O întrebare firească, cu care ne confruntăm cu toții în adolescență este: Ce fac mai departe? Foarte bine, ți-ai ales universitatea sau colegiul, îți știi destinația, acum mai rămâne doar specialitatea.
Mulți tineri nu știu ce urmează, de aceea îți propunem niște sfaturi sau îndrumări pentru a te ajuta să faci alegerea potrivită.
Descoperă bucuria de a face lucruri noi
Dacă ar fi o persoană care să ofere răspunsul la această întrebare, înseamnă că toate resursele noastre interioare vor rămâne într-o stare latentă și letargică și nu am trăi la maximum fiecare moment, pentru că nu ar mai exista curiozitatea de a descoperi și nici bucuria de a face lucruri noi.
Introspecția, cheia către o poveste de succes
Singura parte mai puțin plăcută este faptul că nu există un răspuns (sau un singur răspuns la această întrebare) și nici o persoană cu o baghetă magică. Partea extraordinar de plăcută este că fiecare dintre noi știe ce vrea să facă mai departe. Singurul lucru care ne împiedică este faptul că nu acordăm prea mult timp introspecției, ne lăsăm influențați de păreri diverse sau trenduri și nu încercăm să înțelegem că orice poveste de succes ascunde un drum anevoios.
Cel mai important lucru este să înțelegi că răspunsul îl ai doar tu, trebuie doar să înveți să te asculți. Fie că apelezi la un consilier vocațional, un psiholog sau cel mai bun prieten dacă vrei ajutor, important este să fii sincer și deschis în a te descoperi.
Descoperă ce îți provoacă bucurie
O idee foarte bună este să faci o listă într-un document word, pe o foaie ,cu creta pe asfalt, pe chat, Twitter sau Whatsapp oriunde vrei și ți se potrivește, important este ca pe acea listă să se regăsească toate lucrurile care îți provoacă bucurie. Ne referim la bucuria de a fi pur și simplu. Pentru că din starea de bucurie și împlinire emoțională se naște capacitatea de a face.
Dacă ai în minte deja un domeniu pe care ți-ar plăcea să îl explorezi și mai mult încearcă să răspunzi la întrebările de mai jos:
Ce presupune de fapt acest domeniu?
Citește descrieri despre el, află ce personalități de marcă au contribuit la dezvoltarea lui, cum se aplică în societatea de astăzi, cum ajută tehnologia la menținerea și dezvoltarea lui.
Ce fel de curs pot studia?
Află ce specializări sunt, citește despre fiecare, află ce materii vei studia și nu uita să cauți ce perspective de carieră ai ulterior.
Cunosc pe cineva care lucrează deja în acest domeniu?
Stai de vorbă cu un profesionist și află care a fost traiectoria lui profesională și ce task-uri a avut și are.
Ce tip de program pot să îmi aleg?
Atunci când vine vorba despre studii în străinătate există o paletă largă de diplome/programe pe care universitățile le pun la dispoziția studenților. Cea mai bună alegere depinde de ceea ce îți dorești:
1. Studii universitare:
➡️ Studii profesionale – curs cu o durată de 1-2 ani, care oferă o pregătire practică ce permite studentului să aplice pentru un job în domeniu;
➡️ Studii licență (Bachelor) – curs cu o durată de 3-4 ani care asigură progresia spre studii post-universitareși pot include un an de internship;
2. Studii post-universitare
➡️ Studii master – studii de aprofundare în domeniul ales, cu o durată de 1-2 ani;
➡️ MBA – studii destinate persoanelor aflate în poziții executive sau de top management;
➡️ Studii doctorat – studii individuale de lungă durată axate pe o temă de cercetare;
➡️ Studii de perfecționare – programe de scurtă durată care oferă perfecționarea în domeniul ales.
Ce universitate să aleg?
După ce ai răspuns la întrebările de mai sus, nu uita să te focusezi și pe aceste posibile criterii în alegerea universităților: oferta programelor de studii an concordanta cu domeniul ales, eligibilitatea ta, modulele predate în cadrul programului ales, plasarea universității în topurile oficiale pe domenii; oportunități după absolvire, locația, raportul teorie-practică, raportul costuri – surse de finanțare și testimoniale. Aceste informații le poți găsi, de regulă, pe website-urile universităților.
Reporter Youth.md: Daniela Panico
No Comment