În cadrul campaniei ,,Un consiliu alături de fiecare tânăr’’ vă prezentăm activitatea Consiliilor Raionale de tineret din Republica Moldova și impresiile tinerilor despre activitatea lor.
Ce este Consiliul Raional al Tinerilor ?
- Structură de reprezentare, consultare și de împuternicire a tinerilor pentru asigurarea participării lor la dezvoltarea comunitară, în special în procesul decizional, și este recunoscut prin decizia Autorității Publice Locale.
- Consiliul este organizat și funcționează independent.
- Este apolitic.
- Are rol consultativ.
Componența Consiliului:
- Consiliul se constituie din tineri cu vârsta cuprinsă între 14 – 35 de ani, care sunt aleși prin vot universal, direct, egal, secret și liber exprimat
- Numărul de consilieri în Consiliul Local al Tinerilor din comunitate este în raport direct cu numărul de consilieri a consiliului local din cadrul administrației publice locale. O persoană poate candida la funcția de consilier, dacă întrunește următoarele condiții:
- Are vârsta cuprinsă între 14 – 35 ani.
- Deține viza de reședință în raionul respectiv.
- Nu este funcționar în cadrul autorităților publice.
- Nu are antedecente penale.
Atribuțiile Consiliului Raional al Tinerilor:
- Reprezentarea tinerilor la nivel local și regional.
- Identificarea intereselor, necesităților și problemelor tinerilor.
- Definirea în comun cu autoritățile publice locale a priorităților politicilor de tineret precum și participarea la implimentarea acestora.
- Prezentarea rapoartelor anuale Adunării Generale ale tinerilor și Consiliului Raional al adulților despre activitatea sa.
- Înaintarea propunerilor autorităților publice pentru luarea deciziilor, precum consultarea documentelor cu privire la tineret, în special la elaborarea planului anual de acțiuni pentru domeniul de tineret, precum și a bugetului rațional.
- Elaborarea și aprobarea propriului plan de activități și estimarea costurilor pentru implimentarea acestora.
- Stabilirea relațiilor de colaborare cu alte consilii.
Activități:
Până la 25 noiembrie 2020, data când Consiliul împlinește un an de la constituire, CRT Hîncești a reușit să realizeze activități ca:
- Chestionarea și identificarea necesităților și problemelor cu care se confruntă tinerii din raionul Hîncești.
- Forumul care constituie o platformă prin care tinerii împreună cu specialiștii și APL analizează raportul privind necesitățile tinerilor și identifică soluții pentru a combate aceste probleme.
- Post-forumul unde soluțiile identificate la Forum devin proiecte și activități, ulterior aceste recomandări sunt trimise la APL pentru a fi incluse în bugetul pe componenta de tineret.
Fii motivul unui zâmbet:
În decembrie 2019 Consiliul Raional al Tinerilor Hîncești a lansat campania de caritate ,,Fii Motivul unui Zâmbet” care are drept scop încurajarea și sprijinul persoanelor în etate. Iar pentru asta au fost propuse 3 difuzări de filme, ele au fost alese prin sondaj de către utilizatorii rețelelor de socializare și urmăritorii paginii. Filmele au avut taxa de intrare de 20 lei, ulterior banii acumulați la difuzările de filme au fost utilizați în scop caritabil, mai exact, cumpărate produse alimentare împachetate handmade de membrii Consiliului Raional al Tinerilor Hîncești pentru fiecare beneficiar în parte.
Clubul Sportiv Petrocub
În perioada în care în viețile noastre a apărut Covid 19, CRT Hîncești s-a implicat în 2 campanii de informare împreună cu Clubul Sportiv „Petrocub Hîncești”, a fost elaborat și distribuit un spot video în care consilierii CRT Hîncești împreună cu echipa Petrocub au îndemnat oamenii să respecte regulile de prevenire și protecție împotriva Covid 19. O altă campanie a vizat condițiile și restricțiile impuse de Comisia Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) în care am promovat hashtag-ul STAU ACASĂ în parteneriat cu CS Petrocub.
Air Cinema
O altă activitate de succes a fost Air Cinema, în care au fost difuzate 2 filme în aer liber chiar pe terenul Stadionului Municipal Hîncești, din resursele financiare adunate, de comun acord cu CS Petrocub, au fost donate produse de igienă și produse alimentare beneficiarilor Azilului pentru persoane vârstnice și cu dizabilităti din comuna Sărata Galbenă Hîncești, în ziua de 1 octombrie, în care comunitatea internațională sărbătorește Ziua Persoanelor în Etate.
În săptămâna Națională a Voluntariatului, CRT Hîncești a organizat o sesiune de instruire cu tematica Voluntariatul și beneficiile acestuia moderat de Doriana Gak, președinte CRT Hîncești.
În acest context, câteva tinere de la CRT Hîncești au relatat experiența lor în cadrul acestui Consiliu.
Doriana Gak, președinta CRT Hîncești:
Pentru mine Consiliul Raional al Tinerilor din Hîncești semnifică ideea de consolidare a eforturilor tinerilor, mobilizarea resurselor și capacităților lor pentru implicarea și participarea activă la viața socială, economică și comunitară. Tinerii reprezintă forța care mișcă lucrurile, implementează idei originale cu folosirea unor resurse limitate.
Pentru mine reprezintă un mod de a gândi și de a acționa diferit de anumite stereotipuri care persistă în societate, precum că lucrurile frumoase necesită sume mari de bani. CRT Hîncești este o oportunitate de a-mi dezvolta și manifesta calitățile de lider și promotor a drepturilor tinerilor.
Multitudinea de idei, inovația și creativitatea tinerilor mă încurajează și mă motivează să continui ceea ce am început, promovând capacitățile și inițiativele interesante.
Eugenia Frumusache, membră a CRT Hîncești:
Pentru mine, CRT Hîncești este un mic sanctuar unde, noi tinerii, ne expunem părerile, dorințele și ne implicăm activ în viața comunității.
În cadrul Consiliului am reușit să-mi dezvolt abilitățile de comunicare, lucru în echipă, să mă manifest în societate cu perseverență și dedicație.
Principiile pe care se bazează fiecare consilier sunt transparența, egalitatea și încurajarea.
Chiar dacă e pandemie, Consiliul își continuă activitatea, desigur, în regimul respectării regulilor impuse de către ANSP.
Anișoara Brînză, coordonatoare de portal al CRT Hîncești
Pentru mine, Consiliul de Tineret este mai mult decât o echipă, este o comunitate de omuleți care au aceleași obiective și același mod creativ e a rezolva problemele comunității.
Cel mai apreciat lucru în CRT este receptivitatea tinerilor și dorința lor de a evolua, sinceritatea și responsabilitatea, care ne fac mai uniți și mai muncitori.
Dacă dorești să fii un omuleț la fel de harnic, creativ și informat, nu uita să accesezi paginile de Facebook, Instagram și canalul de Telegram al platformei Youth.md!
Reporter: Cătălina Bezer
Campania se desfășoară în cadrul Fondului comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova al Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Swiss Cooperation in Moldova și UNFPA Moldova.
No Comment