Sofia Mazilo despre experiența în cadrul concursului „Viața tinerilor la sat”


Sofia Mazilo este o tânără din comuna Colonița, municipiul Chișinău, elevă la Centrul de Excelență în Economie și Finanțe. Este pasionată de citit, programare și se implică activ în activități de voluntariat.

Prin lucrarea sa povestește că a încercat să demonstreze faptul că nu este vreo diferență între tinerii din mediul rural și urban, așa cum stereotipurile o spun. Cât despre experiența în ansamblu, ea susține următoarele:

Un întreg proces de creație, în care am avut ocazia să analizez aspectele vieții de la sat, să le trec prin imaginația mea și să prezint publicului un produs final. 

1. Ce înseamnă pentru tine „Viața tinerilor la sat”, cu ce asociezi această temă?

Pentru mine „Viața tinerilor la sat” este un concept aparte, un univers infinit plin de farmec, voie bună, cunoaștere, noi descoperiri, prieteni și familie.

2. Care a fost modul tău de lucru? Ce pași ai urmat? 

Mai întâi, am petrecut ceva timp gândind conceptul, analizând cerințele și încercând să descoper o perspectivă unică asupra lucrurilor ce sunt deja bine cunoscute. Mai apoi, am căutat locația și am realizat fotografiile. Acestea au trecut printr-un proces de selecție și am ales-o pe cea mai reușită. Într-un final, am redat clar mesajul ideii mele și am ilustrat întreg conceptul prin textul ce însoțește fotografia.

3. Ai avut suficiente resurse sau ai simțit ca ai nevoie de ceva mai mult ca să obții un produs pe măsură? 

Consider că am avut toate cele necesare, experiența de a trăi la sat, imaginație, creativitate și câteva persoane apropiate dornice de a mă ajuta.

4. Ce ai reprezentat și ce ai încercat să transmiți publicului prin fotografia ta?   

Prin fotografia mea am încercat să sparg stereotipuri; să arăt publicului că viața tinerilor la sat nu mai este ceea ce a fost. Tinerii din mediul rural sunt preponderent la același nivel cu cei de la oraș. Ba chiar îi consider mai organizați, aceștia având mai multe responsabilități. În lucrarea mea am reprezentat că tinerii au acum acces la informație, au acces la multiple resurse ce le permite să se dezvolte din satul lor natal; de pe prisma casei părintești. 

5. Ce a însemnat acestă experiență pentru tine? 

Pentru mine a fost o experiență foarte interesantă. Un întreg proces de creație, în care am avut ocazia să analizez aspectele vieții de la sat; să le trec prin imaginația mea și să prezint publicului un produs final. Prin acest proiect am cunoscut oameni noi, am avut oportunitatea să vizitez Parlamentul Republicii Moldova și lucrarea mea să fie expusă în fața deputaților.

6. Emoții mai intense ai trăit în momentul în care ai fost anunțată că te numeri printre cei 12 câștigători sau când te aflai în Parlamentul Republicii Moldova? 

Am trăit emoții mai intense când eram în Parlamentul Republicii Moldova. Eram bucuroasă de rezultatul obținut și de faptul că mă aflu în una dintre cele mai importante instituții din țară.

7. Premiul, un iPad, te-a motivat să participi la concurs?

Da, într-adevăr acest premiu m-a motivat, dar nu a determinat în totalitate decizia mea de a participa în cadrul concursului.

8. Cât de des ți-ai dori să se organizeze concursuri fotografice pentru tinerii amatori? 

Aș dori ca aceste concursuri să aibă o frecvență lunară și tematici diferite, astfel mai mulți tineri ar reuși să participe și să se regăsească în subiectele propuse. Probabil mulți tineri vor descoperi prin intermediul acestor concursuri pasiunea lor pentru fotografie sau vor fi motivați să continue această ocupație.

9. Care ar fi motivul pentru care ai încuraja un prieten să participe în cadrul unui asemenea concurs?

Un asemenea proiect nu este doar un concurs, este un proces în sine în cadrul căruia ai oportunitatea să te cunoști pe tine și lumea înconjurătoare mai bine. Îți poți da frâu liber imaginației și poți exprima printr-un material ideile și concepțiile tale față de un anumit subiect. Ai ocazia să fii auzit și să lăși o amprentă. Prin acest tip de proiecte cunoști oameni noi, capeți experiență și diverse cunoștințe practice. Anume din aceste motive aș încuraja un prieten să participe în cadrul unui asemenea concurs.

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Victoria Cernea

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job în Cahul // AO „Perspectiva” angajează asistent/ă de proiect part-time
Next Adaugă-ți în listă aceste filme dacă ești bun prieten cu animalele
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 7 =