Informaţie utilă pentru tineri. Istoria muzicii clasice!


informaţie utilă

Muzica cultă sau clasică cuprinde totalitatea realizărilor muzicale proprii reprezentanților culturii înalte de-a lungul unui interval însemnat de timp. Dacă vrei să cunoşti mai multe, citeşte această informaţie utilă!

Supraviețuirea unei muzici culte impune păstrarea unei baze cât de restrânse privitoare la practica creației și a interpretării.

Evoluţia muzicii clasice

  • Renașterea (circa 1400-1600)

Renașterea nu a fost o perioadă importantă doar în evoluția picturii și descoperirilor geografice, ci o epocă în care muzica s-a dezvoltat considerabil. Atunci a apărut muzica vocală polifonică. Compozițiile muzicale au devenit mult mai complexe, ajungându-se să se compună partituri pentru coruri cu un număr impresionant de soliști. Genurile preferate din acea perioadă erau messa, madrigalul și motetul. Perioada de apogeu a Renașterii în muzică a fost secolul al XVI-lea, numit și “veacul de aur al polifoniei”.

  • Barocul (1600-1750)

Barocul (sau Preclasicismul) începe odată cu nașterea genului de operă și se termină cu moartea celei mai importante personalități muzicale al acestui curent: Johann Sebastian Bach. Prima operă a fost compusă în 1595 de Jacopo Peri și s-a numit Dafne, însă s-a pierdut în întregime până în zilele noastre. Cea mai veche creație muzicală care poate fi oficial încadrată în genul muzicii de operă a fost “L’ Orfeo”, compusă de Claudio Monteverdi. Inspirată din mitul lui Orfeu, dar cu o orchestrație mult mai bogată și cu un mic preludiu care marchează deschiderea spectacolului. Principala tendință a perioadei a fost contopirea vocilor cu instrumentele. Muzica este bogat ornamentată și pare să curgă în flux continuu. Principalele instrumente folosite în muzica barocă au fost orga, clavecinul (“strămoșul” pianului) și viola da gamba. Ca principale genuri muzicale avem fuga, concerto grosso, cantata, oratoriul și opera seria.

  • Romantismul (1827-cca.1910)

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, în Europa de Vest, apare o nouă mișcare în literatură, numită Romantism. La început de secol XIX această mișcare apare treptat și în muzică, însuși Beethoven fiind considerat de unii ca fiind primul compozitor romantic. Acest curent muzical se întinde pe o perioadă de aproximativ un secol și reprezintă perioada de apogeu a muzicii culte din spațiul european. Romantismul muzical este opus clasicismului încorsetat de reguli, în care compozitorii trebuiau sa urmeze un tipar foarte strict și să compună piese cu formă fixă. Câțiva reprezentanți ai romantismului timpuriu sunt Carl Maria von Weber, Franz Schubert, Niccolò Paganini și Frederic Chopin.

Marii Compozitori ai Muzicii Culte

  • Piotr Ilici Ceaikovski
  • Ludwig van Beethoven
  • Wolfgang Amadeus Mozart

Descoperirea cântecului și crearea instrumentelor muzicale au amândouă la origine impulsul uman ce se situează mult mai profund decât intenția conștientă: nevoia de ritm în viață.

Dacă ai aflat mai multă informaţie utilă din acest articol, lasă echipa Youth.md să ştie! Scrie-ne un mesaj pe pagina noastră de facebook!

Reporter: Proţap Erica

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Sfaturi de la reporter pentru tine. Devino eco în cinci pași!
Next 5 șiretlicuri pentru a învăța mai ușor o limbă străină!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply