Cărți potrivite celor pasionați de filosofie și de arta gândirii


filosofia

Filosofia este știința consacrată înțelepciunii, iar filosofii – gânditori care nu se sfiesc să își pună întrebări și să pună la îndoială probleme, credințe și gânduri pentru găsirea adevărului. 

Concepțiile acestora, înșirate cu precizie în cărți și manuale tematice, ne ajută să ne formăm perspective definite asupra vieții. Mai jos îți sunt prezentate câteva dintre cărțile marilor filosofi ai lumii.

„Dincolo de bine și de rău” de Friedrich Nietzsche

Dincolo de bine și de rău PDF | Media365

Friedrich Nietzsche a fost un adevărat filosof și o forță intelectuală fără precedent. Strălucirea sa în gândire este adesea neînțeleasă deoarece comentariile sale filosofice necesită o adevărată analiză. 

În lucrarea sa din 1886; Nietzsche cercetează teme ca originea și natura moralității, cunoașterea, căutarea adevărului și diferența dintre ceea ce presupune bine și rău; precum și modul în care putem depăși mediocritatea și deveni ceea ce ne dorim cu adevărat.

„Critica rațiunii pure” de Immanuel Kant

Critica ratiunii pure - Immanuel Kant - Libris

Immanuel Kant a fost un mare filosof german ce s-a axat pe studii filosofice și a publicat nenumărate lucrări științifice. În 1781, Immanuel Kant a publicat Critica rațiunii pure; o lucrare enormă și rezultatul a aproximativ 10 ani de gândire și meditație.

El a încercat să explice modul în care rațiunea și experiențele interacționează cu gândirea și înțelegerea. Astfel, a propus ca cunoașterea să nu depindă de conformitatea unei judecăți cu un obiect din experiență; mai degrabă, existența unui obiect în experiență ar trebui să depindă de conformitatea acestuia cu cunoștințele umane.

Această propunere revoluționară a explicat modul în care mintea unui individ organizează experiențe pentru a înțelege modul în care funcționează lumea.

„Discurs asupra metodei” de René Descartes

Discurs asupra metodei de a calauzi bine ratiunea si de a cauta adevarul in  stiinte - Rene Descartes | Okazii.ro

René Descartes a fost un filozof și matematician francez care a făcut numeroase descoperiri și a afirmat idei cu care oamenii continuă să lupte.

În anul 1637, acesta publică „Discurs asupra metodei” – o operă autobiografică și filosofică care încearcă să explice metoda lui Descartes de raționament chiar și prin cele mai dificile momente; aducând schițe autobiografice cu argumente filosofice.

În această lucrare, Descartes susține ideea de existență a sufletului și a lui Dumnezeu, afirmând că un individ are anumite cunoștințe despre propria existență, deoarece nu se poate gândi fără a fi conștient că există; de unde a luat naștere și celebra maximă: „Cogito ergo sum”.

„Etica ambiguității ” de Simone de Beauvoir

undefined

Simone de Beauvoir a fost o scriitoare franceză; o clasică a literaturii feministe și  membră a părtășiei intelectuale a filozofilor-scriitori care au dat o transcriere literară temelor existențialismului.

În anul 1947, aceasta a publicat „Etica ambiguității” ce subliniază premisa centrală precum că existența precede esența, ceea ce accentuează faptul că oamenii își creează propria esență sau natură prin alegerile și acțiunile lor. De asemenea, de Beauvoir consideră conștiința umană dependentă de aspectele corporale sau materiale ale ființei și nu identice cu aceasta.

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth: Geru Nicoleta

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Top 10 Profesii pentru Generația Alpha
Next Descoperă cele mai eficiente canale de marketing pentru a-ți promova produsele în cadrul unui atelier gratuit
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 5 =