Cum se sărbătorește Mărțișorul în alte țări


Tradițional, la 1 martie în Republica Moldova se sărbătorește Mărțișorul. Acesta fiind considerat și un simbol al primăverii, împletit din fire albe și roșii, se prinde la piept și se poartă timp de o lună. Așa se face că Mărțișorul este întâlnit și în alte țări, precum: România, Bulgaria, Serbia, Macedonia sau Albania.

Dăruirea unui mărțișor în alte țări este la fel de plin de farmec cum este la noi, în acest mic simbol concentrându-se frumusețea primăverii, cu zilele pline de soare și de culoare. Bucuria de a primi sau de a prinde la piept simbolurile primăverii încă se pastrează la români și se pare că moldovenii nu sunt singurii care întâmpină prima zi a primăverii în acest mod. Această tradiție comună se datorează tracilor, care sunt strămoșii acestor popoare.

C:\Users\User\Desktop\The-Spring-Trincket.jpg

România

În România aceste simboluri ale primaverii sunt oferite doar femeilor. În credința populară, aceste mici obiecte legate cu ață albă și roșie sunt considerate purtătoare de noroc, iar cei care le poartă vor fi protejați de boli, ghinion sau deochi, fiind bune și pentru animale sau pentru a avea o recoltă bogată. Împletirea culorii albe cu cea roșie simbolizează îmbinarea puterii bărbaților cu spiritul feminin.

Bulgaria

Bulgarii sărbătoresc MARTENITA, și chiar susțin că originea acestei sărbători provine de la ei, iar celelalte popoare le-a preluat-o. Este formată din tradiționalul șnur de ață albă împletit cu ață roșie, însă de acesta sunt legate două păpuși confecționate din lână. Păpușile poartă numele de Pizho, în cazul barbatului, care are culoarea albă, și femeia – Penda, de culoare roșie. Acestea sunt purtate fie până la sfârșitul lunii martie, fie până la prima barză, rândunică sau copac înflorit pe care cel care le poartă îl vede. Bulgarii cred că vor fi sănătoși tot anul dacă poartă martenite, luându-se după zicala “Daca nu porți mărțișor, Baba Marta va aduce spiritele rele în casa ta“. Baba Marta este echivalentul Babei Dochia de la noi.

Tot în Bulgaria, în anumite regiuni, mărțișoarele sunt purtate în funcție de statutul social, adică fetele tinere nemăritate le poartă în partea stângă a rochiei, fetele ceva mai mari de vâstă, la fel nemăritate, la degetul mic al mâinii stângi, iar bărbații căsătoriți la șoseta dreaptă. După ce   le-au purtat, bulgarii obișnuiesc să le agațe de o creangă de copac înflorit, pentru ca pomul să fie unul roditor, sau le pun sub o piatră. În funcție de ce creatură se va afla a doua zi sub piatră, ei își dau seama de cât de norocos va fi tot anul, iar dacă vor găsi un păianjen, acesta este semnul că nu vor avea un an foarte bun.

Macedonia

Macedonienii poartă simbolurile primăverii în seara de ajun a zilei de 1 martie, iar după aceea le agață de creanga unui pom înflorit, pentru ca acesta să fie roditor. Culorile alb și roșu sunt considerate a fi semn de recunoaștere pentru rândunici, care știu în felul acesta, exact unde să vina și să aducă daruri pentru copii, în preajma sărbătorilor pascale.

Albania

În Albania mărțișorul este numit “lidhka”. Acesta este purtat de copii începând cu 14 martie, până la apariția  primei rândunici, când este agățat de creanga unui copac, simbolizând o modalitate de a alunga spiritele rele.

În toate aceste țări, ziua de 1 martie este una specială, ale cărei tradițiii încă mai sunt respectate și îndrăgite de oameni, fiind cel mai potrivit mod de a întâmpina primăvara.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Jidraș Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Instruire și mentorat privind planificarea acțiunilor de advocacy și sensibilizare
Next 5 soluții de reciclare potrivite pentru fiecare casă
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + 8 =