Află mai multe despre pandemiile care au afectat omenirea


De-a lungul secolelor, omenirea a fost nevoită să se confrunte cu un șir de maladii, virusuri, infecții. Acestea răspândindu-se cu repeziciune pe teritorii vaste, au ajuns să intre în istorie sub termenul ,,Pandemii”. Pandemiile treptat au fost eradicate, iar unele boli au fost date uitării cu ajutorul tratamentelor eficiente și a vaccinurilor.

Iată mai jos câteva din cele mai mari pandemii:

Moartea sau Ciuma Neagră (1347-1351)

Moartea neagră

Cunoscută și ca ciuma bubonică, aceasta reprezintă o boală infecțioasă, foarte contagioasă, produsă de bacteria Yersinia pestis. Pandemia are originea în Asia Centrală sau de Est, însă prima sa apariție definitivă a fost în Crimeea, în 1347. Se estimează că aceasta s-a răspândit prin intermediul puricilor de pe șobolanii negri. Rozătoarele aflându-se active pe navele marine ale acelor timpuri au făcut ca boala să ajungă până în Bazinul mediteranean, în Africa, Asia de Vest și restul Europei prin  Constantinopol,  Sicilia și Peninsula Italică. Ulterior se crede că purtători ai bacteriei au fost chiar puricii umani.

În rezultat ciuma neagră a ucis în jur de 30%-60% din populația Europei, ultimile focare apărând la începutul sec. XIX.

Simptome: febră acută, dureri de cap, dureri articulare, greață și vărsături de sânge. Cel mai frecvent simptom remarcat a fost apariția buboanelor în zona inghinală, a gâtului și a axilelor, care răsuflau puroi și sângerau     când erau deschise. Majoritatea infectaților mureau în decurs de 2-5 zile.

Pandemia de holeră (1899-1923)

Epidemii care ne-au scris istoria - Scena 9

Boala infecțioasă bacteriană afectează în mod special intestinul subțire. Principala cauză a infectării este consumul de apă infectată, cazuri cunoscute pentru țările slab dezvoltate. Respectiva pandemie a izbucnit în 1899 în  nord-estul Indiei și s-a răspândit prin Asia de Vest spre Europa. Holera s-a extins în anul 1900 spre vest, în Afganistan și Golful Persic, precum și în Birmania și Singapore, în 1901, ceea ce a determinat o progresie spectaculoasă a bolii spre est, în 1902.

În același an, boala a fost răspândită probabil de pelerinii care au părăsit Madras pe cale maritimă, în portul Jidda (astăzi Djedda – alternativ Jeddah) și de aici, la Mecca. Primul Război Mondial a determinat o recrudescență a bolii, un maxim de cazuri consemnându-se în 1915 și 1918. Incidența a crescut din nou în 1920 și ulterior, în 1921, la cifre foarte mari. Abia în 1924-1925 cazuri s-au redus, fiind doar unele sporadice.

Simptome: cauzată de vibrionul holeric, acesta produce o toxină puternică, care era stimulul diareii și vomitării puternice. Astfel bolnavul se deshidratează rapid și pierde orice substanțe minerale, care i-ar putea oferi energie, astfel survenind decesul.

Gripa spaniolă (1918-1920)

Ce puteam ști de 6 ani despre pandemie (dar n-am fost atenți)

Gripa spaniolă este un tip de gripă care a apărut în timpul Primului Război Mondial, fiind, se pare, similară cu gripa aviară de astăzi. Din cauza conflictului militar al acelei perioade, aceasta a fost răspândită de soldații implicați în lupte. Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii, după Moartea neagră, din istoria umanității. De această dată, gripa afecta orice categorie de vârstă, printre decedați fiind mulți tineri, nu doar bătrâni sau persoane cu sănătatea slăbită, ca în cazul celorlalte pandemii. Primul caz de gripă a fost depistat în dimineața zilei de 4 martie 1918, într-o cazarmă din Kansas, Statele Unite. Într-un final, estimative, s-a constatat îmbolnăvirea a cca. 20%-50% din totalul populației de pe Terra din acel moment. 

Simptome: Bolnavii, care au prezentat simptome tipice de gripă precum frisoane, febră și oboseală, s-au recuperat de obicei după câteva zile, iar numărul de decese raportate a fost scăzut. În schimb, al doilea val a fost mult mai contagios. Victimele au murit la doar câteva ore sau zile de la apariția simptomelor, pielea devenind albastră și plămânii umplându-se cu lichid care le-a provocat sufocarea.

Ultima pandemia cu care s-a confruntat omenirea a fost cea de Covid-19, izbucnită în noiembrie 2019 în orașul Wuhan, China. Rapid, aceasta s-a răspândit pe întreb globul, la ora octuală virusul a provocat cca. 6 milioane de decese.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram  și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Jidraș Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Echipa CLT Centru te invită la picnic cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului
Next Concurs în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri, organizat de AGEPI
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 2 =