Cum scăpăm de emoții înaintea unui meeting sau unei prezentări


Teama de a vorbi în public este, pentru mulți, mai mare decât multe alte temeri care par fondate sau care ar ajuta pe cineva să supraviețuiască unei situații extreme. Cu toate acestea, mulți asociază aceste momente importante cu groaza, teroarea, anxietatea, panica, sau timiditatea. Dar odată cu experiența și cu prezentările reușite, ajungem să ne simțim mai puternici și mai confortabili cu aceste întâlniri. Ce putem face pentru a ne gestiona mai bine emoțiile dinaintea unui meeting important?

Metode de a scăpa de tracul vorbitului în public

Cea mai importantă regulă pentru a scăpa de emoții atunci când vorbești în public este să nu te concentrezi pe tine însuți. Spotlight effect este un concept care spune că fiecare dintre noi credem că suntem sub lumina reflectoarelor și ne temem că ceilalți ne observă o pată pe bluză, observă că nu suntem suficient de pregătiți, suficient de buni. Paradoxul este că dacă ne gandim cu toții la asta, atunci de fapt ceilalți oameni nu se gândesc la noi, pentru că sunt preocupați tot de ei înșiși.

Exersează-ți discursul și cere păreri despre acesta

Uneori, stresul ne oprește din a ne pregăti suficient, deoarece este în sine o stare atat de neplăcută, încât nu ne putem concentra. În mod ironic, dacă am fi mai linistiți, am putea să ne pregătim suficient încât să ne simțim mai confortabil în timpul prezentării. Merită să simulăm sau repetăm acasă genul de discurs pe care vrem să-l facem, iar dacă avem încredere în tipul de feedback primit de la ceilalți, cu atât mai mult merită și părerea lor pentru a ne perfecționa prezentarea.

Audiența nu îți știe discursul, așa că nu te panica dacă ai uitat ceva

Nu este un examen sau o poezie, așa că important este să te concentrezi pe mesajul general și pe subpunctele esențiale. Chiar și daca îți dai seama că ai uitat o informație, poți oricând să revii la ea. Va arăta naturalețe și va fi un gest firesc. Probabil nimeni din audiența ta nu se simte 100% confortabil să vorbească în public, așa că ceilalți vor empatiza cu tine.

Exersează tehnici de respirație

Fie că practicăm meditația sau sporturile cardio, o respirație profundă ne poate ajuta să ne liniștim mult. Poți încerca chiar înainte de discurs să respiri adânc și apoi să expiri lent. Vei observa, după câteva respirații, cum ești mai liniștit ca înainte.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporteră Youth.md: Șchiopu Felicia

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Training în scriere de proiecte // UPSHIFT a dat start înscrierilor pentru al doilea bootcamp din 2022
Next Poziții vacante la NRC (Norwegian refugee council)
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four + one =