Descoperă programul Erasmus printr-un interviu cu Nicoleta Ciurea


La o nouă emisiune live din cadrul proiectului, am aflat povestea Nicoletei Ciurea, absolventă licențiată în medicină preventivă de la USMF „Nicolae Testemițeanu”, ce a fost în programul Erasmus acum 2 ani.

Ea a fost introdusă în program în cadrul universității, și anume în cadrul unui proiect de modificare a a modalității de predare; a studiat obiectul neurologia după modelul „problem based learning”, în care nu se învăța pe baza teoriei, dar pe baza cazurilor clinice reale. Profesorii ce au fost plecați în Danemarca anterior, au motivat studenții să aplice pentru programa de schimb Erasmus. Nicoleta avea opțiuni de a aplica în Anglia și Danemarca, ulterior doar Danemarca, și cu ajutorul persoanei responsabile de relații internaționale, alături de alte 3 colege de la USMF, au aplicat la Universitatea din Aalborg.

Despre decizia de a aplica, absolventa își amintește că a fost una grea, dar nu a stat mult pe gânduri, întrucât ea a avut experiențe anterioare de a studia peste hotare(2 ani de liceu) și o perioada de 6 luni i se părea una scurtă, dar de asemenea, era asigurată și încrezută în cunoștințele bune a limbii engleze, cât și CV-ul foarte bun, care era o parte din aplicare.

Primele impresii despre noul oraș erau pozitive și a reușit să se adapteze,doar în prima săptămână simțea că o urmărește cineva, dar după câteva luni, se simțea sigură și în largul ei și se întorcea la orice oră acasă. „Danemarca este o țară cu o criminalitate foarte mică, […] oamenii sunt distanți și nu se bagă la tine.” 

„Ce haine să iau cu mine!” a fost gândul Nicoletei când a aflat că a fost acceptată, dar de asemenea, era bucuroasă și a împărtășit veștile cu familia și partenerul său. A mai adăugat că părinții au fost foarte entuziasmați și astfel a avut parte de un suport foarte mare.

„Am avut nevoie și de susținere financiară, […] chiar dacă Erasmus ne oferea 850€/lună, în 2 rate. […] 450€/lună pentru cazare(o casă unde trăia cu alte 3 moldovence) și 200€ pentru mâncare. ” a povestit absolventa despre cheltuielile sale pe durata programului. Ulterior, a mai adăugat că primele luni cheltuia bani și pe transport, dar a decis să cumpere o bicicletă, „și am fost printre persoanele norocoase ce la sfârșit a reușit să și o vândă!”.

„Am avut așteptări să văd o altă parte a medicinei preventive, care nu am vazut-o până acum, […] la noi e foarte medical, și nu practical. […] Până la urmă am făcut management în sănătate.a relatat Nicoleta despre așteptările de la universitate și țară, iar alt lucru ce a adăugat e că biostatistica, care a făcut-o un an la USMF „Nicolae Testemițeanu”,nici nu se compara cu cea din Danemarca, întrucât aveau multe programe computerizate ce erau complet noi pentru fosta studentă.

Nicoleta a mai povestit că a avut 6 luni frumoase și a interacționat cu alți studenți din Erasmus, din țări precum Spania, Germania, Polonia, cu care încă ține legătura strâns, dar nu cu studenți Danemarca, întrucât localnicii erau destul de reci. Dar a adăugat că oricum s-a distrat bine în orășelul studențesc Aalborg, „unde nu vedeai persoane de peste 50 pe stradă”. 

O neplăcere simțită de fosta studentă era că unii profesori aveau așteptări mai mari, întrucât a venit în al doilea semestru, se așteptau la un anumit nivel de bază, dar în unele cazuri el lipsea, dar ea a adăugat că erau și profesori ce apreciau gândirea și cunoștințele diferite ale studenților internaționali.

În legătură cu echivalarea notelor, ea a avut parte de o experiență proastă, întrucât din cauza diferențelor foarte mari de curriculum, a fost nevoită să refacă toate obiectele care le-a pierdut în acea jumătate de an. Din acest motiv, era foarte stresată în anul 5 la universitate și a regretat faptul că nu s-a informat despre aceasta când a aplicat pentru Erasmus. Astfel, sfatul Nicoletei pentru viitorii aplicanți este să verifice ca curriculumul de peste hotare să coincidă cu cel din universitatea curentă.

„Mulți din ei nu știau unde este Moldova” povestea Nicoleta despre prietenii cu care s-a cunoscut și schimbul de culturi internaționale, astfel motivează tinerii să nu stea în casă și doar să învețe, dar să și profite de schimbul multicultural ce îl oferă programul Erasmus, bazat pe călătoriile absolventei prin Danemarca, dar și în Suedia.

Tânăra a mai povestit că la întoarcerea sa în Moldova era foarte motivată să înceapă lucuri noi, să schimbe lumea, dar după 1-2 luni „a revenit la realitate” și un pic motivația a dispărut, dar a afirmat cu entuziasm că fără îndoială ar mai repeta o astfel de experiență și că personalitatea sa a înflorit datorită programului Erasmus.

O motivație pentru alți studenți de ce să aplice la programe internaționale este că vor beneficia de multe „insight”-uri asupra universităților și diferitelor resurse informaționale care ar putea să le implementeze și aici, cât și dezvoltarea personală; „[…] 6 luni într-o țară străină departe de cei dragi te maturizează”.„Mind-changing” a definit Nicoleta experiența sa printr-un cuvânt. 

Nicoleta, de asemenea, sfătuiește tinerii să se informeze despre astfel de oportunități la departamentul de relații internaționale a universității, întrucât ei știu cu care universități străine există relații de parteneriat, dar să nu ezite să întrebe alți studenți ce au fost plecați, din ani mai mari; a mai adăugat că în Moldova este foarte apreciat să ai în CV o astfel de realizare și experiență. „Aplicați, aplicați, aplicați!” a spus cu entuziasm absolventa, dar a propus studenților să profite de o astfel de oportunitate mai mult, deci să aplice pe un an.

Proiectul este susținut financiar în cadrul Programului de granturi mici- 2021, lansat de către Direcția generală educație, tineret şi sport a Consiliului Municipal de Tineret Chişinău.

Nu ezita să ne urmăreşti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Cereș Dragoș

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la Târgul de Cariere și găsește job-ul potrivit pentru tine
Next Oportunitate pentru tinerii din Orhei! Fii Ambasadorul sau Ambasadoarea Media Jungle
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × one =