Descoperă ce este melatonina și care este rolul său în organism


Hormonii sunt substanțe chimice produse de diferite glande din corpul uman, care joacă un rol primordial în diferite procese corporale. Pe lângă hormonii fericirii: dopamina, serotonina, oxitocina și endorfinele, dar și pe lângă hormonul stresului, cortizolul sau adrenalina, se mai întâlnește și melatonina, cunoscut ca și „hormonul somnului”, care este sintetizată de glanda pineală din creier.

De data aceasta am hotărât să-ți prezentăm un alt hormon și care este rolul său în organism. 

Ce este melatonina?

Melatonina, cunoscută drept și „hormonul somnului”, este sintetizată de glanda pineală din creier. Acest hormon mai este cunoscut și ca „hormonul întunericului”, deoarece mai multă melatonină este produsă noaptea, atunci când lumina care intră la nivelul retinei începe să scadă. Nivelul de melatonină prezent în corp variază în cicluri de 24 de ore. 

În general, începe să crească când soarele coboară sau spre sfârșitul serii, astfel, pregătind corpul pentru somn. Melatonina indică necesitatea organismului de a dormi, atunci când este transportată prin sânge la diferite zone ale corpului. Aceasta rămâne ridicată pe tot parcursul nopții și scade în primele ore ale dimineții. Lumina împiedică producția de melatonină, iar atunci când este întuneric producția de melatonină este stimulată.

Care este rolul melatoninei în corpul uman?

Melatonina joacă un rol primordial în facilitarea trecerii din starea de veghe la cea de somn. Totodată, contribuie la realizarea unui somn de calitate. Melatonina este responsabilă și de alte procese, întrucât are și rol de antioxidant. Acest hormon este implicat și în procesul de reglare a tensiunii arteriale și susține o adaptare mai ușoară la schimbările de fus orar. În același timp, oferă sprijin în reglarea ritmului circadian, mai ales pentru persoanele care sunt nevoite să lucreze și pe parcursul nopții. 

Dezechilibrul de melatonină în organism

Dereglările somnului din cauza unor factori, precum stresul, pot genera un șir de consecințe. Astfel, dereglarea ritmului circadian va cauza:

  • nervozitate;
  • iritabilitate;
  • agitație în timpul zilei;
  • tremurături incontrolabile;
  • dificultatea de a adormi și de a menține un somn consistent;

Cert este faptul că acest hormon joacă un rol important în organism și asupra stării tale. Dacă dorești să citești mai multe curiozități despre alte exemple de hormoni, te invităm să accesezi aici.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporteră Youth.md: Geru Andreea

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Disappointments and their Benefits
Next CELE MAI SCUMPE UNIVERSITĂȚI DIN LUME
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply