Cât de periculoși pot fi acizii în rutina de îngrijire a tenului?


Acizii, în zilele noastre, au devenit un reper pentru rutina de îngrijire a pielii. Mulți dintre utilizatorii acizilor o fac din simplul fapt că au văzut pe rețelele sociale recomandarea produsului. Adevărul este că, lipsa de informare în ceea ce privește aplicarea corectă și modul de utilizare a acizilor poate duce la consecințe nedorite.

Dacă vrei să eviți și tu aceste riscuri, află care sunt greșelile comise de majoritatea oamenilor când includ acizii în rutina lor și impactul asupra tenului.

Ce sunt acizii?

Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că există două tipuri principale de acizi care se găsesc în produsele de îngrijire ale pielii: alfa-hidroxi acizi (AHA) și beta-hidroxi acizi (BHA). Ambele clase ajută la exfolierea pielii, dar nu sunt la fel. Principala diferență este structura lor chimică, pentru că afectează modul în care fiecare tip de acid pătrunde în piele.

Acidul alfa-hidroxi sau AHA este solubil în apă și se exfoliază prin descompunerea straturilor exterioare de celule moarte ale pielii. BHA, ca și acidul salicilic, este solubil în ulei și poate pătrunde mai adânc în pori. 

Ce spun specialiștii despre acizi?

Experții în îngrijirea pielii susțin că în căutarea pielii „perfecte”, mulți dintre noi au început să folosească greșit acizii. Utilizarea excesivă a AHA poate lăsa pielea roșie, la care se adaugă posibile arsuri, uscăciune și fotosensibilitate. Acest lucru duce la îmbătrânire prematură, subțierea pielii și hiperpigmentare. Pentru a evita produsele nesigure, este esențial să consulți sfatul unui expert înainte de a utiliza în mod regulat acizi sau produse de peeling chimic. Nu folosi excesiv produsele pe bază de acid!

De asemenea, ține cont de celelalte ingrediente active (cum ar fi retinolii și antioxidanții) din produsele tale de îngrijire a pielii. Unele dintre aceste ingrediente pot intensifica efectele unor acizi care provoacă arsuri sau cicatrici. De exemplu, dacă alegi să incluzi AHA în rutina ta, încearcă să eviți produsele care conțin vitamina C și retinol, pentru a permite pielii să lucreze cu un singur ingredient activ la un moment dat. Astfel, este redus riscul de hiperstimulare sau de reacții adverse. De asemenea, este important să nu amesteci mai mulți acizi, deoarece pot apărea iritații ale pielii.

Greșeli frecvente:

  • Utilizarea acizilor în concentrații mari.
    Totul se face treptat, cu verificarea reacției acestora mai întâi pe braț.
  • Contactul acizilor cu apa.
    Acizilor NU le place apa. Chiar și cea mai mică umiditate de pe ten poate duce la o iritație. Ei se aplică pe pielea uscată, într-o cameră fără aburi.
  • Combinarea acidului cu un produs incompatibil.
    Pielea se poate înroși și efectele vor fi greu de suportat pentru o perioadă îndelungată.

Așadar, important este să te conformezi regulilor de utilizare a acizilor sau să ceri sfatul unui specialist pentru includerea lor în propria rutină de îngrijire a tenului.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporteră Youth.md: Albu Dumitrița

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 5 sfaturi care-ți vor aduce un 10 garantat la examene
Next Află care sunt aspectele pozitive și negative ale călătoriilor pentru societate
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × four =