Descoperă cele mai ciudate și unice clădiri din lume!


Arhitectura este combinația perfectă dintre știință și artă. Astăzi am selectat o mică galerie formată din cinci cele mai ciudate și unice capodopere arhitecturale/ clădiri din întreaga lume.

Ea nu încetează să uimească, clădirile contemporane devenind tot mai neordinare și spontane în formă.

The Basket Building , SUA

The Basket Building este sediul central al companiei Longaberger, o companie producătoare și distribuitoare de coșuri artizanale din lemn. Această clădire este copia fidelă a coșului de lemn care este imaginea companiei, o ciudată și originală modalitate de promovare. 

Acest edificiu reprezintă exemplul viu de arhitectură mimetică. Arhitectura de acest gen însumează clădirile care sunt construite după aceeași formă a produsului ce are nevoie să fie promovat. Partea interioară a clădirii este decorată de un tavan de sticlă ce permite lumina naturală a zilei în interiorul clădirii.

Muzeul Guggenheim, Spania

Muzeul Guggenheim se găsește în orașul Bilbao din Spania. Clădirea este poziționată pe malul râului Nervion. Întreaga construcție este căptușită cu titan, calcar și sticlă. Această capodoperă arhitecturală fost creată de arhitectul canadiano-american, Frank Gehry, fiind construită să semene cu un vapor. 

Actualul muzeu reprezintă astăzi un complex de câteva clădiri interconectate, fiind deschis în anul 1997. Muzeul conține lucrări ale artiștilor contemporani. Operele unor mari artiști europeni și americani fac ca el să fie una dintre cele mai vizitate clădiri din Spania.

Atomium, Belgia

Ciudata clădire în formă de atom este situată în Bruxelles, capitala Belgiei. Această clădire cu o înălțime de 102 metri a fost construită de inginerul Andre Waterkeyn și arhitecții Andre și Jean Polak. Are forma unei molecule de fier, fiind un simbol al entuziasmului omenirii pentru Era Atomică.

Atomium reprezintă 9 sfere din fier, conectate între ele, 6 dintre care sunt accesibile publicului. Aici se află și cel mai rapid lift din lume, care ajunge până la 5 metri pe secundă. Construcția a fost proiectată să reziste doar 6 luni, dar a trecut testul timpului, acum servind ca muzeu.

Templul Lotus, India

Templul în formă de lotus se află în New Delhi, capitala Indiei. Edificiul este considerat drept templu mamă al statului indian. Arhitectul Fariborz Sahba a creat această clădire frumoasă fiind inspirat de floarea de lotus. Templul și-a deschis porțile pentru prima dată în 1986 și poate fi vizitat de popoare din toate religiile.

Petalele libere, prefabricate din stâncă, reprezintă principalele atracții ale acestui templu. Sala centrală a templului este prevăzută cu nouă uși uriașe și poate să primească 2500 de persoane. Iazurile de lângă templu oferă senzația vizuală că această clădire plutește pe apă, asemenea florii de lotus.

Biblioteca municipală din Kansas City, SUA

Biblioteca municipală din Kansas City este una dintre cele mai vechi și mai mari biblioteci din lume, fiind fondată în anul 1873. Pereții exteriori asemenea unor cotoare de cărți mari reprezintă principala atracție a acestei biblioteci și lucrul care o face cea mai frumoasă din America. Exterioarele clădirii sunt decorate cu marmură și mahon, utilizând arhitectura secolului XX.

Interiorul este decorat cu beton și este străjuit de o ușă de oțel ce cântărește 35 de tone. Fiecare secțiune a bibliotecii are câte o colecție specială de cărți din toate domeniile posibile.

Reporter Youth.md : Jangă Alexandru

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job full-time // Echipa TV8 angajează contabil
Next Cât de eficient este procesul de învățare online? Participă la o videoconferință pe acest subiect
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + five =