[Interviu] Cunoaște-o pe Mădălina Babici, tânăra care la doar 16 ani a plecat de una singură în SUA


Mădălina Babici este tânăra care a trăit visul oricărui adolescent din zilele noastre. Află ce ne-a spus ea despre experiență sa de exchange student într-un liceu din SUA.

Pentru început, spune-ne câte ceva despre tine!

Mă numesc Mădălina, locuiesc în orașul Soroca și sunt în ultimul an de liceu. Sunt pasionată de voluntariat de aproape 8 ani; cred în karma și în faptul că orice vis poate deveni realitate prin multă muncă. Mă inspiră oamenii pozitivi și determinați în a-și atinge scopurile.

Mă pasionează limbile străine și călătoriile . Sunt mereu încântată să descoper noi culturi și moduri de viața; oameni noi și viziuni diferite . Îmi place mult înghețata și pepenele verde, vara și muzică anilor 2010. Sunt o personalitate foarte flexibilă și mereu gata de noi aventuri.

Cum a început călătoria ta în SUA?

Călătoria mea în Statele Unite ale Americii a început datorită programului Flex. Totul părea complet ireal. SUA era visul meu de când eram mică și odată ce am coborât din avionul din Washington și am simțit aerul American, am înțeles că aici începe o experiența extraordinară,  pe care am așteptat-o atât de mult.

Recunosc că timpul petrecut în avioane au fost cele mai lungi ore din viața mea, dar sigur a meritat! De îndată ce am ajuns, am avut prima plimbare cu autobuzul american, prima pizza pepperoni și o ultima îmbrățișare între prietenii moldoveni, cu care urmă să ne vedem abia peste un an.

Cum a fost să stai departe de familie și să faci totul pe cont propriu?

La început aveam mari emoții depsre viața de adolescent independent. Eram chiar confuză și puțin stresată când am fost pusă în situația în care trebuie să iau decizii rapide și pe cont propriu, dar în asta și constă procesul de dezvoltare . Am învățat din greșeli și așa am devenit mult mai sigură și încrezută în alegerile pe care le făceam .

Cu părinții încercam să țin legătura o dată pe săptămâna prin intermediul video call-urilor, pentru a-mi împărtăși experiența acumulată timp de o săptămână. De fapt am o relație foarte strânsă cu familia mea din Moldova, dar acolo mai aveam o familie cu care petreceam foarte mult timp și mereu mă ajutau să trec peste momentele mai dificile. Când începi cu adevărat să-ți trăieșți visul american, toate gândurile tale și acțiunile sunt focusate pe viața pe care o trăieșți acolo și nu mai ai timp să duci dorul de casă.

unnamed (2).jpg

E adevărat că viață în SUA este că în serialele de pe Netflix sau nu totul e așa roz cum pare?

Confirm cert că viața americană este exact ceea ce prezintă filmele Netlix! Orice zi simplă de școala este o aventură și tinerii într-adevăr știu să-și trăiască viața la maxim. Sporturi, școală, jocuri, cluburi, proiecte; o grămada de concerte și activități valabile pentru studenți.

Îmi amintesc că nu aveam o zi în care să nu fi avut ceva interesant planificat în program. Uneori chiar mă opream pentru un minut să apreciez faptul că am șansa să trăiesc o viața că în filme, plină de aventură și emoții reale. Nu este nici pe departe vorba de o viața perfectă.

unnamed (1).jpg

Există minusuri și plusuri în orice sistem educațional, țară, mod de viața, dar doar faptul că tinerilor li se acordă mult mai multă încredere și aceștea deja de la vârsta de 16 ani încep să își asume niște responsabilități și să trăiască o viața de adult m-a făcut să vreau să mă maturizez și eu cât mai curând și să privesc problemele adolescentine dintr-o altă perspectivă.

Care au fost cele mai memorabile momente pe care le-ai trăit acolo?

În State poți da valoare oricărui moment! Începând cu jocurile de fotbal american pline de emoții, tensiune; suspans și spirit de echipă, până la Halloween-ul petrecut cu prietenii și umblatul la casele oamenilor cu “ne dați sau nu ne dați”! Un lucru pe care l-am învățat de la prietenii americani este să trăiesc la maxim orice clipă și să o fac memorabilă. Până și un mic picnic la fermă familiei mele americane se putea transformă într-o aventură și multă distracție. 

unnamed (3).jpg

Ce ai învățat de la americani? Poate niște lecții de viață?

SUA în general mi-a dat multe lecții de viața pe care le valorific la maxim! Petrecând timp în jurul americanilor am învățat să zâmbesc și să arăt oamenilor recunoșțînță și afecțiune! În Moldova, din păcate rar vei vedea oameni făcându-ți complimente fără motiv; spunându-ți cât de bine îți stă nouă geacă sau pur și simplu să te telefoneze că să se asigure dacă eșți bine.

unnamed.jpg

Am înțeles cât de important este să valorifici partea spirituală și nu cea materială. Am învățat că ceea ce voi fi mâine depinde de ceea ce am făcut azi, astfel am început să lucrez mai mult asupra mea și scopurilor mele. Am înțeles, cât de important este o prietenie și cât de strânsă poate fi legătura dinte oameni chiar și la mii de kilometri .

Ți-ai dori să te mai întorci? Dacă da, de ce?

Mi-aș dori extrem de mult să mă întorc înapoi în state! Este altă viața, cultură, educație, valori. Simt că o parte din mine aparține acelor locuri și mereu voi avea o conexiune ce mă va trage înapoi. Am promis familiei și prietenilor de acolo că mă voi întoarce curând, însă acum acesta rămâne un scop care așteaptă să fie realizat! 

unnamed (4).jpg

Dacă vrei să fii la curent cu diverse oportunități pentru tineri, urmărește-ne pe Facebook, Instagram și Telegram.

Reporter Youth.md: Besedovschi  Cătălina

Previous Job pentru tineri // Moldova.org angajează coordonator de proiecte speciale
Next Mesajele și desenele elevilor din Moldova ar putea ajunge pe MARTE! O inițiativă globală de educație ecologică se lansează și în țara noastră
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *