Zilele Spațiului Public 2018 vor fi organizate la Chișinău, Bender și Tiraspol! Programul evenimentelor

Zilele Spațiului Public, Asociația Oberliht, concerte, expoziții, proiecții de film, conferințe

Asociația Oberliht în parteneriat cu Centrul Apriori organizează în perioada 22-27 mai 2018 a treia ediție a Zilelor Spațiului Public, care vor avea loc la Chișinău, Bender și Tiraspol.

Programul de evenimente din cadrul #ZSP2018 își propune să realizeze o joncțiune între discuțiile disparate la subiectul spațiilor publice și, de asemenea, să opereze și alte deschideri cu privire la un oraș post-socialist în proces de transformare. Astfel, ediția din 2018 va aborda tema accesului la cultură și culturii ca bun comun, cu o atenție deosebită acordată situației din cartiere și zonele rezidențiale din oraș (undele din ele fiind mai izolate de centrul orașului, unde este concentrată infrastructura culturală), încurajând utilizarea mai largă și deschisă a spațiului public, inclusiv de către artiști, ca astfel, prin artă, să se aducă în atenția societății necesitățile și problemele cu care se confruntă comunitățile.

Proiectul își propune să contribuie la dezvoltarea zonelor rezidențiale din Chișinău prin inovație culturală și creativitate, să susțină experimente artistice menite să consolideze comunitățile locale, încurajând interacțiunea între diferite grupuri la nivelul cartierului și stimulând coeziunea socială. De asemenea, proiectul va contribui la o serie de schimburi între locuitorii ambelor maluri ale Nistrului, punând în contact artiști, manageri culturali, cercetători, jurnaliști și alți lucrători din domeniul culturii din Chișinău, Bender, Tiraspol și alte orașe, inclusiv de peste hotare.

Programul Zilelor Spaţiului Public 2018 va include:

Conferinţă internațională dedicată temei Cultura e bun comun:

Conferința internațională Fațade Publice: Cultura e Bun Comun – viitorul cartierelor va aduna la un loc lucrători din domeniul culturii, cercetători, oameni de știință și activiști culturali locali și invitați, pentru a pune în discuție problema schimbărilor din mediul construit de tip modernist și, de asemenea, transformarea infrastructurii culturale, cu consecințe sociale pe care le aduc, în cartierele rezidențiale din Moldova, precum și în alte orașe europene.

Ateliere de lucru creativ pentru tineri artiști și copii:

  • Intervenții artistice în spațiul public, atelier cu participarea artiștilor din Cehia Vladimir Turner și Martina Machovicova, organizat la Chișinău și Tiraspol.
  • DA, și din artă se poate, atelier de antreprenoriat  în arte facilitat de Martin Q Larsson, KLUMP Subtopia Kulturinkubator, Suedia.
  • Ateliere de lucru creativ pentru copii și părinți, organizat în colaborare cu Asociația Political Critique „La graniță” din Cieszyn, Polonia, care se va desfășura în Parcul Zaikin.

Program cultural realizat în colaborare cu diferite inițiative culturale și civice:

Proiecții de film și artă video:

P 44 de Vladimir Stekacev // În spatele porților de fier de  de Heidrun Holzfeind //

Biciclete vs mașini de Fredrik Gertten // Râuri, de Ghenadie Popescu

Tururi Ghidate:

  • Chișinău prin monoclu – TRANSECTorial Walk – trei tururi prin cartierele din Chișinău: Botanica, Buiucani și Râşcani. Aceste tururi urmăresc scopul de a revela identitatea acestor cartiere în care locuiește marea majoritate a populației din Chișinău.
  • Rethinking Ciocana – Tur ghidat al sectorului Ciocana de Ștefan Rusu, care va atrage atenția asupra contextului în care au luat naștere cartierele muncitorești ale acestei regiuni.
  • Tur ghidat al sectorului Ciocana realizat de cercetătorul Kirill Semionov și Tur ghidat al cartierului Solnecinîi din Bender, realizat de cercetătorul Maxim Poleacov. Tururile sunt unul din rezultatele cercetării care a prevăzut explorarea potenţialului cultural al cartierelor rezidenţiale din oraşele Chișinău și Bender.

Expoziții:

În cadrul programului cultural al #ZSP2018 vor avea loc expoziții de artă contemporană care vor  problematiza situația cartierelor rezidențiale și accesul locuitorilor la cultură.

Panoul de onoare, prezentarea proiectului realizat de artista vizuală din Bender, Carolina DUTCA în cadrul rezidenței artistice CHIOȘC AIR în parteneriat cu  Pretura sectorului Botanica. Proiectul constă dintr-o serie de portrete foto ale locuitorilor din Chișinău însoțite de texte.

Vernisarea expoziției „Culture/Future of the Neighborhoods”, va prezenta lucrările artiștilor, participanți la schimbul de rezidențe de pe ambele maluri ale Nistrului și a participanților la atelierul de intervenții artistice în spațiul public condus de Vladimir Turner și Martina Machovicova.

Toleranța: Cum o înțelegem – vernisarea expoziției cu afișe curatoriată de Anna Vasina și Aliona Ciobanu

Concerte:

Concertele vor avea loc în interiorul cartierelor rezidențiale și în spații semi-abandonate: fostul cinematograf Iskra, Parkul Zaikin, Cinematograful Buiucani și Apartamentul Deschis, spațiu coordonat de Asociația Oberliht, cu participarea muzicienilor din dreapta și stânga Nistrului și câteva formații de muzică din Elveția.

A 3-a ediție a Zilelor Spațiului Public este organizată de Asociația Oberliht din Chișinău în colaborare cu Centrul de Informare Legală Apriori  din Tiraspol, cu sprijinul Uniunii Europene, oferit prin Programul „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD: Poduri de încredere peste Nistru – Мосты доверия через Днестр, precum și al  Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a Republicii Moldova, Institutului Suedez, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Artslink și Erasmus+.

Parteneri: Centrul de Urbanism, Cinematograful Buiucani, Centrul de Artă Contemporană KSA:K, Masă Critică, Laborator MIEZ, Pretura Sectorului Botanica, Pretura Sectorului Ciocana, Political Critique, Tranzit.ro Iași, Subtopia, Facultatea de arte plastice, decorative și design, Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactați organizatorii la:

tel: 022 286317, 079910102;

email: info@oberliht.org;

oberliht.org/zsp;

fb.com/asociatia.oberliht/.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vino să sărbătorești Ziua Mondială a Mediului la Grădina Botanică din Chișinău
Next Fii voluntar la Festivalul Moldavian Design Week
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − three =