Excursie virtuală prin București alături de Youth.md


București este capitala României, unul dintre cele mai populate orașe și cel mai important centru industrial, și comercial al țării. În urma Primului Război Mondial, Bucureștiul devine capitala României Mari. Finalizarea axului pe direcția nord-sud le-a dat loc pentru construirea clădirilor moderniste, uneori cubiste, clasiciste esențializate sau Art Deco, curente care erau la modă la acel moment în spațiul european. Stilul neoromânesc a apărut în anii 1880 și 1890 ca rezultat al încercărilor unor arhitecți ca Ion Mincu și Ion N. Socolescu (1856-1924) de a găsi un stil național, devine din ce în ce mai popular în perioada interbelică, ca rezultat al naționalismului.

Bucureștiul de astăzi ne bucură privirea cu frumusețea sa extraordinară, ce își ia începutul din epociile trecute. Astăzi vă vom face o excursie virtuală la locurile extraordinare din București.

Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” 

Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București, România este “Muzeul din inima capitalei“, care și-a deschis porțile pentru public în anul 1936. Expoziția permanentă acoperă o suprafață de 14 ha având ”380 de monumente, 60.000 de obiecte în colecțiile de patrimoniu și peste 250.000 de documente de arhivă referitoare la sat și viața sa tradițională. Expozițiile permanente și cele temporare atrag un număr de 500.000 de vizitatori anual.” Muzeul Satului este obiectivul cultural cel mai vizitat din România, deschis în toate zilele săptămânii și o MARCĂ românească și europeană care inspiră încredere.

“…pentru a fi bine înţelese, obiectele trebuiesc să fie aşezate în Muzeu, aşa cum sunt ele în realitate, nu între pânze, ci într-o casă adevărată; nu în standuri, ci în bătătura din gospodăria omului. Ne trebuia cu orice chip un Muzeu în aer liber, în care standurile să fie case întregi ţărăneşti, ele înşile piese de muzeu, casele la rândul lor fiind aşezate astfel ca să închipuiască un sat adevărat.”
Dimitrie Gusti, 1936

Centrul Vechi

Actualul Centru Vechi al Bucureştiului, sau Centrul Istoric cum i se mai spune, îşi trage originile din jurul anului 1600, atunci când s-au deschis primele hanuri şi magazine în zona Curţii Domneşti. Dezvoltarea ulterioară a zonei s-a datorat concentrării puterii politice şi economice la Bucureşti, când după 1660 a devenit capitala unică a Ţării Româneşti. Actuala stradă Franceză este cea mai veche stradă din Bucureşti, în 1692 fiind pavată cu grinzi de stejar. În acele vremuri, zona era frecventată de către negustori care îşi aduceau marfa de la Leipzig, Germania sau Gabrovo, Bulgaria, de aici şi numele străzilor Lipscani şi Gabroveni.

Obiective turistice din Centrul Vechi:
  • Palatul Voievodal Curtea Veche;
  •  Banca Naţională a României;
  • Hanul lui Manuc;
  • Muzeul Naţional de Istorie.

Muzeul Național de Istorie

Muzeul Național de Istorie a României este cel mai important muzeu al statului român. Deține obiecte cu valoare istorică descoperite pe teritoriul actual al României din timpuri preistorice și până în perioada contemporană.

Muzeul a fost înființat în anul 1970, cu scopul de a ilustra evoluțiile culturale înregistrate de-a lungul tuturor epocilor istorice în spațiul geografic al României de azi. Sediul său este Palatul Poștelor de pe Calea Victoriei.

Muzeul Naţional Cotroceni

Cotroceni este singura reşedinţă din întreg teritoriul românesc care a cunoscut folosinţa cea mai îndelungată, de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi pâna în prezent. Datorită acestui fapt, prin Hotărârea Guvernului României nr. 478 din 10 iulie 1991”, a fost înfiinţat Muzeul Naţional Cotroceni, ca instituţie de reprezentare naţională, în subordinea Ministerului Culturii. La 27 decembrie 1991, latura veche a Palatului a fost deschisă marelui public, iar, ulterior, prin hotărârea guvernului 1279 din 20 decembrie 2001, Muzeul a fost transferat în subordinea Administraţiei Prezidenţiale.


Muzeul este amenajat în cadrul unui monument istoric reprezentativ pentru arhitectura românească de la sfârşitul secolului al XIX-lea, palatul regal Cotroceni, care a integrat remarcabil o parte din arhitectura medievală a mănăstirii ctitorite de domnul Ţării Româneşti, Şerban Cantacuzino, către finele veacului al XVII-lea.

Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului din București,măsoară 270 m pe 240 m, 84 m înălțime, și 92 m sub pământ realizat în spiritul arhitecturii realist- socialiste. Are 9 niveluri la suprafață și alte 9 subterane. Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este a treia cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume, și cea mai grea clădire din lume.

 Clădirea Palatului Parlamentului se află situată în partea centrală a Bucureștiului , pe locul care astăzi se cheamă Dealul Arsenalului. Încadrat de strada Izvor la vest și nord-vest, Bulevardul Națiunile Unite spre nord, Bulevardul Libertății la est și Calea 13 Septembrie la sud. Aceasta se află la 10 minute distanță de Piața Unirii și 20 de minute de Gara de Nord.

Pentru mai multă informație la tema dată accesează și alte articolele marca Youth.md. Accesează și paginile noastre de FacebookInstagram  și  Telegram, pentru postările zilnice și note informative!

Reporter Youth.md: Proțap Erica

Autorul fotografiilor: Adela Pușcaș

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Top 4 cele mai înfricoșătoare așezări din lume
Next Vino la Școala Media Jungle și devino ambasadorul jocului. A.O. SuperLike te caută!
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 12 =