Filosofia – autodisciplina care ne ridică la seninătate și libertate


filosofia

Filosofia presupune un domeniu destul de misterios pentru unii, ce creionează principalele forme ale cunoașterii umane, precum știința, religia, arta, reconstrucția metafizicii și multe altele. Dar te-ai întrebat vreodată ce presupune cu adevărat conceptul acesteia sau care sunt foloasele ei asupra societății cotidiene? Astfel pentru a cunoaște răspunsul la întrebările menționate anterior te invit să citești în continuare!

Ce presupune filosofia în sine?

 Filosofia este studiul întrebărilor generale și fundamentale, precum cele despre existență, cunoaștere, valori, rațiune, minte și limbaj. Metodele filosofice includ interogarea, discuția critică, argumentul rațional și prezentarea sistematică. Din punct de vedere istoric, filosofia cuprindea toate grupurile de cunoștințe. practicantul fiind cunoscut drept un filosof. Aceasta mai reprezintă și o atitudine ce implică o ştiinţă, dând faptului întrebărilor la care încearcă să dea răspunsuri.

Care sunt foloasele filosofiei?

Prin deschiderile sale, filosofia pătrunde în toate domeniile și acțiunile umane, punandu-se activ în lumina prin interogațiile fundamentale de tipul:“Cine suntem?, În ce fel suntem?, De ce suntem ceva mai degrabă decât nimic?, În ce fel putem cunoaște ceea ce suntem?, Care ne sunt limitele cunoașterii?, În ce fel putem acționa și care sunt justificarile acțiunilor noastre?”. Toate aceste întrebări își caută răspunsuri în domenii ale filosofiei precum: Metafizică și ontologie, filosofia cunoașterii, filosofia valorilor, filosofia socială și politică și etica. 

Ce semnifică conceptul metafizicii?

Unul dintre subdomeniile majore ale filosofiei academice include metafizica, ce este studiul celor mai generale trăsături ale realității, cum ar fi existența, timpul, obiectele și proprietățile lor, întregul și părțile lui, evenimentele, procesele și cauzalitatea, cât și relația dintre minte și corp. Aceasta deține numele uneia dintre operele esențiale ale metafizicii, scrisă de gânditorul și filozoful grec Aristotel. Subiectul lucrării se referă la tot ce există, privit prin perspectiva strictă a simplei sale existențe și nu a relativei importanțe pe care acel corp, lucru, obiect, concept, idee, noțiune etc. l-ar avea sau nu. În această lucrare Aristotel tratează de asemenea diferite aspecte ale cauzalității, existența obiectelor matematice și a lui Dumnezeu.


Reporter Youth.md: Rusu Andriana

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Fă cunoștință cu un ghid de inițiere pentru iubitorii de grădinărit
Next Cunoaște-o pe Cornelia Druța, tânără artistă plastică din Republica Moldova
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 4 =