Eveniment cultural. Nu uita de secretele celei de a 29 –a zi a lunii februarie


eveniment cultural

Deşi februarie a trecut cu paşi rapizi, nu putem uita că 2020 a oferit lunii cea de-a 29-a zi. Să fie oare un eveniment cultural? Află mai multe!

Se spune că Iulius Cezar este cel care a contribuit la  adăugarea unei zile în plus la luna februarie. Istoricii denumesc anul în care Iulius Cezar a adăugat 9 zile la calendar, anul 45 înainte de Hristos – ,,anul confuziei”. Calendarul roman avea doar 355 de zile,  din acestă cauză lunile anului nu mai corespundeau cu anotimpurile. Pentru a remedia această problemă și a sincroniza anul calendaristic cu durata dintre două echinocții, odată la patru ani, se mai adăuga o zi. Acești ani fiind numiți bisecți.

 Superstiţii şi tradiţii:

  • Conform unei legende din Irlanda, secolului V, în această zi, femeile pot să ceară în căsătorie bărbatul iubit.. Sfânta Bridget l-a rugat pe Sfântul Patrick să le permită femeilor, într-o singură zi din an, să-i ceară în căsătorie pe bărbaţi. Pentru a-i face pe plac, acesta a hotărât ca ziua respectivă să fie 29 februarie. (acesta poate fi și motivul frecvenței datei respective).  Tradiţia s-a păstrat secole de-a rândul, iar în secolul al XIII-lea, a fost chiar adoptată ca lege în Scoţia. Bărbatul care refuza cererea în căsătorie era amendat.
  • Credinţele populare afirmă că tinerii care se căsătoresc în această zi vor divorța rapid.
  •  O altă superstiție este că, odată la patru ani, toate ciupercile din pădure devin otrăvitoare, din această cauză, în acest an, ele nu trebuie culese.
  • Se spune că argintul este cel care ne fereşte de necazuri, astfel se recomandă purtarea bijuteriilor din acest metal.
  • O coincidenţă interesantă este că doar în anii bisecți au loc olimpiadele de vară.

Oricare ar fi superstițiile legate de această zi și motivele pentru care își face apariția în calendar, propun să ne bucurăm și să profităm de încă o zi pe care o putem petrece alături de cei dragi!

Tu ce alte lucruri interesante despre 29 februarie, cunoscut ca şi eveniment cultural, mai ştii? Spune-ne pe pagina noastră de facebook!

Reporter: Samson Paula

Mai multe sfaturi și articole pe teme captivante găsești în categoria Biblioteca.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Subiect de dezbatere. Literatura școlară – chin sau cultură?
Next Finanțare: Primăriile orașelor și municipiilor care au un Program de Revitalizare Urbană
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + nineteen =