În Moldova, inovația e la ea acasă! FabLab Chișinău – o rampă de lansare pentru tinerii pasionați de tehnologii, creație și antreprenoriat

tineri, fablab, tekwill

Foto-simbol: vivafmiasi.ro

O platformă ultramodernă de fabricație digitală, design industrial și inginerie– FabLab Chișinău – a fost inaugurată la 4 mai în incinta Centrului de Excelență în domeniul TIC Tekwill.
Unul dintre cele mai mari ateliere de prototipare și producție la scară mică din Europa de Est, dotat cu echipamente și utilaje de ultimă generație, controlate de calculator, vine să completeze misiunea hub-ului tehnologic de a oferi tinerilor acces la cele mai sofisticate instrumente, utilizate în sectoarele-cheie ale economiei: industria electronică, a roboticii, industria mobilei și industria constructoare de mașini.

Rezultatul unui parteneriat dintre USAID Moldova, Guvernul Suediei, Universitatea Tehnică din Moldova și Tekwill, FabLab Chișinău vine să contureze eforturile partenerilor strategici în dezvoltarea industriilor creative și a ingineriei din țara noastră prin crearea locurilor de muncă bine plătite și, implicit, în reducerea migrației și prevenirea exodului inteligenței.

În cadrul unui tur prin atelierele FabLab, amplasate pe o suprafață de 700 de metri pătrați, oaspeții au văzut în acțiune echipamentele, destinate studenților UTM, inginerilor in TI, robotica și constructoare de mașini, designerilor, arhitecților, , antreprenorilor și tuturor celor pasionați de inovație. Printre echipamente se regăsesc, strunguri, utilaje de prelucrare a lemnului și a metalului, imprimante 3D, mașini de gravat și tăiat cu laser, echipamentele de prototipare rapidă și echipamentele destinate proceselor industrială. De asemenea profesioniștii din inginerie vor avea acces la softuri  oferite de două corporații americane renumite – Solidworks și Autodesk – lideri mondiali în dezvoltarea de aplicații pentru proiectare tridimensională utilizată în inginerie, arhitectură, design de produs și multe alte domenii.

Utilajele sunt repartizate în 5 zone de lucru: Coworking, 3D Printing, Electronics and IoT, Woodworking și Metalworking. Astfel, FabLab Chișinău va conecta mai multe tehnologii de producție pentru proiecte reale, care până acum au existat doar la nivel de idee.

Proximitatea FabLab-ului față de Tekwill înseamnă o sinergie la nivelul instrumentelor tehnologiei informației, inginerie, proiectare și prototiparea fizică a produselor noi pe care le vor avea la dispoziția lor beneficiarii. Toate împreună au drept scop să favorizeze pregătirea unor angajați calificați pentru industriile-cheie aflate în plina ascensiune: industria electronică, a roboticii, industria mobilei și industria constructoare de mașini.

Costul proiectului FabLab Chișinău se ridică la 700 de mii USD, dintre care 300 de mii USD au fost oferite de Proiectul de Competitivitate din Moldova, iar alte 400 de mii USD au fost investite de Universitatea Tehnică din Moldova. Partenerii Chișinău FabLab sunt – centrul de excelență Tekwill, Atelier 99, MicroLab, Asociația Națională a Companiilor TIC din Moldova (ATIC) și Nanu Market.

Despre rețeaua FabLab

FabLab este o mișcare globală, menită sa promoveze invențiile, educația tehnică și antreprenoriatul prin intermediul unor ateliere dotate cu o gamă flexibilă și multifuncțională de echipamente, ce pot prelucra materiale variate, cu scopul de a produce ieftin și la scară mică „aproape orice”. Primul FabLab a fost lansat acum 17 ani, în Statele Unite ale Americii, în baza unui concept dezvoltat de Institutul de Tehnologie din Massachusetts. FabLab-ul din Chișinau se alătură unei rețele internaționale, care numără astăzi peste 1300 de filiale din peste 30 de țări, având stabilit deja o colaborare cu atelierele de fabricație digitală din Iași, Romania, Odesa, Ucraina cît și cu centrele de acest model din cadrul bibliotecilor Novateca din Drochia, Ungheni și Cahul create cu suportul USAID și Guvernul Suediei.

Despre Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei

Proiectul de Competitivitate din Moldova este rezultatul unei cooperări dintre USAID și Guvernul Suediei, scopul căreia este de a susține eforturile Moldovei de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, prin creșterea competitivității și eficienței în industriile-cheie din Moldova. Proiectul asistă în Moldova industriile de importanță economică și socială majoră, și anume: industria vitivinicolă combinată cu turismul, industria ușoară (confecții grupate cu fabricarea încălțămintei), industria tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC), alături de inginerie și industriile creative. Toate acestea sunt orientate spre export și reprezintă împreună 13% din PIB și 40% din exporturile moldovenești.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous JOB// Se caută doi inspectori în Secţia Analiză Operaţională a Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor
Next Participă la Non - Conferinţa "Dezbateri mici pe teme mari" - 10 întrebări despre Moldova
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − 10 =