Descoperă care sunt regulile cititului eficient


Uneori, nu simțim acea dorință tipică și impetuoasă de a citi din cauza diverselor motive. Fie că e vorba de lipsa de motivație, fie de lipsa unei capacități de comprehensiune a textului, la baza înțelegerii acestuia stau regulile cititului eficient, de care trebuie să se țină cont.

Elimină cititul cuvânt cu cuvânt

Pentru o înțelegere mai bună a textului elimină cititul cuvânt cu cuvânt. Antrenează-ți ochii să cuprindă 2-3-4 cuvinte dintr-o singură fixare. În memoria de lungă durată se duc idei și nu cuvinte izolate.

Dublarea, triplarea vitezei de citire

Dublarea, triplarea vitezei de citire asigură o înțelegere mai bună a textului. Cititul eficient este influențat de un grad ridicat de atenție. Atunci când ieși din rutină, gradul de atenție crește. Gândește-te la cum este atenția ta atunci când mergi pe un drum cunoscut versus când mergi pe un drum pentru prima dată și acel drum îl parcurgi și la o viteză mai mare?

Evită pe cât posibil să îți pronunți toate cuvintele pe care le vezi într-un text în minte.

Pronunțarea cuvintelor în minte nu asigură o înțelegere mai bună a textului. Este suficient să vezi cuvântul fără să îl pronunți pentru a-ți asigura un grad de înțelegere mai bun. Cercetări recente în domeniul cititului au arătat faptul că atunci când citim, în mintea noastră se activează un dicționar vizual și nu unul auditiv cum s-a crezut mult timp. Pentru a te convinge de acest lucru îți propun următorul exercițiu: alege la întâmplare un paragraf dintr-un text și în timp ce ochii văd cuvintele, pronunță în minte sunetul eeeeeee. Ocupă-ți vocea mentală cu sunetul eeee în timp ce ochi tăi parcurg liniile de text. Observă dacă ai înțeles ceva din paragraful citit?

Evită să depui efort pentru a înțelege 100% din ceea ce citești.

Majoritatea oamenilor confundă cititul cu memoratul și învățatul. La o primă citire nu te aștepta să înțelegi 100 % din text, mai ales dacă domeniul nu îți este foarte cunoscut. Prin citire ne dăm seama ce știm și ce nu știm dintr-un text, dar asta nu înseamnă că ceea ce nu știm s-a fixat deja în memorie. Pentru a fixa o informație nouă în memorie avem nevoie de câteva repetări și de legături, asocieri între informațiile pe care le avem deja stocate în memorie și informația pe care vrem să o memorăm.

Fii selectiv cu informația

Stabilește-ți de la început un scop clar. Ce vreau să rețin din acest text? Care este pentru mine aplicabilitatea acestor informații? Care sunt informațiile/ ideile noi din acest text? Unde le pot folosi? Nu trebuie să îți amintești 100% din ceea ce citești. Este important să știi care este scopul pentru care citești și să te focalizezi doar pe informațiile care au legătură cu scopul.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram  și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md : Prodaniuc Crina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous CODE NEXT Creative Youth Impact - program pentru tineri de 15-28 ani
Next Sisteme educationele eficiente, în opinia unui Reporter Youth.md
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 3 =