Descoperă ce este adrenalina și rolul ei în organism


Hormonii sunt substanțe chimice produse de diferite glande din corpul uman, care joacă un rol primordial în diferite procese corporale. Pe lângă hormonii fericirii: dopamina, serotonina, oxitocina și endorfinele, dar și pe lângă hormonul stresului, cortizolul, se mai întâlnește și adrenalina, care este eliberată și ea în situațiile de stres crescut, percepute ca fiind stresante de către organism, dar care pot fi și plăcute.

De data aceasta am hotărât să-ți prezentăm un alt hormon și care este rolul său în organismul uman. 

Ce este adrenalina?

Adrenalina, cunoscută și sub denumirea de epinefrină, este un hormon care acționează și ca neurotransmițător. Acest hormon este secretat de porțiunea medulară a glandei suprarenale. Aici, celulele cromafine sunt responsabile de secreția adrenalinei și noradrenalinei. Adrenalina este eliberată în sânge și servește ca mediator chimic, care transmite impulsurile nervoase către diferite organe. Acest hormon este eliberat ca răspuns la situații pe care creierul omului le percepe drept fiind situații limită, critice, stresante sau periculoase, dar și în situațiile de euforie, oferindu-i organismului capacitatea să răspundă la aceste provocări. Totodată, acesta este eliberat ca răspuns la: expunerea la frig, antrenament fizic intens, durere sau tulburări emoționale. Starea este descrisă prin sintagma „luptă sau fugi”. 

Care sunt efectele acestui hormon?

Mecanismul este complex și are ca rol susținerea sistemelor vitale și „oprirea” celor neesențiale. Prin urmare, câteva dintre efecte ar fi:

  • Creșterea ritmului cardiac și vascularizarea mușchiului cardiac;
  • Creșterea tensiunii arteriale; 
  • Eliberarea de glucoză, care este utilizată drept sursă de energie;
  • Dilatarea pupilară; 
  • Creșterea capacității pulmonare și a ritmurilor respirațiilor; 
  • Creșterea forței musculare și a performanțelor fizice;
  • Îmbunătățirea capacității de atenție;
  • Activarea glandelor sudoripare;
  • Inducerea unei senzații de teamă sau euforie.

Adrenalina poate fi eliberată și în momentul când nu există un pericol inevitabil, dar în astfel de situații este însoțită de: amețeală, modificări în percepția vizuală etc. După ce stresul a fost îndepărtat, concentrația sangvină a adrenalinei poate rămâne crescută pentru încă o oră.  

Cert este faptul că acest hormon joacă un rol important în organism și asupra stării tale. Dacă dorești să citești mai multe curiozități despre alte exemple de hormoni, te invităm să accesezi AICI.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Geru Andreea

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 5 sfaturi realistice pentru a începe un start-up
Next Vino la atelierul „Fetele repară biciclete”!
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 2 =