5 semnificații mai puțin cunoscute ale florilor de cireș


Ce poate defini o primăvară fermecătoare mai mult decât mireasma florilor de cireș? Pe lângă faptul că sunt o explozie de petale roz într-o priveliște încântătoare, semnificația florilor de cireș face din ele un simbol cultural, venerat în întreaga lume, nu doar pentru farmecul copleșitor, ci și pentru expresia durabilă a vieții, morții și reînnoirii. Descoperă câteva dintre secretele pe care le ascund frumoasele simboluri ale primăverii.

Iubirea și misterul feminin

Florile de cireș dețin un statut ridicat în China, semnificând iubirea și misterul feminin (prin frumusețe și putere). Cu toate acestea, nicăieri în lume nu sunt mai prețuite decât în Japonia, care găzduiește mii de copaci cu flori de cireș. Imaginile florale pătrund în picturile, filmele și poezia japoneze, fiind o emblemă de dragoste și afecțiune.

Strălucirea, fragilitatea și efemeritatea vieții

În raport cu temele budiste ale mortalității, atenției și trăirii în prezent, florile de cireș japoneze sunt o metaforă atemporală a existenței umane. Sezonul de înflorire este puternic, glorios și îmbătător, dar este și de scurtă durată, demonstrând faptul că viețile noastre sunt trecătoare.

De ce nu ne minunăm de timpul care trece pe pământ cu bucurie și pasiune? De ce neglijăm să ne delectăm cu viața când se poate termina în orice moment sau cu harul care ne înconjoară pretutindeni: familia noastră, prietenii, zâmbetul unui străin, râsul unui copil, arome noi în farfurie sau parfumul de iarbă verde? 

Nimeni în istorie nu a personificat această metaforă mai mult decât samuraii, războinicii Japoniei feudale care trăiau prin bushido („calea războinicului”) – un cod moral strict de respect, onoare și disciplină. Era de datoria lor nu numai să exemplifice și să păstreze aceste virtuți în viață, dar să aprecieze inevitabilitatea morții fără să se teamă de ea – în luptă, a venit prea devreme pentru samurai. Se crede că o floare sau o petală de cireș căzută a simbolizat sfârșitul scurtei lor vieți.

Reînnoirea

Sakura sunt, de asemenea, venerate ca simbol al renașterii. Hanami, ritualul stabilit încă din 710, cu mult înainte de ascensiunea Japoniei feudale, se crede că reprezintă zeitățile munților care s-au transformat în zeii rozelor în religiile populare japoneze, copacii cu flori de cireș semnificând reproducerea agricolă. În această perioadă, japonezii au călătorit în munți pentru a se închina copacilor în fiecare primăvară, apoi i-au plantat în zonele locuite. Prin urmare, copacii de cireș au semnalat întotdeauna începutul primăverii, o perioadă de reînnoire și optimism. Având în vedere că sezonul de înflorire coincide cu începutul anului calendaristic japonez, ei aduc, de asemenea, speranță și vise noi într-un moment în care elevii își încep prima zi de școală și angajații prima zi de un nou loc de muncă. Când florile de cireș sunt în plină floare, viitorul este plin de posibilități

Liniște și pace

În Statele Unite, floarea de cireș capătă un alt sens. În 1912, Japonia a dat peste trei mii de copaci Washingtonului, D.C., într-un efort de a restabili prietenia și alianțele politice. Copacii au fost plantați de Helen Terron Taft și de vicontesa Chinda, soția ambasadorului japonez.

Astăzi, acești cireși sunt comemorați în fiecare an la Festivalul Național al Florilor de Cireș din D.C. Într-un astfel de moment, mii de spectatori vin în oraș pentru a vedea copacii înflorind în nuanțe de roz și alb. Desigur, există o mulțime de evenimente care au loc și în timpul acestui festival. În Statele Unite, florile de cireș sunt încă văzute ca simboluri ale liniștii și păcii.

Al Doilea Război Mondial

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, florile de cireș au căpătat o semnificație similară cu ,,sfârșitul vieții scurte”. Piloții japonezi și-au pictat avioanele de război kamikaze în imagini cu flori, înainte de a se îmbarca în misiuni sinucigașe, pentru a „muri ca frumoasele petale de cireș care cad pentru împărat.”

Sezonul înflorit al florilor de cireșe este scurt, așa că frumusețea lor instantanee trebuie admirată de îndată ce se ivește. Prin urmare, fiecare poză sau amintire poate păstra o mică parte din esența lor. Important este să le avem însemnătatea purtată în suflet.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporteră Youth.md: Albu Dumitrița

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 5 restaurante luxoase ale căror prețuri o să te dea pe spate
Next Concurs pentru fotografi: Global Peace Photo Award
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × three =