Atelier de advocacy în domeniul culturii


Una dintre principalele probleme cu care se confruntă lucrătorii culturali independenți (manageri culturali și activiști, curatori, artiști, jurnaliști activi în inițiative necomerciale și organizații neguvernamentale din Republica Moldova) constă în excluderea lor sistematică din programele strategice de finanțare ale Ministerului Culturii, dar și din programele de finanțare existente la nivel raional și/sau local.

Totodată, membrii sectorului cultural independent se confruntă și cu alte impedimente ce se regăsesc în calea lor, printre care sunt condițiile proaste de lucru în lipsa unor spații amenajate pentru activități și vizibilitatea redusă în lipsa unor platforme mass-media ce ar reflecta proiectele culturale ale acestora. 

Drept răspuns la aceste provocări Coaliția Sectorului Cultural Independent din RM organizează pe data de 1721 și 22 iunie 2022 la Chișinău, atelierul de advocacy în domeniul culturii, care va fi facilitat de Gulnara Akhundova (DK) și Veaceslav Reabcinschii (MD).

Atelierul își propune să:

  • dezvolte capacitățile membrilor sectorului cultural independent prin consolidarea abilităților de negociere cu autoritățile publice
  • faciliteze dialogul și să încurajeze parteneriate civil-publice
  • crească vizibilitatea activităților culturale prin intermediul platformelor mass-media din Moldova și pe plan internațional

Doritorii să participe la acest atelier sunt rugați să completeze acest formular până la data de 15 iunie 2022. Limba de comunicare a atelierului este română și engleză

Date de contact: cscirm@gmail.com 

Gulnara Akhundova 

Este șefa Departamentului pentru Răspuns Global la International Media Support (IMS) din Copenhaga. În cadrul portofoliului său global, Akhundova supraveghează programele IMS în Europa de Est și Eurasia. Ea aduce o cunoaștere profundă a problemelor tehnice cheie, a politicilor, a cercetărilor aplicabile și a celor mai bune practici referitoare la programele și problemele regionale. Akhundova este o apărătoare a drepturilor omului cu o vastă experiență în domeniul apărării internaționale, a relatat și a apărat zeci de scriitori și jurnaliști care au fost cenzurați, amenințați, intimidați, urmăriți pe nedrept, închiși, atacați, șantajați sau uciși. Ea a contribuit cu articole despre încălcările libertății presei la o serie de instituții media internaționale, inclusiv Liberation, The Independent și Huffington Post.

Veaceslav Reabcinschii

este președintele Centrului de Politici Culturale din Republica Moldova, doctor în sociologie, autor al mai multor proiecte de legi, expert în politici culturale și planificare strategică pentru organizațiile culturale. De-a lungul anilor a organizat mai multe cercetări în domeniul politicilor culturale la nivel local și național. 

Această activiitate este realizată în cadrul programului New Democracy Fund cu suportul Institutului Cultural Danez.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Concurs de selectare a 40 de tineri pentru participarea la un schimb intercultural în Trogen, Elvetia
Next Dorești să-ți perfecționezi capacitățile de lider? Atunci această oportunitate este pentru tine
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − three =