Ce efect produc lacrimile asupra corpului nostru?


Sad young girl is crying on a blue background. Side view of weeping woman emotions grief. Human character vector illustration

Lacrimile sunt un răspuns natural al corpului la o serie de factori. Oamenii de știință disting trei tipuri de secreție caracteristică plânsului: lacrimi reflexe, lacrimi continue și lacrimi emoționale.

Primele două categorii îndeplinesc funcția importantă de a îndepărta impuritățile, cum ar fi fumul și praful din ochi, și de a ne umezi ochii pentru a-i proteja de infecție. Corpul nostru produce lacrimi emoționale atunci când ne confruntăm cu emoții puternice. 

Există cercetări limitate cu privire la știința care studiază acest fenomen, din această cauză ceea ce știm despre el este încă ambiguu. Unii cercetători consideră că plânsul este un mod în care corpul scapă de hormonii de stres. Alte studii arată că lacrimile pot declanșa eliberarea de endorfine. Endorfinele sunt hormoni care te fac să te simți bine și care ameliorează durerea fizică și emoțională. 

Au lacrimile același efect asupra tuturor? 

Cu siguranță, unii oameni se simt mai bine după un plâns bun. Însă, acesta nu ameliorează neapărat starea emoțională a fiecăruia.  Într-un studiu, doar aproximativ 30% din participanți au spus că după ce au plâns li s-a îmbunătățit starea de spirit, iar în unele cazuri aceștia au raportat că se pot simți mai rău. Modul în care plângi și în care percepi această acțiune depinde de fapt de mai mulți factori, inclusiv de motiv, de faptul dacă problema care te-a determinat să plângi a fost rezolvată sau nu, și, cel mai important, de convingerile tale despre plâns.

E mai probabil să te simți mai bine după ce plângi, dacă:

  • un prieten sau o persoană apropiată îți oferă sprijin emoțional;
  • lacrimile sunt cauzate de o experiență pozitivă;
  • îți poți analiza emoțiile și începi să le înțelegeți mai bine;
  • găsești soluția problemei care te preocupă.

Conform healthline.com, plânsul mai poate fi socotit un comportament auto-liniștitor și prin faptul că atunci când plângi, respiri repede și inspiri mai mult aer rece. Inspirația de aer rece poate ajuta la reglarea și chiar la scăderea temperaturii creierului. Un creier rece este mai plăcut corpului și minții tale decât un creier cald și este mai probabil să te liniștești. Sunt oameni care, pentru a se elibera de emoțiile negative sau pentru a-și înțelege stările de spirit, participă sau organizează sesiuni de plâns.

Sunt lacrimile provocate doar de lucruri triste?

Uneori este posibil să plângi atunci când ai stări puternice de fericire, frică sau stres. Cercetătorii de la Universitatea Yale consideră că în aceste cazuri lacrimile pot ajuta la restabilirea echilibrului emoțional. Plânsul poate fi calea corpului tău de a-și reveni după ce a suferit o stare emoțională puternică.

Ce beneficiu interpersonal are plânsul?

Dacă simți emoții negative, plânsul este o modalitate de a-i face pe cei din jur să știe că ai nevoie de sprijin. Încă din timpul copilăriei, plânsul este folosit ca un comportament de atașament. Funcția sa este de a-i face pe alții să ne aline durerea și să aibă grijă de noi. Cu alte cuvinte, lacrimile ajută la construirea unei rețele de asistență socială în caz de apariție unor situații dificile.

Când lacrimile pot fi considerate o problemă?

Dacă o persoană plânge frecvent și / sau fără un motiv aparent, sau dacă plânsul ei devine incontrolabil și îi afectează rutina zilnică, atunci ceva este în neregulă. De obicei, persoanele care suferă de anumite tipuri de depresie clinică s-ar putea să nu fie capabile să plângă, chiar dacă și-ar dori acest lucru. În oricare dintre aceste situații, cea mai bună soluție ar fi consultarea unui profesionist medical care poate ajuta la diagnosticarea problemei și poate sugera un tratament adecvat. 

Sfaturi pentru gestionarea plânsului, dacă acesta îți produce probleme:

  • Concentrează-te și respiră lent și profund. Inspiră pe nas și expiră pe gură. Acest mic exercițiu poate te poate liniști, ceea ce ar putea opri și fluxul de lacrimi.
  • Relaxează mușchii feței, astfel încât să ai o mină neutră.
  • Gândește-te la ceva repetitiv, cum ar fi o poezie sau un cântec pe care l-ai memorat.
  • Fă o plimbare sau găsește o altă modalitate de a nu te gândi la situația stresantă sau supărătoare.

Dacă ai urgent nevoie de ajutor, poți să apelezi la Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului – un serviciu de susținere emoțională prin intermediul Chatului Anonim pe pagina www.pentruviata.md.

În perioada 6-13 septembrie 2021 Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului marchează Săptămâna Prevenirii Suicidului.

Vezi și:

Interviu cu Daniela Terzi-Barbăroșie // Despre „Știința pentru suflet”

10 septembrie – Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului. Vezi unde poți apela după suport psihologic

Obiceiurile oamenilor ce duc un mod sănătos de viață

Sfaturi de la youth.md: de ce ai avea nevoie de un jurnal personal

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!

Reporter: Maria Ciobanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Cum te ajută educația media să devii un consumator media responsabil
Next Purtătorul de cuvânt al tăcerii: Vasile Romanciuc în dialog cu cititorii
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − four =