Află mai multe despre comics-urile „LOVE IS…”


Gustul copilăriei pentru mulți, nu-i așa? Au trecut foarte mulți ani de atunci, dar încă mai ținem minte acel gust al gumei de mestecat. Însă ambalajul era mult mai important decât guma de mestecat, căci în acele hârtiuțe autorul își împărtășea gândurile: ce înseamnă dragostea adevărată. Foarte puțini oameni cunosc, că acele cuvinte frumoase erau adresate soțului pictoriței și autoarei comicsurilor.

Comicsurile Love is… au fost create de pictorița și caricaturista originară din Noua Zeelandă – Kim Casali. Atunci când Kim avea 19 ani, ea a pornit să călătorească prin lume, iar 6 ani mai târziu s-a stabilit în California, unde l-a cunoscut pe italianul Roberto Casali.

Îi desena pe șervețele din hârtie scene scurte cu o fetiță rotunjică și un băiețel cu părul negru, prin care îi arăta ce simte pentru el.

Kim și Roberto s-au căsătorit în aceeași biserică din Noua Zeelandă, în care s-au căsătorit părinții lui Kim. Mireasa purta o coroană din margarete și un voal – așa cum i-a desenat mai apoi și eroinei sale mici. Deasemenea, tatăl ei murind când era încă copil, ea l-a pus pe noul soț să jure că o să facă orice, dar nu o să moară înaintea ei.

Roberto a decis să fie producătorul pictoriței și să lanseze comicsuri, astfel a apărut ,,Love is”  la 5 ianuarie 1970. Comicsurile deveneau tot mai populare: au început să fie publicate în reviste, să apară pe maiouri, pe calendare, postere, căni și alte lucruri. Personajele din epopeea ,,Love is…” trec prin diferite etape ale relației lor – de la cunoștință până la căsătorie și moartea unui erou.

Eroii din comicsuri, la fel ca și adevărații Roberto și Kim, aveau copii. În 1971 Kim a născut doi băieți – Stefano și Dario, atunci familia s-a mutat în Anglia. Popularitatea imaginilor ,,Love is…” continua să crească și Roberto a devenit managerul afacerilor lui Kim. Pentru aceasta a fost creată corporația Minikim.

Din păcate, fericirea cuplului nu a fost de lungă durată. În anul 1975 Roberto a fost diagnosticat cu stadiul incurabil și foarte agresiv al cancerului testicular. Kim a încetat să lucreze asupra benzilor desenate, pentru a petrece mai mult timp alături de iubitul soț. L-a rugat pe faimosul creator de animații Bill Asprey să deseneze comicsuri în locul ei, semnându-le cu nickname-ul ei. Anume de sub pensula lui Bill au început să iasă primele comicsuri colore cu personaje ,,Love is…” îmbrăcate, care au ajuns și până la noi.

Roberto a suferit o intervenție chirurgicală în anul 1975. ,,Vorbeam despre cadouri de Crăciun, și i-am spus lui Roberto, că nu vreau un inel cu diamant, vreau încă un copil.” Atunci cuplul s-a decis la pasul, care mai apoi a fost foarte discutat de toți: crioprezervarea spermei și reproducerea asistată, în caz că Kim nu va reuși să rămână însărcinată până la moartea lui Roberto.

Roberto Casali a murit la vârsta de 31 de ani în anul 1976, și în comicsuri a rămas doar fetița Kim și piatra de mormânt.

La 16 luni după moartea lui Roberto, Kim a născut un copil de la el. Deși văduva a primit multe scrisori de susținere, în presa religioasă accentuau, că ea a mers împotriva ,,moralei religioase”. Presa britanică l-a numit pe băiețel ,,Copilul – minune”. Pe o bandă desenată ,,Love is…” Kim împinge un cărucior, iar descrierea spune: ,,Suntem bucuroși să îl prezentăm pe Milo Roberto. Părinții: Kim și Roberto (postmortum, prin înseminare artificială)”.

Răspunzând la critica în adresa sa, Kim scria: ,,Milo există datorită dragostei mamei și tatălui său. Dacă cineva judecă acest lucru, înseamnă că lumea și-a pierdut simțul proporției. Am încercat să facem un copil și când Roberto era în viață, tot prin înseminare artificială. Dacă soțul meu ar fi fost viu, Milo ar fi fost conceput în căsnicie. Ce schimbă moartea lui Roberto?”

Din nefericire, Kim la fel nu a mai avut mult de trăit. Ea a murit la vârsta de 55 de ani de cancer al oaselor și a ficatului, acasă în Surrey, Anglia. Fiul său mai mare Stefano a preluat conducerea businessului de familie. Acum Bill încă mai desenează istoriile ,,Love is…” semnându-le cu numele lui Kim (conform condițiilor contractului), chiar dacă Kim nu mai este în viață.

Oare câte istorii tragice se mai ascund după lucrurile atât de simple și cunoscute fiecăruia?

Dacă v-a plăcut articolul, accesați paginile noastre de Facebook și Instagram pentru a vedea mai multe.

Reporteră Youth.md: Cristina Pascal

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ești interesat de jurnalismul video? Devino stagiar CU SENS și primește și o bursă de 𝟓𝟎𝟎$.
Next Comunicarea eficientă: Cum obții teren în fața interlocutorului
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − thirteen =