3 dintre cele mai neobișnuite limbi vorbite în lume


În lume există aproximativ 7099 de limbi vorbite. Acest număr este în continuă creștere, odată cu amestecarea și dezvoltarea limbilor, însă, în același timp, din cauza modernizării o treime din limbi se confruntă cu riscul de dispariție.

Piraha

Limba este vorbită de tribul Amazonian Piraha. Ca zona geografică de răspândire, vorbitorii au casele în zona râului Maisi din Brazilia. Pirahã nu a fost înțeleasă niciodată de către alți vorbitori de alte limbi din bazinul Amazonului și mai ales de europeni sau alte popoare, până când un cult neoprotestant din statul American UTAH a trimis în regiune un lingvist pe nume Daniel Everret și a făcut o descriere acestei limbi. Potrivit acestuia, în Piraha există doar 7 consoane și 3 vocale și nu are pronume personale. Mai mult decât atât, nu există corespondent în piraha pentru cifre și atunci când sunt nevoiți să numere vorbitorii folosesc concept de genul „puțini/puține”, „multe/mulți”.

Ayapa Zoque

Este o limbă cunoscută de doar doi oameni, care trăiesc în Mexic și care, paradoxal refuză să vorbească între ei dintr-un motiv extrem de simplu – fiecare dintre ei au origini în familii rivale care în perioada imperiului Aztec se razboiau. Ca origini, limba Ayapa Zoque este o limbă zoqueiana, s-a vorbit de câteva mii de ani în zona sudică a Mexicului, centrul ei de dezvoltare fiind satul Ayapa, un sat aflat la 10 km est de orașul Comalcalco, statul Tabasco din sud-estul Mexicului. Din păcate nu există o versiune scrisă a limbii Ayapa Zoque în ciuda tuturor eforturilor lingviștilor.

Taushiro

Fabulos sau nu, limba Tashiro este singura limbă vorbită doar de un singur om pe planetă, pe nume Amadeo Garcia. Rădăcinile ei se pierd în perioada imperiului olmec, și pe atunci era un dialect izolat. Ea s-a format în urmă cu câteva mii de ani în apropierea râurilor Tigre și Aucayacu, în apropierea Ecuadorului. Vorbitorul, chiar dacă trăiește într-un sat cu 20 de alte persoane, doar el mai cunoaște limba. Lingviștii nu au descoperit nicio asemănare cu alte limbi sud-americane sau cu oricare alta, fiind considerată o limbă extrem de izolată. Ca și idée, sistemul de cifre este limitat de la 1 la 10, iar pentru numere mai mari, vorbitorul este nevoit să-și folosească degetele de la mâini și picioare și să le arate într-o ordine de la stânga la dreapta.

Dacă va plăcut acest articol, accesați paginile noastre de Facebook și Instagram pentru mai multe.

Reporteră Youth.md: Pascal Cristina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous America House Chișinău angajează Asistent/ă de Proiect
Next „ALTFEL de modele. ALTFEL de discursuri”: Urmărește 6 discursuri motivaționale despre violența în familie și egalitatea de gen
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − eleven =