ZILELE CHIȘINĂULUI la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, 14-17 iulie 2022


ZILELE CHIȘINĂULUI la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, vor avea loc între 14 și 17 iulie 2022 pentru a consemna aniversarea a 586-a de la prima atestare documentară a Chișinăului.

În programul Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău:

Joi, 14 iulie 2022
11:00, Sala Panoramică a muzeului – Decernarea Premiilor în cadrul Concursului național de creație literară „Orașul meu” care se află la a III-a ediție.
18:00, în Scuarul Catedralei, va avea loc vernisajul expoziției „Un tandem remarcabil: Primarul Carol SCHMIDT și arhitectul Alexandru BERNARDAZZI” și a expoziției de fotografii ,,Chișinăul de altădată” din colecția Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău.

Vineri, 15 iulie
12:00 – Lansarea filmului documentar dedicat orașului Chișinău ,,Școala de tapiserie din Chișinău”,
18:00 – Vernisajul expoziției de fotografii vechi „Chișinăul în culori”, reconstrucții de Lică Sainciuc.

Sâmbătă, 16 iulie
18.00, Scuarul Catedralei – Expoziția cu vânzare „Art Sale Chișinău” a tinerilor creatori și expoziția de fotografii ,,Chișinăul de altădată” din colecția muzeului în cadrul Festivalului „Te salut, Chișinău!”.

Duminică, 17 iulie
Scuarul Catedralei – Vernisajul expoziției de pictură în ulei „Legendele Chișinăului” a autoarei Galina Vieru, artist plastic, membru al UAP.

Interes deosebit prezintă copia Hrisovului întocmit pe 17 iulie 1436 cu privire la prima atestare documentară a Chișinăului, originalul căruia se păstrează la Arhiva Centrală a Documentelor Istorice din Varșovia. Prin acest act, domnii Țării Moldovei Ilie și Ștefan au dat și i-au întărit lui Oancea-logofăt pentru credincioasa slujbă, mai multe sate pe Răut, între care Procopinți, Macicăuți și Cozarăuți. Privitor la stabilirea hotarelor acestor sate se precizează: „…și la Bâc, de cealaltă parte, pe valea ce cade în dreptul Cheșenăului lui Acbaș, la izvorul unde este Seliștea Tătărească în dreptul păduricii”.

Potrivit legendei, izvorul amintit în hrisov curgea la poalele Colinei Măzărachi. Lângă apele naturale din preajma Colinei Măzărachi s-au construit și primele case ale Chișinăului. În octombrie 2013, un grup de chișinăuieni au obținut o copie a documentului din Varșovia și l-au donat Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei care a fost expusă la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău în perioada 14 iulie – 20 august 2021.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Muzică, jocuri și voie bună. Toate le găsești la Festivalul Spic Folk Fest!
Next Începând de azi, hai la Seri de Cronograf!
Ecaterina Braguță
About the author

Ecaterina Braguță

No Comment

Leave a reply