„ALTFEL de modele. ALTFEL de discursuri”: Urmărește 6 discursuri motivaționale despre violența în familie și egalitatea de gen


Stereotipurile de gen și violența în familie au devenit și mai mari provocări în contextul crizelor actuale, determinate de război și migrație. Pentru a sensibiliza opinia publică privind fenomenul violenței domestice și promovarea mesajului de zero toleranță față de violența în bază de gen, este organizată cea de-a doua ediție a evenimentului „ALTFEL de modele. ALTFEL de discursuri”. Ediția din acest an are genericul „Oameni pentru Oameni” și reunește șase vorbitori din diverse domenii, precum justiție, medicină, psihologie și antreprenoriat. Evenimentul a avut loc online și a fost organizat de Centrul de Drept al Femeilor, împreună cu Institutul pentru Inițiative Sociale și Familie și cu suportul financiar al Suediei.

Katarina Fried, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: Lumea noastră este un loc minunat care oferă oamenilor oportunități unice de a-și trăi visele, de a crea inovații și de a dezvolta relații între semeni. Este o lume construită pentru a împărtăși dragoste și înțelegere. Dar, din păcate în lumea de astăzi există încă inegalități, discriminare și lipsă de oportunități pentru persoanele aflate în situații vulnerabile. Vestea bună este că avem posibilitatea să schimbăm acest lucru. Împreună putem fi solidari în familia, comunitatea sau țara noastră pentru a sprijini, încuraja și împuternici oamenii să devină mai buni, să se pronunțe împotriva discriminării și să pună capăt violenței de gen și violenței domestice.”

Cei șase participanți au urcat pe scenă pentru a prezenta publicului adevăruri incomode despre stereotipurile de gen învechite, cazuri de violență în familie examinate în instanțele judecătorești, consecințele abuzului pe termen lung, necesitatea consilierii psihologice, dar și acțiunile autorităților în lupta cu fenomenul violenței. Discursurile motivaționale au scopul de a sensibiliza opinia publică și de a promova mesajul de zero toleranță față de violența în bază de gen.

Mariana Buruiană, directoare executivă a Centrului de Drept al Femeilor (CDF): „Evenimentul reunește oameni care au reușit să facă o schimbare în comunitate sau care luptă zi de zi pentru a influența pozitiv societatea în care trăim. Obstacolele în calea diminuării acestui fenomen sunt numeroase, însă există lucruri concrete pe care le putem face fiecare dintre noi pentru a ajuta victimele abuzurilor și anume să vorbim despre fenomen și să cerem ajutor. Este necesar să continuăm campaniile de sensibilizare a societății faţă de efectele violenţei domestice și să implicăm fiecare membru în producerea schimbărilor. Doar unindu-ne forțele putem preveni violența în familie și violența în bază de gen pentru a construi o societate în libertate și siguranță.

În cadrul Centrului de Drept al Femeilor, peste 800 de victime din mediul urban și rural beneficiază anual de servicii holistice, 200 dintre ele primesc consiliere psihologică. Situația actuală determinată de război și criza refugiaților, este un motiv în plus pentru a sensibiliza societatea și a promova importanța solidarității și susținerii reciproce în perioade dificile din viață.

Sergiu Toma, director executiv al Institutului pentru Familie și Inițiative Sociale (IFIS): „Anul acesta suntem la a doua ediție a evenimentului «Altfel de modele. Altfel de discursuri» și ne-am propus să aducem în fața publicului voci care merită să fie auzite și specialiști care prin activitatea lor contribuie la prevenirea și combaterea violenței în familie. Pornind de la motto-ul «Oameni pentru Oameni» venim să promovăm altfel de modele sociale de comportament şi gândire, care au drept valori personale: implicarea, buna intenție, empatia și curajul.”

Evenimentul „ALTFEL de modele. ALTFEL de discursuri” are loc pentru al doilea an consecutiv și a dat startul Campaniei internaționale „16 zile de acțiuni împotriva violenței în bază de gen” care se desfășoară anual în perioada 25 noiembrie-10 decembrie.În cadrul campaniei, tradițional, sunt organizate o serie de activităţi de sensibilizare a opiniei publice cu privire la fenomenul  violenței domestice și promovarea mesajului de zero toleranță față de violența în bază de gen.

Evenimentul integral poate fi vizionat pe www.privesc.eu și pe paginile de Facebook ale Centrului de Drept al Femeilor, Institutului pentru Inițiative Sociale și Familie și Ambasadei Suediei.

Despre CDF

Centrul de Drept al Femeilor (CDF) este o organizație neguvernamentală care pledează pentru egalitate de șanse între femei și bărbați în viața publică și cea de familie și contribuie la prevenirea și combaterea violenței în bază de gen împotriva femeilor, inclusiv a violenței în familie. Anual sunt asistate peste 670 de femei, acestea primind  asistență juridică, psihologică și socială. Organizația contribuie, totodată, la consolidarea capacităților profesioniștilor în domeniu, cercetare și analiză, monitorizarea legislației și alinierea acesteia la standardele internaționale.

Nu ezita să ne urmărești și paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 3 dintre cele mai neobișnuite limbi vorbite în lume
Next Cum funcționează sistemul de învățământ din Finlanda?
Ecaterina Braguță
About the author

Ecaterina Braguță

No Comment

Leave a reply