3 fizicieni care au schimbat lumea prin cercetările lor


fizicieni

Fizica este una dintre cele mai fundamentale discipline științifice, iar scopul său principal este de a înțelege cum se comportă universul. Fă cunoștință cu 3 fizicieni care au adus un aport major în acest domeniu și au pus bazele științelor moderne!

Isaac Newton

fizicieni

Isaac Newton (1643-1727) a fost un renumit om de știință englez. El a stat la baza teoriilor științifice care au revoluționat domenii precum optica, matematica și în special mecanica. Lucrarea sa Philosophiae Naturalis Principa Mathematica, comparabilă numai cu cele publicate de Darwin și Einstein, a apărut în anul 1687. Aici Newton a stabilit cele trei legi universale ale mișcării, care nu au fost depășite nici după două sute de ani. În această operă este inclusă formarea uneia dintre cele patru forțe care guvernează lumea – legea gravitației universale, conform căreia orice obiect din Univers atrage celelalte obiecte cu o forță direct proporțională cu produsul maselor lor și invers proporțională cu pătratul distanței dintre ele. 

Dar probabil că lumina a fost una dintre marile lui pasiuni. Timp de 2 ani, Newton a fost profesor de optică și a studiat refracția luminii, dezvoltată apoi în teoria culorii. Rezultatul acestor descoperiri a fost construirea unui telescop, primul telescop reflector funcțional. 

Albert Einstein 

Albert Einstein (1879-1955) avea numai 26 de ani când a publicat 4 articole despre fizică, iar în ele era destul conținut pentru a-l transforma pe autorul lor în savantul cel mai important al secolului al XX-lea, probabil și din istorie.

În primul articol, Einstein afirma că lumina este formată din pachete mici- numite astăzi fotoni. De asemenea, demonstra cum se poate utiliza acest concept pentru a explica fenomenul fotoelectric.

În cel de-al doilea document, oferea o dovadă experimentală incontestabilă cu privire la existența reală a atomilor. El dădea un impuls puternic mecanicii și teoriei cinetice a fluidelor, domenii controversate în epoca respectivă.

Al treilea articol, intitulat „Despre electrodinamica corpurilor în mișcare” afirma că viteza luminii în vid este constantă și prezenta teoria relativității speciale.

Al patrulea articol din acel an demonstra deducerea formulei relativității care leagă masa și energia prin celebra ecuație E=mc², energia unui corp în repaus este egală cu masa lui multiplicată cu viteza luminii la pătrat. Prin aceasta arată că masa este o altă formă de energie. În anul 1921, Einstein primește Premiul Nobel pentru cercetările lui asupra efectului fotoelectric, expuse în primul dintre cele patru articole din 1905.

Galileo Galilei

Galileo Galilei (1564-1642) susținea că universul este o „Carte Mare” permanent deschisă în fața privirilor noastre. El și-a dedicat toată viața ca să ne faciliteze citirea ei. Galileo a elaborat propriul său telescop care mărea de 3 ori și ulterior altele care măreau de 30 de ori. În anul 1610 a publicat Mesagerul sideral în care a expus primele observații astronomice făcute cu telescopul. A fost primul care a sesizat petele solare și craterele lunare. A descoperit că ceea ce se credea pe atunci că este o nebunie, Calea Lactee este în realitate compusă dintr-o infinitate densă de stele.

Se povestește că Galileo, după ce a auzit de sentința tribunalului Inchiziției care l-a găsit vinovat și la condamnat la arest la domiciliu până la sfârșitul vieții și i-a interzis să mai publice cărți, a murmurat printre dinți: Și totuși se mișcă. Se referea la mișcarea Pământului în jurul Soarelui, confirmând astfel teoria heliocentrismului.

Descoperă mai multă informație interesantă urmărindu-ne pe Telegram, Facebook, Instagram și pagina Youth.md!

Reporter Youth.md: Modrînga Ilinca 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ce? Unde? Când?, ediția #ZIT. Cu ce impresii au rămas participanții?
Next 15 studenți din Germania participă la Școala Internațională de Vară organizată de USM
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply