Descoperă domeniul muzical prin intermediul tinerii artiste, Dumitrița Sinița


muzica tineri

Să reușești să te faci remarcat pe scena autohtonă poate părea un scop destul de dificil pentru tinerii din Republica Moldova. Sinița Eudochia-Dumitrița, în vârstă de 19 ani și-a făcut numele cunoscut în domeniul muzicii clasice datorită realizărilor ei remarcabile din această sferă. Astfel, tânăra a decis să-și împărtășească experiența legată de muzica, împreună cu Youth.md, printr-un scurt interviu!

Ce reprezintă pentru tine muzica?

Muzica pentru mine nu este doar o pasiune, este una dintre activitățile mele zilnice care mă ajută să ajung la sufletele persoanelor ce mă înconjoară. Pentru mine domeniul muzicii clasice este în primul rând ceva deosebit, datorită ei am descoperit cântecele doinite care m-au adus mai aproape de folclorul în sânul căruia am fost crescută. După părerea mea limba maternă, obiceiurile, cât și tradițiile natale sunt mai frumoase acasă decât în lumea întreagă. În opinia mea folclorul izvorăște de aici, din Basarabia. Iubesc arta și nu mă văd făcând altceva, simt că anume prin muzică pot transmite emoția și tot ce simt eu. Este omniprezentă în viața mea, port muzica în suflet și oriunde merg.

Care a fost cel mai remarcabil eveniment la care ai participat?

Cel mai memorabil eveniment a fost primul meu concurs de canto clasic, desfășurat la Piatra Neamț în România. Eram elevă în clasa a 9-a, îmi aduc aminte că pășisem atât de emoționată pe scenă, avem de interpretat două-trei piese, toate în limbi diferite. M-am descurcat destul de bine la primele piese, iar la cea din urmă, în rusă fiind, eram foarte sigură pe mine; dar s-a întâmplat să uit versurile și am repetat o strofă de mai multe ori. M-am reîntors de la Piatra Neamț cu premiul I dar și cu cea mai frumoasă amintire. În acel moment mi-am dat seama că orice s-ar întâmpla este nevoie să rămâi calm și sigur pe tine.

Cum ai reușit să te faci cunoscută și remarcată în domeniul artelor?

Talentul meu a fost descoperit de Valentina Osoianu, ce m-a îndrumat după cei 8 ani de ansamblu să îmi continui studiile muzicale. Timp de aproape 2 ani am fost eleva domnului profesor doctor Veaceslav Bînzari la Iași în cadrul Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”; cu care am început un nou capitol în viața mea și anume, muzica clasică. Am avut ocazia să cânt acompaniată de maestrul Nicolae Botgros și orchestra „Lăutarii”. Am cântat de asemenea și cu orchestra „Folclor” în fruntea căreia este maestrul Petre Neamțu.

Sunt laureată a mai multor concursuri Naționale și Internaționale. Printre cele mai importante premii pentru mine se numără Concursul Internațional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu”; Concursul Național de Canto „Elena Botez”; Concursul Național Muzică „Victor Giuleanu”; Concursul Național de Interpretare Muzicală „Ada Ulubeanu” și Concursul Internațional de Interpretare Muzicală „Dan Cumpătă” în cadrul cărora m-am învrednicit de premiile întâi. Cel mai recent concurs de folclor moldovenesc „Din străbuni, din oameni buni” ; care mi-a adus în palmares premiul întâi și titlul de laureată.

Care au fost cele mai mari dificultăți cu care te-ai ciocnit până acum?

Recunosc, domeniul muzicii nu este unul dintre cele mai ușoare, ce zi de zi îmi pregătește câte un obstacol nou. Mă pot bucura însă pentru că am reușit să-mi înving fricile și am devenit mai bună. Fiecare concurs m-a învățat ceva nou; fiecare biruință m-a făcut să am încredere în forțele mele și mi-au dat putere pentru a înainta pe acest drum. Fiecare înfrângere m-a învățat să aplec capul și să studiez mai mult pentru o viitoare performanță. Fiecare critică am luat-o  constructiv pentru la adresa mea. Toate acestea devenind un izvor de învățătură și de autocunoaștere.

Ce te-a determinat să alegi o astfel de direcție pentru cariera ta?

Pot spune că vocea pentru mine este o mare binecuvântare de la Dumnezeu, fiind singura din familie care are calități muzicale; și activează în domeniul muzical momentan. Și străbunicii mei au iubit muzica, bunica mea îmi spunea mereu că ei cântau cântece patriotice, folclorice sau lăutărești. Străbunica mea, în numele căreia am și fost botezată a cântat în corul Catedralei alături de soprana Maria Cebotari. La rândul meu, și eu am cochetat cu diverse genuri muzicale; dar muzica clasică nu poate înlocui niciun alt gen de muzică. Păstrez o legătură strânsă și cu folclorul pentru că, dorul pot să-l transmit doar în limba maternă.

Ce sfaturi i-ai da unui tânăr care ar dori să urmeze o carieră artistică?

Pentru a se face remarcat un tânăr pe scena de la noi trebuie să aibă în primul rând încredere în forțele proprii. Astfel fiecare dintre noi ar trebui să aspirăm cât mai sus; și să muncim zilnic pentru a ne atinge scopurile, numai prin muncă și perseverență.

Ce interpreți de la noi îți plac sau au reprezentat un anumit rol pentru tine?

Bineînțeles, îmi place creația maestrului Eugen Doga, personalitate emblematică a Neamului, care a demonstrat, prin frumusețea, curățenia și sublimul muzicii sale, că Raiul, ca stare de spirit, poate fi creat și pe pământ. De asemnea, ascult foarte mult și creația compozitorului George Enescu, acesta a cântat din inimă și pentru inimi. Nu pot să trec cu vederea nici Balada lui Ciprian Porumbescu. Sunt foarte mulți compozitori care au scris atât de frumos.

Reporter Youth.md: Popov Alexandra

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous UE // Servicii de imprimare a materialelor promoționale
Next Clubul Voluntarilor ARTICO te invită la o nouă ediție „Play With Us”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 5 =