Participă la o serie de întâlniri și explorează modul în care ne raportăm la obiectele artistice

alex cosmescu, arta, obeliht

Participă la patru întâlniri, pe parcursul cărora vei explora modurile în care ne raportăm la obiectele artistice cu care avem de a face – vei reflecta asupra strategiilor pe care le utilizezi pentru a atribui un sens obiectelor care sunt prezente perceptual – și vei testa, în dialog, măsura în care aceste strategii „funcționează” pentru a putea construi un discurs inteligibil și adecvat despre un obiect artistic.

Seminarul va fi moderat de către Alex Cosmescu și va avea loc începând cu 11 aprilie, ora 17.00, la Facultatea Arte Plastice / AMTAP (blocul III, str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău).

Primul instrument pe care îl vei cultiva va fi observarea atentă. În contact nemijlocit cu o piesă muzicală, un text sau o instalație, vei încerca să distingi ce este efectiv prezent atunci când ai de a face cu respectivul obiect artistic și vei „prinde” momentele în care, pornind de la ceea ce este prezent perceptual, tinzi să atribui obiectului o interpretare sau alta, să-l incluzi într-un context în care să „aibă sens”.

Ulterior, vei lucra asupra unor mijloace discursive de formulare a intuiției obținute în cadrul observării. Vei formula descrieri și interpretări concise, pe care le vei testa, prin întrebări și obiecții, încercând să depășești, prin examenul critic al gândirii în comun, blocarea într-un „eu asta văd” care nu duce nicăieri dacă nu ești capabil să le arăți și altora ceea ce vezi, făcând, în același timp, față obiecțiilor și întrebărilor lor.

În cadrul acestor 4 întâlniri, vei lucra în mod colaborativ – gândind ca și grup – aplicând metoda de dialog socratic practicată de filosoful francez Oscar Brenifier.

Alte detalii despre eveniment afli aici.

Alex COSMESCU este cercetător științific la Academia de Științe a Moldovei. Lucrează în câmpul fenomenologiei și al analizei discursului.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vrei să înveți despre modelare 3D, fabricare digitală sau mașini de producere? Desfășoară un stagiu de practică la Atelier 99
Next Participă la Forumul educației formale și non-formale
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven + 19 =