Despre frumusețea heterocromiei – ochii de culoare diferită


Ochi albaștri, căprui sau verzi, fiecare are un farmec aparte. Însă ați auzit vreodată de oamenii care au ochi de culori diferite? 

Astăzi, veți afla despre una dintre cele mai frumoase afecțiuni întâlnite pe glob, heterocromia, sau ochii de culoare diferită.

Heterocromie

Este termenul folosit pentru oamenii care au ochi de culori diferite și mai poate fi întâlnit și cu numele de heterocromie iridium, făcând referire la irisul ochilor. 

Este important de știut că heterocromia nu este o boală a ochiului și nu afectează vederea.

Printre vedetele cu heterocromie îi amintim pe Dan Akroyd, Christopher Walken, Jane Seymour sau Mila Kunis.

Ce anume determină culoarea ochilor?

Culoarea ochilor este rezultatul acumulărilor de melanină din iris. Irisul este partea ochiului responsabilă de dilatarea și restrângerea pupilei cu scopul de a menține sub control cantitatea de lumină care pătrunde în ochi. Ochii albaștri au cantități mici de melanină, în timp ce ochii căprui sunt bogați în melanină.

Distribuția neuniformă a melaninei duce la heterocromie centrală, dar și la alte tipuri de heterocromie.

Care sunt cauzele heterocromiei?

În majoritatea cazurilor, heterocromia este benignă, deci nu afectează calitatea vederii. Un nou-născut poate avea heterocromie benignă care nu este evidentă, dar care devine sesizabilă în copilărie, pe măsură ce irisul absoarbe melanină. Aceasta este numită heterocromie congenitală şi este, de regulă, o trăsătură moştenită din familie.

Heterocromia oculara poate avea o cauza congenitala (boala Hirschsprung sau sindromul Waardenburg), poate aparea ca reactie la anumite medicamente sau ca urmare a unei leziuni sau afectari a ochiului.

Tipuri de heterocromie

Există 3 tipuri de heterocromie, în funcţie de extinderea culorii:

  • Heterocromie completă – când irisul unui ochi are o culoare complet diferită de irisul celuilalt ochi.
  • Heterocromie parţială – doar o porţiune din iris are o culoare diferită de irisul celuilalt ochi
  • Heterocromie centrală – inelul exterior al irisului este de o altă culoare faţă de culoarea  inelului interior. Ochii care au acest model pot fi denumiti “ochi de pisica”. Culoarea exterioară este considerată adevarata culoare a irisului la persoanele cu heterocromie centrala. De regulă, acest tip este asociat cu nivelul scăzut de melanină.

Heterocromia

Heterocromia este foarte ușor de identificat, deoarece persoana are ochii de culori diferite sau diferente mari de culoare într-un singur ochi. Diferențele de culoare pot fi ușoare sau pot deveni evidente în anumite cazuri, precum condiții de iluminare. În afară de variațiile de culoare ale ochilor, nu există alte semne sau simptome ale heterocromiei. 

De asemenea, este această afecțiune este întâlnită și la animale. Cele mai comune rase de câini care au ochi de culori diferite sunt: husky siberian, border collie, corgi, marele danez, chihuahua şi ciobănescul australian. Dintre feline, cele care prezintă frecvent heterocromie sunt: angora, sfinx, bobtail japonez şi pisica turcească van.

  • La heterocromia completă, cel mai des întâlnit este Husky-ul siberian. 

În rândul felinelor cu heterocromie completă o avem pe superba Angora turcească.

În cazul heterocromiei parțiale, se poziționează rasele Border Collie și Marele Danez.

„Finanțarea pentru proiectul Identifying Positive Health Actions a fost posibilă printr-o subvenție caritabilă oferită de Programul AstraZeneca Young Health prin intermediul Programul de Granturi Globale – Step Up! . ”

Parteneri implementare: Platfroma Youth.md , Farmacia Familiei, Agenția Națională de Asistență Socială, Centrul Național de Resurse NEOVITA

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 5 cărți de memorii pe care să le citești în 2022
Next Locuri mai puțin cunoscute din Moldova ce merită vizitate
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 1 =