Procrastinarea – descoperă arhetipurile umane create de acest comportament!


Fenomen psihologic tot mai des întâlnit, procrastinarea este o problemă care afectează membrii societății contemporane. Manifestările ei asupra firii umane sunt diverse, reliefându-se într-o gamă variată de variații psihologice. 

Astăzi, Youth.md te îndeamnă să analizezi principalele trăsături ale portretului moral al unei persoane care procrastinează. Pe lângă asta, vei mai face cunoștință cu câteva din arhetipurile umane create de acest comportament!

Why Do I Procrastinate? Productivity Solutions for People With ADHD

Portretul moral

Bulversată și plină de tensiune, lumea interioară a persoanelor afectate de procrastinare adoptă în timp trăsături de caracter nocive. Portretul moral al acestora este nuanțat de următoarele calități:

  • Conștiinciozitate scăzută 

Conștiinciozitatea este tendința psihologică de a fi organizat, disciplinat, orientat spre realizări și concentrat.  Cu cât cineva este mai puțin conștiincios, cu atât mai des o să amâne activitățile sau scopurile personale. Lipsa conștiinciozității este un prim factor ce duce la instaurarea procrastinării în rutina zilnică.

  • Impulsivitate

Impulsivitatea este tendința de a acționa spontan, fără a gândi din timp și fără a lua în considerare consecințelor faptelor săvârșite.  

  • Eficacitate scăzută 

Eficacitatea reflectă gradul în care un om crede în capacitatea sa de a-și atinge obiectivele și de a îndeplini anumite sarcini. Reducerea acestei calități duce la anularea anumitor activități, ele fiind considerate prea dificile ca să fie realizate.

  • Respect de sine scăzut

Respectul de sine reprezintă direct modul în care oamenii își prețuiesc valoarea personalității.  Persoanele afectate de procrastinare sunt de părere că nu au valoare, fiind inadecvate. Această opinie este provocată de grijile lor față de incapacitatea de a îndeplini sarcinile bine și în timp util.

  • Empatie redusă  

Empatia este capacitatea de a relaționa la nivel psihologic cu cei din jur și de a coopera cu ei. Cei care procrastinează tind să reacționeze ostil față de persoanele care le dau sarcini sau termeni de lucru.

How to stop procrastinating: A Quartz at Work guide — Quartz at Work

Arhetipurile persoanelor afectate de procrastinare

Manifestându-se diferit, procrastinarea creează mai multe arhetipuri umane. Câteva din acestea sunt:

  • Anxiosul 

Această persoană este atât de speriată de comiterea unei greșeli sau primirea unei reacții negative, încât încearcă să evite sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească. Anxiosul amână repetat unei sarcini sau activități pentru a se simți protejat de eventuala apariție a unei supărări din partea celorlalți.

  • Perfecționistul 

Acest tip de persoană este atât de îngrijorat de faptul că munca lui este imperfectă, încât întârzie să înceapă sau să-și facă publică munca odată ce este gata. Perfecționistul este obsedat de revizuirea rezultatului unei munci și de eliminarea defectelor, uitând astfel de finalizare și de trecerea la următoarea sarcină. 

  • Impulsivul 

Această persoană continuă să amâne sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească în favoarea altor activități alternative. Alegerile și deciziile îi sunt influențate de impulsivitate, indiferent de cât de importantă este munca pe care ar trebui să o facă.

  • Leneșul 

Acest individ este reticent față de depunerea unui efort pentru a-și atinge obiectivele, fiind adesea nemotivat. Leneșul ar putea amâna continuu să înceapă munca, deoarece interesul lui principal este comoditatea și pierderea timpului în favoarea personală.

  • Visătorul 

Acest tip de om este cuprins de un constant proces de visare asupra tuturor lucrurilor pe care le are de făcut. În loc să finalizeze sarcinile pe care le are, visătorul și le va închipui mereu finalizate. Deși își promite că va încheia totul în viitor, el lasă realitatea în favoarea fanteziilor.

  • Ezitantul

Acest individ găsește întotdeauna scuze de ce ar trebui să amâne lucrul la sarcinile de la ordinea zilei. Ezitantul își va justifica mereu întârzierile, găsind mai mare comoditate în crearea tertipurilor și în evitarea sarcinilor. Această fugă de responsabilitate devine o obsesie care substituie capacitatea de a finaliza o sarcină anumită.  

Reporter Youth.md: Jangă Alexandru

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Detalii interesante și mai puțin cunoscute din viața lui Mihai Eminescu
Next Care este impactul influencerilor asupra adolescenților?
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − six =