VOX// Ce cred elevii despre job-urile pe timp de vară și ce locuri de muncă reușesc să-și găsească în vacanță

joburi, munca pe timp de vară, joburi pentru elevi,

Foto simbol

Astăzi trăim într-o societate în care majoritatea tinerilor este cointeresată să-și asigure un venit suplimentar, ca să nu depindă financiar doar de părinți, de aceea mulți tineri sunt în căutarea unui job, chiar încă de pe băncile școlii. Iată câteva păreri, exepriențe și impresii de-ale adolescenților la acest subiect.

Adrian, 17 ani 

„Am observat tot mai des cum tinerii își caută (și găsesc) job-uri pentru perioade scurte, cum ar fi cele trei luni de vară. Mereu am fost pro și chiar pledez pentru permisiunea de a lucra legal de la 16 ani din urmatoarele considerente:

  1. Este o experiență importantă pentru acomodarea cu viața de matur;
  2. Putem deveni independenți din punct de vedere financiar de părinți;
  3. Ni se creează o altă atitudine față de bani  și, mai ales, față de cheltuirea banilor proprii;
  4. Dispare noțiunea de timp irosit în timpul vacanțelor.

Din aceste motive am decis să-mi petrec vacanțele lucrând, fie ca chelner la banchete, fie ca antrenor, fie ca profesor (ore adăugătoare ). Cel mai interesant este postul de instructor sportiv într-o tabară de vară, atribuțiile principale fiind: organizarea evenimentelor sportive, a jocurilor de mișcare și intelectuale. Am făcut-o nu pentru bani sau altceva material ( acesta e doar bonus), ci pentru lucru în echipă și a comunica cu o mulțime de oameni diferiți, zi de zi. Pe lângă aceasta, nu trebuie să uităm fraza: “Găsește ceea ce-ți place să faci și nu vei mai lucra niciodată!”.

Sanda, 17 ani 

„Sunt pro, pentru că în timpul vacanței dispui de timp pe care să-l folosești, în primul rînd, cu folos. Asemenea job-uri te disciplinează, te pregătesc pentru diverse situații ale vieții si datorită lor afli adevăratul preț al banilor. Din propria experiență, pot spune că îmi oferă plăcere să muncesc și să știu că sunt independentă financiar, mai ales că activitatea mea, dansul, îmi crează o plăcere deosebită”.

Mihaela, 18 ani

„Sunt pentru job-urile din timpul verii. Consider că în acest mod tinerii își ocupă timpul cu ceva într-adevăr folositor. Astfel, ei reușesc nu doar să facă singuri bani de buzunar, ci să se învețe și a fi responsabili, deoarece orice muncă necesită o atârnare serioasă. Da, am lucrat chiar vara trecută, pot zice că am simțit schimbări însemnate. Spre exemplu, până a mă angaja eram foarte timidă și încercam să evit orice vorbă în plus cu persoane necunoscute, însă dupa tri luni de experiență (eram chelner) am devenit mai comunicabilă și mai curajoasă. Deci, am găsit doar avantaje în lucrul din vacanța de vară”.

Alexandru, 18 ani 

„Sunt ferm convins că lucrul pe timp de vară este o experiență valoroasă pentru orice elev și student, iar în contrastul avatanjelor și dezavantajelor, există, pregnant, mai multe plusuri. Job-ul pe timp de vară pentru mine a reprezentat un pas mic spre viața unui adult. Banii primiți din muncă i-am utilizat pentru cursurile de engleză și alte lucruri necesare unui student, iar responsabilitățile mi-au fortificat propria personalitate”.

Maria, 18 ani

„Mi se pare o alegere chiar bună pentru tineri, deși nu am avut deocamdată asemenea experiență. Din spusele celor apropiați, chiar au avut multe de învățat, căci, pe lângă oamenii noi pe care-i cunoști, job-ul pe timp de vară este și o lecție de viață, care te maturizează. Totodată, petrecând timpul productiv cu alte persoane, devii mai sociabil și descurcăreț. La sigur urmează să-mi caut vara aceasta un job. Consider că aceasta va fi  o aventură, una din care avem ce învăța”.

Autoare: Laura Rînja

Previous Pasiunea dulce a unui tânăr din Sărata Galbenă: Are o colecție de 900 de pachețele de zahăr
Next Șase idei de jocuri cu prietenii, care nu o să vă lase să vă plictisiți
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *