De la blues la heavy metal: Află cum s-a format unul dintre cele mai iubite genuri de muzică


Heavy metal (supranumit și metal) este un subgen al muzicii rock apărut pe la sfârșitul anilor 1960 – începutul anilor 1970, în Marea Britanie și Statele Unite.

Cum a apărut?

Metalul își trage rădăcinile de la trupe de hard rock cu influențe blues precum Led Zeppelin sau Deep Purple, și trupe de rock psihedelic ca Cream sau The Jimi Hendrix Experience, care au atras audiențe mari, deși au fost adesea ridiculizate de critici, un statut comun în întreaga istorie a genului.

Acestea au influențat trupa Black Sabbath, care a avut un rol crucial în dezvoltarea metalului, având melodii mai sumbre, și versuri pe teme ca vrăjitoria, poluarea sau drogurile.

Anii ’70

La mijlocul anilor ’70 o nouă mișcare a apărut în Marea Britanie, numită „New Wave Of British Heavy Metal” (NWOBHM) ce a scăpat de influențele blues, a adus influențe din punk rock și a sporit accentul pe viteză, trupe precum Iron Maiden sau Motörhead au format baza heavy metal-ului.

Anii ’80

În anii ’80 glam metal -ul, o combinație dintre metal și pop, devine o forță comercială prin formații ca Mötley Crüe și Poison. Popularitatea acestui gen a creat nemulțumirea scenei underground, ce a produs stiluri mai extreme și agresive: thrash metal, ce combină heavy metal și hardcore punk, a devenit mainstream datorită formațiilor ca Metallica, Megadeth, Slayer și Anthrax. 

Metallica:

Metallica a adus o nouă perspectivă metalului, primind o popularitate enormă datorită baladelor, iar Slayer a influențat alte genuri extreme. Acestea s-au format la sfârșitul anilor ’80 – începutul anilor ’90, și au definit scena underground de atunci.

Death metal-ul era definit prin urlete joase, numite „Death growls”, iar black metal-ul, creat în Norvegia, este unul dintre cele mai extreme subgenuri metal, având versuri satanice, melodii agresive, și fiind caracterizat de „Blast beats”, ritmuri extrem de rapide.

Anii ’90

În anii ’90 metalul s-a bucurat de ultimii ani de popularitate, cu apariția noilor genuri precum groove metal, o versiune mai lentă a thrash-ului ce avea melodii ușor de reținut, inițiatorii fiind Pantera și Sepultura, și nu metal, o combinație dintre hip-hop și metal, cu trupe precum System of a Down sau Slipknot.

La final, vă îndemn pe toți să-i dați o șansă acestui gen muzical pentru a vă îmbogăți cultura generală și cunoștințele asupra diferitor genuri muzicale.

Reporter youth.md: Ovidiu Lupan
Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Desene animate sugerate de Youth.md - simte-te copil din nou!
Next Job pentru studenți // O companie din Chișinău angajează contabil
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − 2 =