5 soluții de reciclare potrivite pentru fiecare casă


reciclare

Protejarea mediului înconjurător a devenit în ultimii ani un lucru la care cei mai mulți dintre noi am început să fim foarte atenți și tocmai de aceea au apărut tot mai multe soluții de reciclare. Specialiști din întreaga lume au avertizat de-a lungul timpului că trebuie luate măsuri pentru ca planeta să rămână un loc perfect pentru toate viețuitoarele și, din fericire, există lucruri pe care le poți face și tu pentru a ajuta. 

Dacă în urmă cu 30 – 40 de ani reciclarea și reutilizarea unor produse era un lucru normal, în ziua de azi ne-am obișnuit să folosim cât mai multe produse de unică folosință, uitând cât de mult dăunează plasticul mediului înconjurător. 

Un lucru pe care este important sa îl știi este faptul că nu trebuie să faci gesturi mari pentru a proteja mediul, ci pur și simplu trebuie să găsești câteva metode care îți sunt la îndemână, aceste 5 soluții de reciclare fiind potrivite pentru fiecare casă.

1. Colectează selectiv deșeurile 

Printre cele mai întâlnite soluții de reciclare potrivite pentru fiecare locuință se numără sortarea deșeurilor. Este cea mai simplă și la îndemână opțiune. Ai nevoie de un coș compartimentat sau patru coșuri cu ajutorul cărora poți sorta plasticul/metalul, deșeurile reziduale, sticla și hârtia/carton. Acest proces este foarte important deoarece ulterior poți recicla totul mult mai ușor, mai ales dacă în zona ta se colectează selectiv deșeurile. 

Poți găsi numeroase variante de coșuri direct compartimentate, cele metalice fiind cel mai ușor de integrat în locuință, indiferent de stilul în care este amenajat spațiul. De cele mai multe ori este indicat să alegi coșuri cu detalii colorate, care te vor ajuta atât pe tine, cât și pe ceilalți membri ai familiei să aruncați deșeurile în categoria potrivită. 

2. Refolosește recipientele de sticlă 

În ultimul timp tot mai mulți producători au început să folosească recipiente de sticlă pentru sucuri și lactate. Nu arunca aceste recipiente după utilizare, ci aplică metoda văzută și la bunica sau mama ta și refolosește borcanele/sticlele pentru alte produse preparate de tine. Fie că îți place să faci dulceață sau poate compot, vei avea deja recipientele necesare. 

3. Reciclează prin proiecte DIY 

Exista o mulțime de obiecte pe care te-ai gândit să le arunci, deși și-ar putea găsi un loc. Poți găsi pe Pinterest o mulțime de idei, mai ales unele potrivite și pentru copii. Aceasta poate fi o activitate creativa și interesantă pentru cei mici. 

Tot cu ajutorul sticlelor și al unei ghirlande luminoase poți crea un decor perfect pentru serile petrecute pe terasă. 

4. Renunță la obiectele de unică folosință din plastic.

Este foarte ușor să folosești produse de unică folosinta din plastic, nefiind nevoie să le cureti ulterior. Totuși, acest obicei pe care l-am dezvoltat în ultimele decenii a dus la poluarea mediului înconjurător. 

Atunci când te gândești să organizezi un picnic sau un gratar, încearcă să găsești alte opțiuni pentru cunoscutele farfurii și pahare de plastic. O varianta mai prietenoasă cu mediul înconjurător este cea a obiectelor de menaj din hartie (biodegradabilă). 

Poți face o schimbare și dacă alegi sa iti iei cafea la pachet. În locul paharului obișnuit pe care îl primești, mergi la cafenea cu propria ta cană. În felul acesta vei fi mai sigur că nu se vor întâmplă accidente și vei ajuta și mediul înconjurător. 

5. Prepară compost acasă 

Dacă vrei să creezi compost natural, vei avea nevoie de un recipient special sau de o galeata cu capac închisă la culoare. Cel mai bine este să-l depozitezi într-un spațiu aerisit, de exemplu balcon sau terasă. 

Vei avea nevoie de pământ și poți folosi deșeurile menajere bogate în azot, coji de ouă sau resturi de legume și fructe. Găsești numeroase sfaturi despre modul in care poți obține compost acasă și îți poți da seama că este gata atunci cand s-a transformat în mod omogen in pamant. 

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de  Facebook, Instagram  și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Starii Loredana

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Cum se sărbătorește Mărțișorul în alte țări
Next Alătură-te la o acțiune de plantare a copacilor în satul Bălăbănești
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + seventeen =