Top 5 curiozități de „Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor”


Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor sau Ziua Internațională a Cărții se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Motivul inițierii acestei sărbători internaționale este trecerea în eternitate la această dată a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, dar și a altor scriitori precum: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).

Te invit să afli 5 curiozități despre topul cărților din întreaga lume.

Cea mai mică carte din lume

Cea mai mică carte din lume este nuvela „Cameleonul” a lui Anton Cehov. Aceasta e cât un bob de sare și are atât lungimea, cât și înălțimea de 0,9 de mm. Cu adevărat uimitor este că această carte are 30 de pagini și 3 ilustrații color. La moment aceasta se află în posesia bibliotecarului american „Mark Palcovik”.

https://lh6.googleusercontent.com/gos7y3ApA5XRvtBn-qUcoKYWE926Xt4zT2bG_VJUfEzsZ6QmyFb8JWVfoFhx_576n_t7DNCqw0jVsnS9xGh3OR6-R-nCzw9mDY1g1Sb5yB-Hk5I7oDROxroGgF8Lc-izMzcIJ6ET

Cea mai mare carte din lume

Cea mai mare carte din lume cântărește 1,4 tone. E lucrată manual și legată în pielea a 13 vaci. Aceasta a fost terminată în 2010 de Varga Bela și Gabor, tată și fiu, doi artiști specializați în arta tradițională a fabricării hârtiei. Cartea, intitulată „Moștenirea noastră naturală fragilă”, cu dimensiunile de 4.18×3.77 metri se află în nordul Ungariei, la Szinpetri.

https://lh4.googleusercontent.com/e07DG-lYejYQXw3tOAAYb5qZ4D1XtnAW1PkY9bq5Dr1jNXj82q2WAsoohmK0nOng3iwK8OVznEjUMvrKfXwJbf7lX5FjHccXR5gnXbyMoLFAcK6Phl1CJPhIews9mulm_n-R9mhf

Cea mai veche carte din Europa

Biblioteca Naţională a Marii Britanii a plătit 14,3 milioane de dolari pentru a cumpăra „Evanghelia după Sf. Cuthbert”, o copie în latină a Evangheliei după Ioan. Volumul, de mărimea unei palme, a fost scris în secolul al VII-lea şi este cea mai veche carte din Europa păstrată intactă. Manuscrisul, aflat până acum în posesia ramurii britanice a Societăţii lui Isus, are o copertă din piele roşie, atent lucrată. Cartea a fost descoperită în mormântul „Sf. Cuthbert din Catedrala din Durham”, în 1104, când acesta a fost deschis. 

https://lh5.googleusercontent.com/bXFXcHlOhXLW9JBuoceLCAt8GjknulBmbJpNnK84eObWFqgGwXsUQuQEacatF96R-6GX6kOd2yf1QNPdeHae-cLZ_PTAoEWU1T2659MSEL9pscgjHDu6uozqKkuhXjrwz6CACzVy

Reprezentanții bibliotecii spun că micuţul volum, de 9,6 cm lăţime şi 13,6 cm lungime, este una dintre cele mai importante cărţi din lume: „Este o veritabilă comoară. Legăturile şi paginile sunt intacte, oferindu-ne o conexiune cu strămoşii noştri de acum 1.300 de ani.”

Cea mai citită carte din lume

Cea mai citită carte din lume este Biblia. Aceasta a fost vândută în 3,9 miliarde de copii în toate variantele sale. Popularitatea Bibliei se datorează credinței oamenilor potrivit căreia „Biblia” a fost scrisă sub harul și influența Divinității. Biblia este, de fapt, o colecție de 66 de cărți, care a fost scrisă timp de aproximativ 16 secole.

https://lh6.googleusercontent.com/-AUxovJs-U_hw0PY_BgpRoKUzSxXRTDTHwxF2h9rAalH2K9bL2z6okuf0a9Ocx7wb7CnM71wOMQiWSLg0wLAUSJp1utZ8R7_xrvAocTBFJRU_v0Osw1f9FOu4sbPUfM2hOu6Wjmx

Cea mai vândută carte pentru copii din lume

Cea mai vândută carte pentru copii din lume face parte din seria scriitoarei britanice J.K. Rowling Harry Potter”. Aceasta e formată din 7 volume și e vândută în peste 450 de milioane de exemplare.

https://lh6.googleusercontent.com/ukLtx3KZSsqfnQN3yrWzqcLvZOjuc-Yt8dCPzpjRPyEBFCGcaOAxiTCOt31CjQHksH3gTMDNCZXunM5wezSiM4gMiCjDkEhaSbr5dMWZCff9CAUwjliBnnHoUOSRPbL9t-AftwnB

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile de Facebook Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Adelina Corolenco

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Program de abilitare a consiliilor de tineret de la America House Chișinău
Next Workshop despre „Inteligența Emoțională” la Biblioteca municipală „B.P. Hașdeu”
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six − four =