesager determină celula să producă proteine pentru a stimula sistemul imunitar, apoi se descompune rapid, fără a afecta cumva AND-ul. 

#7 Vaccinul produce reacții adverse pe termen lung

Efectele secundare severe sunt extrem de rare și, dacă apar, sunt de obicei în primele două luni după vaccinare. Până în prezent, la nivel mondial, au fost semnalate reacții adverse în prima săptămână după vaccinarea împotriva COVID-19. Ulterior, după o perioadă mai lungă, nu au fost înregistrate evenimente post-imunizare.

Fii un tânăr responsabil. Informează-te din surse sigure și oficiale! Ai grijă de sănătatea ta și a celor din jur!

*Acest articol este o adaptare a informațiilor furnizate de UNICEF și Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Tatiana Stanev: „Curajul și perseverența m-au ajutat să învăț o meserie nouă și deja am primele cliente”
Next Educație media pentru tinerii dintr-un liceu în nordul Moldovei
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen + 5 =