Șase sfaturi: cum să îți transformi hobby-ul într-o afacere!


Hobby-urile creează în viața omului armonia dintre muncă și distracție. Ele ne definesc caracterul, abilitățile și talentele. Astăzi, transformarea hobby-ului într-o afacere este o opțiune foarte comună. Întrucât hobby-urile oamenilor sunt foarte diverse, tipurile de afaceri diferă și ele. 

Transformarea hobby-ului de care te bucuri într-un generator de venituri poate fi cea mai interesantă, dar și complexă experiență prin care poți trece. Pentru a înțelege mai bine cum să întreprinzi această acțiune, Youth.md îți oferă astăzi 6 sfaturi de care trebuie să ții cont atunci când faci decizia!  

Identifică obiectivul și motivul din spatele transformării hobby-ului într-o afacere.

Înainte de a face această schimbare, e necesar să evaluezi atent această decizie. Întreabă-te de ce dorești să inițiezi acest tip de afacere, care este scopul principal și care va fi produsul pe care îl vei crea. Cât timp vei dedica acestui proiect? Vrei să creezi o afacere ca sursă adiacentă de venituri sau poate ai dori să faci o activitate de afaceri care va deveni principala ta sursă de întreținere? 

Fără a avea un scop și mai multe obiective definite, vei rămâne debusolat, iar afacerea va ajunge într-un punct vag din care nu va putea evolua.

Dezvoltă-ți abilitățile.

Pentru a câștiga bani din hobby-ul tău, trebuie să fii bun la asta. Dacă abilitățile pe care le deții nu sunt încă la cel mai înalt nivel, întreprinde acțiuni pentru îmbunătățirea lor. Un produs calitativ va lăsa mereu un client mulțumit, care va crește reputația afacerii.

Nu te limita doar la dezvoltarea pe planul abilităților legate de hobby. O creștere multilaterală aduce foarte multe beneficii, mai ales în domeniul afacerilor. N-ar trebui sa ai nici o limită: învață lucruri noi și rămâi în pas cu tendințele și inovațiile din domeniu pe care l-ai ales.

Caută un nume potrivit pentru afacere.

Alegerea unui nume de marcă potrivit pentru afacere este crucială. Fiind elementul care te va defini în fața publicului, această decizie reprezintă o provocare imensă. E nevoie de o idee unică, care ar reuși să capteze ușor atenția unui potențial client. Iată câteva sfaturi simple care te vor îndruma în luarea acestei decizii:

 • Asigură-te că nu există altă afacere cu același nume.
 • Numele tău de marcă trebuie să fie ușor de scris sau de pronunțat.
 • Cu cât este mai scurt, cu atât mai bine. Un nume alcătuit dintr-un singur cuvânt este cea mai buna opțiune.
 • Gândește-te la un logo care va acompania denumirea. 
 • Gândește-te pe termen lung. 
 • Verifică daca numele de marcă este disponibil pe rețelele de socializare.
Construiește o strategie.

Faptul că ești bun la hobby-ul tău este doar o parte din ce ai nevoie pentru a începe o afacere. Este obligatoriu să îți dezvolți o strategie de afaceri pentru a avea un succes mai mare. Poți să începi strategia de afaceri prin prezentarea priorităților cheie ale afacerii tale. O strategie efectivă te va ajuta  să evoluezi constant.

Strategia trebuie să ofere:
 • O analiză a afacerii: Ce produse sau servicii ai de oferit?
 • O analiza de nișă: Cat de dificilă este piața pe care vrei sa intri și cât de repede se schimbă în materie de tendințe și inovații?
 • Analiza concurenței: Cine sunt concurenții? Care sunt avantajele și slăbiciunile lor? Ce te face diferit de ei?
 • O analiză a clientului: Care este publicul țintă? Care sunt necesitățile lui? 
 • Un plan de marketing: Care sunt metodele tale de a ajunge la publicul țintă? Ce canale de marketing poți folosi pentru asta?
 • Acțiuni: Ce măsuri trebuie să iei ca să atingi rezultatele dorite într-un an sau pe o perioadă mai lungă de timp?
 • Un plan de finanțare: Ai un capital de pornire sau vei găsi pe parcurs investitori? Care sunt beneficiile anticipate pentru următorii cinci ani? 
Treci la acțiune. 

După ce ai format strategia de afaceri, următorul pas este materializarea acesteia. Pentru a fi sigur că strategia va fi sustenabilă, ea trebuie conectată la un plan de acțiuni specific pentru fiecare dintre obiectivele stabilite. Acest lucru este vital pentru succesul afacerii tale. Fără un set realist de pași pe care să-i îndeplinești, strategia va devia de la modul în care ai dori să se desfășoare.

Dacă planurile de acțiune nu funcționează în simbioză cu strategiile, atunci fii pregătit mereu pentru a face schimbări și îmbunătățiri. Cel mai important element este dorința ta de a acționa și de a pune în mișcare această inițiativă.

Fii mereu pregătit pentru feedback, indiferent de tipul acestuia.

Oamenii sunt și vor fi diferiți, iar modul lor de a privi calitatea unui lucru, ori munca pe care o depui va fi mereu variat. Unii te vor complimenta, iar alții îți vor spune că ceea ce faci tu nu se ridică la prețul pe care îl ceri. Trebuie să fii mereu pregătit pentru a extrage esențialul din părerea unui client. Doar așa vei reuși să te perfecționezi și să faci modificări pentru a evita alte reacții negative în viitor.

Daca te poți adapta în funcție de feedback și ai suficientă energie pentru a munci asiduu, atunci ești pregătit să îți transformi hobby-ul într-o afacere!

Descoperă mai multe oportunități și evenimente, urmărind canalul nostru de Telegram!

Reporter Youth.md: Jangă Alexandru

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job // BNM angajează expert principal responsabil de supravegherea bancară
Next Șapte tehnici de consolidare a încrederii elevilor în profesor, instruire online organizată de Institutul de Formare Continuă
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *