8 cele mai mari biblioteci ale lumii


Acum că atât de multe date sunt stocate și partajate electronic, o bibliotecă ar putea părea un concept ușor depășit. Cu toate acestea, o proporție imensă a informațiilor nu este încă disponibilă electronic, astfel încât bibliotecile își păstrează importanța pentru cercetare și studiu. De asemenea, trebuie amintit faptul ca bibliotecile stochează cărți, inscripții și documente care sunt valoroase nu doar pentru conținutul lor, ci și pentru semnificația lor istorică și artistică. Manuscrisele iluminate, schițele autorului și originalele unor documente precum Magna Carta sau Declarația americană de independență nu pot fi niciodată apreciate în mod corespunzător online. Deci, ar trebui să apreciem marile biblioteci ale lumii și oamenii care lucrează pentru a le construi și a le întreține, și ar trebui să le vizităm când avem ocazia. În continuare sunt prezentate cele mai mari biblioteci din lume.

Biblioteca Britanica, Regatul Unit, Londra


Biblioteca Britanica a fost creată prin Actul Parlamentului în 1972; anterior, biblioteca făcuse parte din British Museum, unde celebra sala de lectură circulară găzduia cercetatori printre care Karl Marx, care lucra la ,,Das Kapital” acolo, precum și Oscar Wilde și Mahatma Gandhi. Biblioteca Britanica se afla acum într-o clădire nouă din St. Pancras, Londra, unde comorile sale includ două biblii Gutenberg, Evangheliile Lindisfarne și unul dintre caietele lui Leonardo da Vinci.

Biblioteca Congresului, Statele Unite, Washington, DC

Inființată în 1800 cu colecția privată a lui Thomas Jefferson, Biblioteca Congresului este în vigoare Biblioteca Națională a SUA, deși numai membrii Congresului și angajații pot împrumuta cărți. Primește două exemplare din tot ceea ce a fost publicat în Statele Unite. Biblioteca Congresului a fost arsă de armata britanică în 1812 și grav afectată din nou de un incendiu în 1851. Colecția include multe cărți și desene rare și două vioare Stradivarius.

Biblioteca publica din New York, Statele Unite


Biblioteca publică din New York s-a dezvoltat treptat în secolul al XIX-lea din fuziunea și achiziționarea unui număr de colecții publice și private; are multe sucursale în diferite cartiere ale orașului New York. Păstrează o structură care combină finanțele publice și private. Comorile păstrate la bibliotecă includ Biblia Gutenberg. Cladirea principală a bibliotecii a reprezentat o locație fictivă importantă în filmul din 2004 ,,A doua zi de maine”.

Biblioteca de Stat Rusă, Moscova


Fondată în 1862 ca bibliotecă și muzeu public din Moscova, această colecție a devenit Bibliotecă de Stat în 1925. În consecință, primește copii ale tuturor publicațiilor rusești și deține, de asemenea, colecții mari de hărți, reviste, partituri muzicale și înregistrări. Posesiunile sale includ Evanghelia Arhanghelului, un codex în limba slavonă datând din 1092. La fel ca multe biblioteci naționale, Biblioteca de Stat din Rusia a întâmpinat probleme repetate de lipsă de spațiu și a trebuit să mute secțiuni din fondurile sale în depozite.

Biblioteca Națională a Rusiei, Sankt Petersburg


Împărăteasa Ecaterina cea Mare a înființat Biblioteca Publică Imperială din Rusia în 1795 cu cărți din propria colecție, care includea biblioteca personală a lui Voltaire. Biblioteca Națională a Rusiei a evoluat de la acest început, și primește acum un milion de vizitatori în fiecare an. Conține comori precum o copie foarte timpurie a Coranului și un Noul Testament din secolul al IV-lea, Codex Sinaiticus.

National Diet Library, Tokyo, Japonia


Biblioteca Națională din Tokyo a fost deschisă în 1948. Până la Al Doilea Război Mondial și ocupația americană ulterioare, Japonia nu a avut o bibliotecă publică națională. Biblioteca a fost înființată deoarece accesul publicului la informații a fost văzut ca o parte vitală a procesului de democratizare postbelică. Acesta servește atât ca bibliotecă a legislativului japonez cu două camere, cât și ca biblioteca națională, care deține copii ale fiecărei cărți publicate în japoneză.

Toronto Public Library, Canada, Ontario


Biblioteca publică din Toronto, care are 98 de sucursale, se descrie ca fiind cel mai aglomerat sistem de biblioteci urbane din lume. Primește peste 18 milioane de vizitatori și oferă 32 de milioane de cărți pe an; acest lucru o face unică printre marile biblioteci din lume. Fondurile sale includ colecția Arthur Conan Doyle.

Biblioteca Națională a Chinei, Beijing

Deținând peste 30 de milioane de cărți și documente, și vizitată de peste cinci milioane de oameni în fiecare an, aceasta este cea mai mare colecție de scrieri chinezești din lume și cea mai mare bibliotecă din Asia. Include inscripții chinezești pe os, piatra și carapace de broască țestoasă care datează din secolul al XVI-lea i.Hr. și unele dintre cele mai vechi documente tipărite care există.


Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Teodor Zaporojan

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la o proiecție de film la Apartamentul Deschis
Next [VOX] Lectura în trecut vs lectura în prezent
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × one =