Cea mai veche biserică din Moldova va deveni muzeu unic în Europa de Sud-Est


Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Căușeni se numără printre cele mai vechi biserici din Republica Moldova. Acum patru ani, acest patrimoniu național era în pericol, așa că în 2016 au început primele lucrări de restaurare a lăcașului. În următorii ani, biserica din Căușeni se va transforma într-un muzeu cu o valoare culturală unică în Republica Moldova.

Unul dintre scopurile meșterilor care lucrează la restaurarea bisericii este cel de a salva picturile murale din secolul al XVII-lea, fresca clădirii, precum și alte elemente de arhitectură. Dacă activitățile de restaurare a bisericii ar fi fost amânate, acum patru ani, am fi pierdut un obiect din patrimoniul cultural, original și unic pentru Europa de Sud-Est.

Imagine de Centrul de Cercetări Arheologice din Republica Moldova

Anatol Donțu, primarul orașului Căușeni consideră că „acest monument ne face mândri de ceea ce-am moștenit. Biserica reprezintă o parte din istoria noastră și merită să fie vizitată de toți cetățenii Moldovei, precum și de turiști”.

Autoritățile publice locale susțin că există probabilitatea ca biserica restaurată să fie inclusă în politicile de dezvoltare strategică și durabilă ale orașului Căușeni.

În cadrul unei vizite la biserică, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, E.S. Dereck J. Hogan, a spus că „pe cât de modest pare acest lăcaș din exterior, pe atât de impresionant este în interior. Picturile murale din interior sunt unice. Restauratorii depun o muncă migăloasă pentru a salva și a păstra autenticitatea acestor fresce. Sunt foarte mândru de implicarea noastră în salvarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova”.

Vizita oficialului a fost înregistrată, iar videoul a fost publicat pe Youtube:

În anul 2016, proiectul de restaurare a bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni a fost inițiat cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova. Proiectul de restaurare este coordonat de către Asociația Obștească Centrul de Cercetări Arheologice din Republica Moldova, sub egida Muzeului Național de Artă și a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Proiectul de restaurare este apreciat de tinerii din orașul Căușeni, care-au descoperit în apropierea lor un monument de importanță națională.

„Este foarte bine că se renovează biserica – va fi o carte de vizită a orașului nostru, va atrage mai mulți turiști în orașul Căușeni. Lăcașul este o mândrie a noastră”, a spus Liuba, elevă în orașul Căușeni.

Imagine de Centrul de Cercetări Arheologice din Republica Moldova 

„Biserica va avea statut de muzeu, vor veni turiști mai mulți, se va dezvolta turismul local”, a zis Alexandru, elev în orașul Căușeni.

„Restaurarea bisericii este un pas spre păstrarea tezaurului lăsat de strămoșii noștri și spre descoperirea istoriei orașului în care ne-am născut”, a menționat Elena, elevă în orașul Căușeni.

Din istoria lăcașului

Arhitectura bisericii respectă tradiția ortodoxă de sorginte bizantină. Una dintre particularitățile distinctive este faptul că biserica este adâncită în pământ, iar pereții interiori sunt împodobiți cu fresce. Se spune că biserica a fost construită noaptea, pe ascuns, de către turci.

Frescele datează din perioada 1763-1767 și au fost efectuate, conform tehnicilor bizantine, de către trei pictori din Hurez (în prezent România) – Stanciul, Radu și Voicul, ale căror semnături sunt încă vizibile pe unul dintre pereții altarului.

Imagine din procesul de renovare

De-a lungul anilor, biserica a suferit mai multe transformări. Inițial a avut rol de grajd pentru caii cuceritorilor, apoi cocină, magazie de pâine și depozit pentru hrană. În urma săpăturilor arheologice din 2002, au fost descoperite nouă morminte, un cercel, patru monede de argint (dinari ungurești și o para turcească) și ceramică uzuală.

La mijlocul secolului al XVl-lea, lângă biserică exista și un cimitir – monedele fiind drept indicator; potrivit tradiției vechi de înmormântare, moneda era pusa în gura decedatului. Arheologii au mai descoperit că biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost reconstruită și pictată în 1763-1767.

Autoare: Adriana Bolfa și Zina Morzac, eleve 

Acest articol este un exercițiu de activism civic și jurnalism cetățenesc, prin care tinerii învață să se exprime cu privire la problemele sau succesele comunității din care fac parte. 

Articol realizat în cadrul atelierelor de jurnalism cetățenesc, organizate de Centrul Media pentru Tineri în proiectul „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul Programului de granturi Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Author: Tineri.md

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Șezătoare Zero Waste! EcoVisio te așteaptă să împărtășești din experiența proprie și să înveți de la alții
Next YEP Moldova este în căutare de tineri voluntari! Vezi cum te poți implica
Centrul Media pentru Tineri
About the author

Centrul Media pentru Tineri

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + nineteen =